Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kansere karşı kara üzüm ve diğerleri

Kansere karşı kara üzüm ve diğerleri
 

günde bir salkım kara üzüm kanserden korunmada yardımcı oluyor


Çağımızın vebasından korunmak ve onunla savaşmak için en etkin yol doğal besinler. Bir çok meyve sebze türünün içlerinde barındırdıkları flavonların en bol bulunduğu meyve türü ise kara üzüm.

Flavonlar kansere karşı etkili olduğu kanıtlanan bitkisel koruyucular. Yaklaşık 4 bine yakın meyve, sebze ve bitki türünde bulunuyor. En bol bulundukları bitki türü ise meyve ise kara üzüm.

Günde bir salkım kara üzüm yemenin kanserden korunma konusunda yardımcı olduğu, bu hastalığa yakalananların tedavilerinde de son derece etkin rol oynadığı söyleniyor. Kara üzümde bulunan flavon miktarı 150 cıvarında… Beyaz üzümde ise 30…

KANSERE KARŞI KARA ÜZÜM ve diğerleri

DOMATES: Domatesin içinde bulunan likopen ve selenyum özellikle prostat, meme, kolon ve mide kanserinde koruyucu olarak büyük rol oynuyor. Bunun dışındaki birçok kanser türü için de aynı etkiyi gösteriyor. Hastalığa yakalananların ya da risk taşıyanların özellikle günde 4-5 domates yemeleri büyük fayda sağlıyor.

HAVUÇ: Domates kadar etkili bir başka sebze ise havuç. İçerdiği betakarontenlerle havuç DNA hasarını önleyici etkiye sahip. Bu bektakarotenler, genellikle kırmızı sebze ve meyvelerde, örneğin havuçta bolca bulunuyor. Betakarotenlerin en önemli özelliği DNA hasarına mani olmaları ve vücudun direncini artırarak bağışıklık sistemini uyarmalarıdır.

FLAVONLAR: Kanserin tedavi ve korunmasında son derece etkili olduğu bilinen bir başka bitkisel madde ise flavonlar. Yaklaşık 4 bin civarında flavon deposu bitki tesbit edilmiş. Bu tür meyve sebze ve bitkileri tüketmek kansere karşı insan vücudunda doğal bir bir kalkan oluşturarak çağın vebasına karşı koruyucu etki oluşturuyor. Bunların aralarında en etkin olanları ise asmalı bitkiler.

SELENYUM: Minerallerden selenyum, prostat kanseri başta olmak üzere bir çok kanser türünden korunmada etkili rol oynuyor. Yapılan araştırmalar yüzde 40 oranında prostat kanserini azalttığını ortaya çıkardı. Bunun dışında rahim, mide, ağız içi kanser türlerinde de etkin olduğu tesbit edildi. Selenyum en az 200 ünite alındığında etkinliği artan bir mineraldir.

C VİTAMİNİ: Meyve ve sebzelerde bolca bulunan C vitamini hem kanserden korunmada, hem de yüksek dozlarda kullanılarak hastalığın tedavisinde barışla kullanılıyor.

OMEGA 3: Özellik Kuzey Denizi balıklarında bol olarak bulunan Omega 3 kanserden koruyucu özelliği saptanmış maddelerin başında geliyor. Başta meme kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere koruyucu bir etki sağlıyor. Yeterli Omega 3 tüketilebilmesi içinde haftada en az üç kez balık yemek gerekiyor.

BROKOLİ
Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler. Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

DOMATES
Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri içerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. 'Beta karotin'e yakın olan likopen içeriyor. Likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az.

LAHANA
Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.

MAYDANOZ
Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir, kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.

GREYFURT
C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.

KARABAŞ OTU
Agrikesicidir. Sinirsel bas agrisi ve uykusuzluga iyi gelir.
Antiseptik ve yara iyilestiricidir.
Sara ve astimda yatistirici bir etkisi vardir.
Balgam söktürücüdür.
Idrar yollari iltihaplari gidericisi olarak faydalidir.
Egzama yaralarina iyi gelir.
Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.

Akciger ve kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi vardir. Bu etki içerigindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkolile kansere karsi koruyucu ve tümör yok ediciözelliklere sahip olan geraniol maddesinden ileri gelmektedir.

Yine peril alkolden ötürü prostat, pankreas, barsak ve meme tümörlerine karsi da iyi gelir.

Içerigindeki rosmarinik asitten dolayi kan dolasimini düzenleyici, kan sulandirici ve damar genisletici özelliklere sahiptir.

1, 8 cineole içeriginden kaynaklanan antibakteriyel, antialerjik, sedatif, antirinit, ses telleri enfeksiyonlari ve tansiyon düsürücü etkileri vardir.

Yine karabasotu içeriginde 20 den fazla antibakteriyel özellikli maddeden ve özellikle caryophylleneden dolayi hem staphylococ ve hem de streptococ bakterilere karsi etkindir.

 
Toplam blog
: 103
: 459
Kayıt tarihi
: 11.07.07
 
 

Hayatta bir kez gittiğinde asla geri dönmeyecek üç şey zaman, sözcükler ve fırsat hayatta hiçbirzama..