Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '13

 
Kategori
Tarih
 

Kanuni'nin ve oğullarının hazin sonu..!

Kanuni'nin ve oğullarının hazin sonu..!
 

Kanuni Sultan Süleyman ve oğullarının sonu, Osmanlının yarattığı devşirme düzen içinde son derece hazin olmuştur. Hürrem Sultan ve Rüstem Paşa’nın entrikaları sonucu Pargalı İbrahim Paşa’nın idamından sonra, Şehzade Mustafa’nın sarayla ilişki kurması engellenecektir.

Bir yandan Hürrem Sultan diğer yandan Rüstem Paşa’nın izlediği siyaset sununda meyvesini verir. Şehzade Mustafa’nın babasını tahttan indirmek için isyan hazırlığında olduğuna ilişkin Rüstem Paşa’nın Kanuni’ye gönderdiği mektuptan sonra, oğulları Selim ve Cihangir’i de yanına alarak Revan seferine çıkan Kanuni, 1 Ekim 1553 te Konya Ereğli yakınlarında Otağı Hümayunu kurdurur.

Kendisine katılması için çağırdığı Şehzade Mustafa da Amasya’dan gelerek babasının karşısına kendi otağını kurar. Babasının elini öpmek için Otağı Hümayuna giren Mustafa, üzerine atlayan dilsiz cellatlar tarafından çökertilerek boğazına dolanan yağlı kementle boğularak öldürülür.

Daha sonra Mustafa’nın yanında getirdiği üç yaşındaki oğlu da boğularak öldürülür. Kanuni oğlu ve torunu öldürülürken tüm bu olanları perde gerisinden izliyordu. Abisini çok seven ve hastalıklı bir yapıya sahip olan Şehzade Cihangir, bu olayın etkisi ile hastalanarak sefer sırasında yaşamını yitirir.

Hürrem Sultan’ın büyük oğlu Şehzade Mehmet, Saruhan valisiyken aniden hastalanarak ölür. Ölümü son derece manidardır. Avusturya seferi dönüşü oğlunun ölüm haberini alan Sultan Süleyman, Beyazıt camiinde oğlunun cenaze namazına katılır. Mehmet’in gömülmesiyle Şehzadebaşı adını alan semte Sultan Süleyman, bir türbe ve cami yaptırır.

Geriye Kanuni’nin Hürrem’den olan iki oğlu Beyazıt ve Selim kalmıştır. Hürrem Sultan, oğlu Beyazıt’ın tahta geçmesini istemektedir. Ancak, Hürrem’in hastalanarak zamansız ölümü nedeniyle dengeler, Selim’den yana değişecektir.

1558 de Şehzade Beyazıt Amasya, Şehzade Selim de Konya valiliğine atanır. Şehzade Beyazıt, kendisini destekleyen Lala Mustafa Paşa’nın da kışkırtmasıyla, kuvvetleriyle Konya üzerine yürür. Ancak babasının Selim’in yardımına gönderdiği Sokullu Mehmet Paşa’nın da yardımıyla 1559 da yapılan savaşı Beyazıt kaybeder.

Beyazıt önce Amasya’ya çekilir. Daha sonra dört oğluyla birlikte İran Şahı Tahmasp’a sığınır. Şehzade Beyazıt ve oğullarını önce iyi karşılayıp ağırlayan Şah Tahmasp, yeni bir savaşa girmekten çekindiğinden, Kanuni’nin gönderdiği yüklü miktardaki altın karşılığında Beyazıt ve oğullarını Kazvin’de boğdurtur. Osmanlılara teslim edilen cesetler Sivas kalesi yakınlarında bilinmeyen bir yere gömülürler.

Kanuni Sultan Süleyman’ın sonu da son derece acıklı olacaktır. 1566 da Avusturya’ya karşı çıktığı son seferinde 72 yaşındaki Padişah, müptelası olduğu gut hastalığı nedeniyle son derece rahatsızdır. Zigetvar kuşatması sırasında hastalığı iyice nükseden yaşlı Padişah, acılar içinde can verir. Yerine hayatta kalan tek oğlu Selim tahta çıkar.

Ancak,2. Selim'in saltanatı sekiz yıl sürer. İçki ve kadın düşkünü olan 2. Selim’e ayyaş lakabı takılır. 1574 yılında yeni yaptırdığı saray hamamında çıplak cariyelerle eğlenirken, ayağı kayarak mermer zemine sert bir şekilde düşer. Kısa süre sonra beyin kanamasından can verir.

Görüldüğü gibi Osmanlının en muhteşem denilen çağında Kanuni ve oğullarının sonu, gayet acıklı ve hazin olmuştur.

AHMET ELDEN

  

 

 

 

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..