- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kansere Karşı Terbiyeli Et
Terbiyesizlik, kanser eder adamı diyoruz yıllardır. Terbiye demek; adap, edep, usül, erkan bilmek demektir. Janti olmaktır, hadi daha avam tabiriyle racona uygun davranmaktır.
Gastronomik anlamda da bu “terbiye” mevzuu oldukça önemli. Tabakta gelen yemeği, mezeyi, onu, bunu; usulüyle yapılmış bir terbiye işlemiyle bambaşka mecralara sokabilirsiniz. Bu işin Frenkçesi malumunuz “marine” etmektir. Aslında tam olarak karşılamaz bu terim ama neyse.
Dün neredeyse tüm internet haber sitelerinde, bugün de yazılı basının aşağı-yukarı tamamında, yabancı kaynaklı bir haber yer buldu. Özetle haber diyordu ki ecnebilerin gril ya da barbekü, bizim de mangal ya da ızgara dediğimiz kömür ateşinde ve közünde et pişirme metodunun, kömürden yayılan kanserojen maddeler nedeniyle kanser yapıcı olumsuz etkilerinin; pişirme öncesi ete yapılacak “marine” ya da “terbiye” işlemiyle minimize edileceği yönündeydi. Doğrudur, yanlıştır bilemem. Ne tebabet okudum, ne gıda mühendisliği.
Ama hasbelkader bir gurme, bir yeme-içme meraklısı, okuyanı, araştıranı, naçizane yazanı olarak iddialı bir biçimde şunu söyleyebilirim ki terbiyesiz eti ızgaraya koymak, o ete ve o eti yiyecek olanlara küfür etmektir. Nokta, vesselam.
Bakınız değerli dostlar, tam dört sene önce aşağıdaki linkine tıklayıp hemen okuyabileceğiniz “Terbiyesiz Et Yemem Usta” başlıklı bir yazı kaleme almıştım, bu sayfalarda. Bu yazım, çok dikkat ediyorum; özellikle hafta sonlarında, günün en çok okunan yazılarım listesinde ilk üç yazıdan aşağı düşmüyor.
Yurdumun insanları, pikniğe gitmeden, evin bahçesinde ya da o güzelim kır alanlarında mangalın başına geçmeden, açıp interneti, et nasıl terbiye edilir konusunda başlıyorlar araştırmaya demek ki diye yorumluyordum kendi kendime. Benim yazı da binlerce defa okundu bu arada. Birilerinin damağında lezzet olmaya vesile olabildimse ne mutlu bana.
Hadi buyurun o zaman. Önce terbiyesini verin. Sonra lezzetini toplayın. Ama ne olur abartmayın. Kararında yiyin, kararında için.