Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kanserlerin nedeni TAK düşüklüğü mü ?

Total antioksidan kapasite (TAK) , vücuttaki tüm antioksidan enzim ve yapıların gücünün toplamını ifade eder, kabaca sizin  vücud ordunuzun toplam gücünü gösterir. Antioksidanlar basitçe oksidanlara karşı koyan, onlarla savaşarak vücuda zarar vermelerini engellemeye çalışan tüm moleküllere verilen addır. Bunlara geçmeden önce  oksidan ne demektir sorusunu yanıtlamaya çalışalım;

İnflamasyonlar, geçirdiğimiz infeksiyonlar ve hastalıklar, aldığımız besin maddeleri, normal metabolizmamız, radyasyon, yaşlanma, normalden yüksek oksijen basıncı (pO2), ozon (O3), azot dioksit (NO2), kimyasal maddeler, sigara ve ilaçlar gibi birçok uyarıların etkisiyle, oksidan adı verilen (serbest radikaller veya reaktif oksijen türleri, ROS olarak da adlandırılırlar) moleküller ortaya çıkar.
 
Oksidanlar hücrelerin lipid, protein, DNA, karbonhidrat ve enzim gibi tüm önemli bileşiklerine zarar vererek kanser, kalp hastalıkları, barsak hastalıkları, depresyon, cilt  yapı bozuklukları ve erken yaşlanma gibi onlarca önemli soruna yol açarlar.
 
Total antioksidan kapasite testi ise işte tüm bu antioksidanların toplam gücünü tek bir test ile ölçme imkanı verir yani ordunun tankını, topunu, tüfeğini tek tek saymadan tüm ordunun toplam gücü ölçülür. Bir bakıma vücud direncimizi de ölçen çok önemli ve klinikte kullanımı hızla artan bir testtir.
 
Şunu unutmayalım ki  kanser ve kalp hastalıklarının hemen tamamında altta yatan tek bir neden yoktur, genetikten tutun diyetlerimizdeki doymuş yağların fazlalığına, sigara ve alkol kullanımından ışın tedavisi almaya kadar birçok neden iç içedir.  Ama yapılan bilisel çalışmaların çoğunda başta kalp hastalıkları ve kanserlerde kan total antioksidan kapasite değeri düşük bulunmuştur. Bu nedenle total antioksidan kapasitemizi yüksek tutmak, başta bu  iki önemli ölüm nedeni  olan hastalık olmak üzere birçok hastalıktan korunmamızı sağlayabilecektir.
 
Toplam blog
: 8
: 5424
Kayıt tarihi
: 16.03.11
 
 

Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı. Uzun yürüyüşler yapmayı sever ve 3 bant Bilardo oyuncusudur..