Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kansızlığın Nedenleri

Kansızlık yani anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin, normalden daha az oluşundan kaynaklanır. Dünyada bir çok kişinin muzdarip olduğu kansızlık, çarpıntı, uyuşukluk, baş dönmesi, nefes darlığı gibi sebeplerle ortaya çıkar. Eğer kan oranınız çok düşük ise, beyin, kalp ya da diğer organlarında zarar görmesine neden olur. Kansızlığın belli başlı üç sebebi vardır.  Kırmızı kan hücrelerinin aşırı yıkımı, kan kaybı ve kırmızı kan hücrelerindeki üretim ve eksikliğidir.

Kansızlık, sadece bu üç nedenle ortaya çıkmaz aslında. Başka bir rahatsızlığınızdan dolayı da, ortaya çıkabilecek bir durumdur. Örneğin; sigara içmek, emzirmek, yaşlılık, B12 vitamin eksikliği, sıtma, kanser gibi hastalıklar ve en yaygın görüleni de demir eksikliğinden kaynaklanır.

Karaciğer; deyim yerindeyse B12 vitamin deposu denilebilir . Süt, yumurta, peynir ve balık besinleri de B12 vitamini açısından oldukça zengin gıdalardır.

Folik asit açısından zengin olan koyu yapraklı sebzelere ıspanak, kuşkonmaz, brokoli gibi sebzeleri örnek gösterebiliriz. İçeriğinde bol miktarda demir barındıran bu sebzeler, tabiri caizse kansızlığın ilacıdır.

Keçiboynuzu; hatrı sayılır bir demir deposu denilebilir. Özellikle pekmezi günde birkaç tatlı kaşığı yendiğinde oldukça fayda sağlamaktadır. Kadınlarda görülen anemiye yararlı olduğu gibi erkekler içinde afrodizyak etkileri  vardır ve cinsel gücü artırmaktadır.

Isırganotu; ince kıyım şeklinde doğranmış bir tutam ısırgan otunu, 200 ml yani bir bardak kaynar suya koyup haşlanması sağlanır ve sonrasında süzülür. Günde birkaç bardak içilmesinde sakınca yoktur. Kansızlığa karşı tüketilen önemli besinlerdir biridir.

Tabi ki deniz ürünleri de kansızlık açısından bir çok destek sağlamaktadır. Doktorlara göre demir açısından zengin yiyeceklerden biri istiridyedir. Hamsi, sardalye ya da midye de yine oldukça zengin vitaminler içermektedir. Tam tahıllı gıdalar ya da kümes hayvanları da hem kansızlık için hem de diğer vitaminler açısından oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Ama en önemlisi kansızlığın nedenidir. Bunun için mutlaka uzman bir doktor ile görüşülmesi ve gereken tedaviye başlanılmasıdır. Tedaviye destek olarak ise yeme alışkanlığını daha zengin gıdalar ile takviye edilmesi iyileşme sürecini olumlu yönde etkilemektedir.

 

 
Toplam blog
: 13
: 58
Kayıt tarihi
: 13.07.19
 
 

Merhaba, ben Burcu :) Burada olma amacım, bildiğim, gördüğüm ya da gözlemlediğim her şeyi meraklı..