Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kansere karşı bilinçlenelim

Kansere karşı bilinçlenelim
 

KANSERE KARŞI BİLİNÇLİ OLMALIYIZ


Çağımızın en korkulan hastalığı, dünyada olduğu gibi ülkemiz KKTC'de de hızla artmaktadır.

Her geçen gün artan kanser tehlikesinin farkında olan ve bu durumu ciddiye alan kaç insan var?

Dünyada yapılan araştırmalara göre her 5 kişiden biri yaşantısının bir döneminde kanserle karşılaşmaktadır.

Dün gerçekleştirilen “Kansere Karşı Yürüyüş” farkındalık için gerçekleştirilmiştir.

Kanser tehlikesini hatırlatmak ve uyarmak için yürünmüştür...

Ancak yürümek yetmiyor...

Dünyadaki en son araştırmalardan yola çıkıp tedbir almak gerekiyor.

Dün gerçekleştirilen yürüyüş tehlikenin boyutunu biraz da yetkililere farkettirmekti esasında.

Etrafta ne kadar çok kanser hastası olduğuna dikkat çekmek içindi.

Hastalarımızı manevi olarak yıkan bu hastalık , tedavi merkezlerimizin yetersiz kaldığı durumda yurt dışında tedavi zorunluluğu getirdiği zaman maddi olarak da hastalarımızı ve yakınlarını zor durumlara sokuyor.

Dolayısıyle de “kansere karşı düzenlenen bu yürüyüş” yetkilileri ülkemizde bir onkoloji merkezi kurulması konusunda da harekete geçirmek ve uyarmak içindi.

Özellikle de yediğimiz içtiğimiz gıdarlardaki katkı maddelerinin ve hormonların denetim altına alınmasını sağlamak içindi.

Kısacası, kanser olmadan, kanseri önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlatmak içindi.

Kanserin ortaya çıkmasından sorumlu en önemli nedenlerden birisi de giderek artan çevre kirliliğidir. Çevre kirliliği sadece hava kirliliğinden ibaret değildir. İçme ve kullanma sularının, toprakların, dolayısıyla yiyeceklerin kirliliği de bu kapsam içerisine girdiğine göre herşeyin sürekli denetlenmesi, tahlillerin yapılması ve sağlık kontrolünün zorunlu olacağı bir sistemin hayata geçirilmesi kaçınılmazdır. Toplumun bu uyarıcı gücü baskı grupları oluşturulması sonucunda belki birileri harekete geçer ve insan sağlığını ciddi boyutta tehdit eden bu illet hastalığa karşı devlet-toplum işbirliğiyle daha güçlü bir mücadele başlatılır.

Seçim kampanyaları için harcanan rakamları düşündükçe insan elinde olmadan sinirleniyor. Acaba o paralarla kaç onkoloji merkezi kurulurdu? Ya da ülkemizde olmayan kaç onkoloğun ülkemize gelip hastalarımıza hizmet vermesi sağlanırdı?

Hatta böyle bir dönemde seçilme gaylesinde olan ve ayni zamanda artan kanser haslalığı için duyarlılık gösterebilecek kaç siyasi bulabiliriz?

Bugüne kadar koltuk için verilen mücadele kadar, kanserle mücadeleye katkı verilseydi bu ülkede belki de bunları yazma gibi bir derdimiz de olmazdı.

Maalesef ülkenin genel yapısı da tıpkı insanın genetik yapısı gibi bozulmuş ve o da kanserleşmiş bir durumda.

Dolayısıyle, kim nereden başlamalı diye düşünmeden edemez insan..O kadar çok sıfır noktasına geri dönüyoruz ki..Her şeye yeniden başlamalıyız adeta...

Yaşama bile..Hayatı nasıl ciddiye almalıyız noktasından başlamalıyız..İnsan sağlığına öncelik verilmesi gerektiği bilinciyle hareket etmeliyiz.

Kanserle mücadeleyi bir devlet politikasına dönüştürebilsek eğer çok daha başarılı olabileceğimiz aşikardır.

Halkı bilinçlendirmek ve özellikle de çocuklarımızı daha ilkokuldan başlayarak bu konuda eğitebilmeliyiz. Yine devlet politikası çerçevesinde "Kansere Neden Olan Etkenler ve Korunma Yolları" konulu paneller her bölgede düzenlenmeli ve her yaş grubuna göre eğitici kitaplarla vatandaşlar bu konuda daha detaylı bilgilendirilmeli.

Sağlık bakanlığıyla eğitim bakanlığı bunu bir kampanya halinde gerçekleştirebilir.

En azından bundan sonraki nesiller bilinçli yetişir ve bu illet hastalıktan kurtulma şansını yakalar belki..

Dünya Sağlık Örgütü`nün raporuna göre 2010 yılında kanserden 15 milyon ölüm, 20 milyon yeni vaka beklenmektedir.

Kanser nedenleri arasında yüzde 35 ile beslenme ve çevre, yüzde 30 ile sigara, yüzde 10-15 ile enfeksiyon olup, `Tüm ölümlerin yüzde 30`u sigara ile ilişkilidir. Sigara içenlerde yaşam beklentisi içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır`.

Bu önemli sağlık problemiyle mücadele için gelin hep birlikte el ele verip, yetkilileri daha duyarlı olmaya davet edelim ve kanser için ne yapılması gerekiyorsa onu yapalım.

 
Toplam blog
: 62
: 707
Kayıt tarihi
: 18.11.08
 
 

1962 dogumluyum. Doğu Akdeniz Üniversitesi mezunu bilgisayar programcısıyım. Mesleğim gereği birçok ..