Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Anadolu Mesleki Eğitim Derneği

http://blog.milliyet.com.tr/anadolumed

22 Eylül '14

 
Kategori
Hukuk
 

Kanunlar ve Toplum

Kanunlar ve Toplum
 

Toplumlar, kanunlarla idare edilir. Binlerce yılın devlet ve yönetim tecrübesi sonundaki kazanımlar, yazılı ve yazılı olmayan(örfi) kanunlara dönüşmüştür. Kanun genel manasıyla toplumu ileri medeniyetler seviyesine taşımak, bireylerin taleplerini değerlendiren bireyin hak ve sorumluluklarının yazılı metin haline geldiği belgelerdir.

Ülkeler, çeşitli ırklardan, dinlerden, örf ve adetlerden oluşan insanlardan oluşabilir. Bu durumda o ülkenin vatandaşı olan insanların bir grubu diğer gruba üstün tutmayacak müşterek din, dil özgürlüklerini tanıması bireyin kendisini güvende hissetmesi bakımından önemlidir. Bir yandan kanunlar bireylere özgürlük verirken, diğer yönden aynı şekilde güvenliklerini de garanti altına almalıdır. Ancak, egemen güçlerin organizasyon yetenekleri daha fazla olduğundan toplumlarda organize grupların kanunlar hazırlanırken genellikle etkisi daha fazla olabilmektedir. Egemen güçlerin çıkarına olan kanunlar genelin zararına olabilmekte, bu durum da toplumlarda derin rahatsızlıklara neden olunabilmektedir. Devletlerin içinde olduğu gibi, uluslar arası egemen güçlerin, oluşturduklar ortak organizasyonlar vardır ki, bu kurumlarca hazırlanan yasalar da ulus devletlerde bazı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Halkta yaşanan hoşnutsuzluk, baskı, bir takım rahatsızlıkların fitilini ateşleyebilmektedir. Her konuda, günlük iş yaşamı, kamusal alanlarda yaşanlar açısından halkın dili, dini, örf ve gelenekleri ile mümkün mertebe çatışma halinde olmamalıdır.

Ülkelerin yol haritaları, varacakları sonuç genellikle kanunlarından geçmektedir. Toplumun onayını almış yasalar doğal olarak tepeden inme yasalardan çok daha faydalı, toplumu daha ileriye taşıyacağı düşünülebilir. Toplumsal ittifakla hazırlanan yasalar değişime de az uğrarlar. Ülkelerde yasa hazırlayıcıların toplumun ruhunu, özünü çok iyi algılamış kişiler arasından seçilmesi önemlidir. Toplumsal uzlaşmalarla hazırlanan kanunlar daha az değişime uğrarlar. Toplum bir bebek gibidir. Özenle büyütülmesi, hazırlanması gerekir. Nasıl ki bir ebeveyn çocuğunu yetiştirirken yasakları, kuralları, ödül ve ceza sistemini sağlıklı oluşturduğunda daha sağlıklı çocuklar yetiştiriyorsa, toplumda da sürekli değişen kanunlar (gelişen değil) şu algıyı yaratıyor. Uymama gerek yok nasılsa değişecek. Sürekli değişen kanunların toplumda yaratacağı kararsızlık, bezginlik, umursamazlık, ilgisizlik, kanunlara olan güven kaybıdır. Gelişime evet, ama sürekli değişim kargaşa, düzenine davetiye çıkarır. Süreklilik, istikrar, her şeyde olduğu gibi kanunlarda da olmalıdır. Süreklilik olmayan bir yerde, başarı, güven, istikrar olması mümkün değildir. Yasalar daha düşünce aşamasında ince elenip sık dokunmalı toplumda çelişkilere ötekileştirmelere sebep olmamalıdır. Devletlerin ömrü hukuk sistemleri ile de ilgilidir.

Sistemlerin sağlıklı yürümesi önemlidir. Yasalarda ise güven, toplumsal çıkar, toplum fertlerinin inanç birliğinin  sağlanması  mükemmel olur, süreklilik ise güveni sağlar. “Taşları delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir.”

 

İlhan Aydın

Teknik Öğretmen

Yönetim Kurulu Üyesi

 
Toplam blog
: 29
: 206
Kayıt tarihi
: 20.08.13
 
 

Anadolu Mesleki Eğitim Derneği mesleki eğitimde yeni fikirlerini, düşüncelerini, eleştirilerini v..