Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '11

 
Kategori
Tarih
 

Kanuni'nin bebek Macar kralı

Kanuni'nin bebek Macar kralı
 

Osmanlı Macar mücadelesi, Osmanlının Rumeli’e ayak basması ile başlamış, Kanuni Sultan Süleyman‘ın Macaristan’ı fethetmesi ile farklı bir boyut kazanmıştır. 

Osmanlı ordusu ile Macar ordularının ilk kez 1396 Niğbolu Savaşında karşılaştığı görülüyor. Osmanlı 1371 Çirmen Savaşında Sırpları da yenmesi ile Balkanlarda tek rakip olarak Macarlar kalmıştır.Sırplar Türklere karşı savunamayacaklarını bildikleri Belgrad’ı Macarlara vermişlerdir. Bu sayede Belgrad uzun süre Osmanlının eline geçememiştir. 1444 Varna ve 1448 II. Kosova savaşlarında da Haçlı ordusunda yer alan Macarlar Osmanlıya karşı yenilgiyi sürekli yaşamışlardır. Fatih’in almadığı Belgrad’ı “Muhteşem” lakaplı Kanuni Sultan Süleyman alacaktır. 

Kanuni’nin ilk seferi Belgrad’a olmuş, Orta Avrupa’nın kapısı konumundaki bu şehir bu dönemde Osmanlının eline geçmiştir. Macarlar için sonun başlangıcıdır Belgrad’ın fethi. Macar kralı Layoş Belgrad’ı kaybetmesine rağmen hala kendini üstün görmektedir. Çünkü, Avrupa’nın en güçlü devletinin sahibi Habsburg hanedanının akrabasıdır. 

Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu ve Kralı Şarlken, Avrupa’nın en güçlü devleti ve hükümdarı konumundadır. Bu sırada Avrupa’da Şarlken ile Fransa Kralı arasında büyük bir mücadele vardır. 1525 Pavia Savaşında Fransa Kralı I. François, Şarlken’e esir düşmüştür. 

Fransa Kralının annesi oğlunu kurtarmak için Kanuni’nin yardımını istemeye karar verir. Kanuni’yi Macar seferi için kışkırtmakta başarılı olacaktır. Zaten Kanuni, Macar Kralına cezasını vermek için bahane aramaktadır. 1526’da sefere çıkan Kanuni, Petervaradin, İlak, Ösek Kalelerini ard arda alarak ilerlemektedir. Layoş tutuşmuş, Şarlken’den ve Avusturya Kralı Ferdinad’dan yardım istemiştir. Bu sırada Avrupa’da Almanlara karşı (Şarlken ve Ferdinand) büyük bir İttifak yapıldığından Layoş’un yarım teklifine karşılık veren olmaz. 

29 Ağustos 1526 Mohaç Meydan Savaşında Osmanlı Orduları kısa sürede Macar ordularını büyük bir hezimete uğratırlar.Kral Layoş’ta savaşta ölmüştür. Macaristan’ın kalbi Budin ele geçirilmiştir. Osmanlı, bu büyük zafere rağmen Macaristan’ı tamamen topraklarına katmamıştır. Macaristan’ın bir kısmını kendi himayelerinde Erdel Voyvodası Zapolya’ya bırakmışlardır. 

Osmanlı için artık yeni bir rakip ortaya çıkacaktır. Avusturya. Avusturya Kralı Ferdinand, Osmanlı orduları çekildikten sonra, Osmanlının yeni Macar Kralı Zapolya’yı tanımayarak Macaristan’a saldırır. Aldığı küçük zaferler ile şımaran Ferdinad, İstanbul’a elçi gönderip, Belgrad, Varadin, Segedin gibi birçok şehri ister. 

Bu küstahlık üzerine Kanuni, elçileri hapsettirir, hazırlıkları tamamlayıp Avusturya üzerine sefere çıkar. Onu bir meydan savaşında yenip cezasını vermek istemektedir. O diklenen Ferdinad yenilmekten korktuğu için Kanuni’nin karşısına çıkamaz. Meydan savaşı yapacak kimseyi bulamayınca Viyana’yı kuşatmak ile yetinir. (1529-I. Viyana Kuşatması) Mohaç’tan sonra Kanuni’nin karşısına bir meydan savaşında hiçbir Avrupa Kralı çıkamayacaktır. 

Macaristan Krallığı sağlama alınan Zapolya 1540 yılında ölmüştür. Bu durum Osmanlı için biraz karmaşa yaratacaktır. Zapolya’nın tek bir varisi vardır. O da henüz 15 günlük bir bebektir. Erdel Dükası Maliat, kendini Osmanlının Macar Kralı seçtirmek için bebeğin Zapolya’ya ait olmadığı haberlerini yayar. 

Bebeğin durumu tartışma yaratınca Kanuni birini görevlendirir. Bebeğin Zapolya’ya ait olduğuna karar verilir. Bebek, Osmanlı Macaristanı’nın yeni Kralı ilan edilir. Bu sırada Avusturya, tekrar Macaristan’a saldırır. Kanuni hemen sefere çıkar. Kanuni’nin geldiğini gören Ferdinad hemen geri çekilir. 

Bu sırada yeni Macar Kralının Osmanlı Padişahı huzuruna çıkarılıp takdim edilmesi gereklidir. Bu serenomi için Macar Kraliçesi (bebeğin annesi), sütninesi, iki bakıcısı ve diğer devlet görevlileri ile Kanuni’nin Otağında yeni bebek Kralı, Osmanlı Padişahına takdim ederler. Takdimi Danışman Petroviç yapacaktır. 

Tüm Devlet Erkanı oradadır. Tam takdim sırasında herkesin şaşkın bakışları arasında Bebek Kral, ağlamaya başlar. Protokol karışmıştır. Kısa bir şaşkınlıktan sonra bakıcılar hemen devreye girerler ve Bebek Kral huzurdan çıkarılır. 

Danışman Martinoçi, Bebek Kral büyüyünceye kadar Krala vasi tayin edilir. Osmanlı Macaristanı’nın yeni Kralı resmen Bebek Kral Sigismund Zapolya’dır. Büyüdüğünde çok fazla bir hükümdarlığı süremeyecektir. 

Macaristan, 1699 Karlofça Antlaşması ile Osmanlının elinden çıkmış, Avusturya’ya verilmiştir. 

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..