Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '16

 
Kategori
Turizm
 

Kapadokya’da gerçekleri Göreme’yin!

Kapadokya’da  gerçekleri Göreme’yin!
 

 
 
Kapadokya’nın Başkenti Göreme’ye, Turizmin Başkenti  Antalya’dan geldik ailece. Bir başkentten, diğerine… Her iki yerleşim birimi de turizmin ülkemizdeki (alanlarında) en önemli merkezleri. Antalya tatil-eğlence ağırlıklı iken, Göreme ya da Kapadokya, kültür turizmine yönelik yerler. 
 
Antalya’nın denizi, güneşi, yeşili malum, kıyas bile gerektirmeyecek ölçüde alanının lideridir. Görkemli otelleri de ayrı bir renk katıyor elbette Antalya’ya. 
 
Kapadokya’ya gelirken de turizm adına, bir bakıma ülkemiz adına çok umutlu gelmiştim oysa. Avanos’ta kendimize yaşam alanı oluştururken, Göreme’de de mütevazı bir işletmeyle turizme hizmet vermeye başlamıştık bu umutla. Özellikle Göreme her geçen gün bana hayal kırıklığı yaşattı, yaşatıyor. Şunu ifade etmeliyim, önemli; Göreme Kasabası’nın yerel yönetimi iktidar partisi AKP’ne mensup. Yaşadığımız Avanos ise tam aksi, muhalefet partisi CHP tarafından yönetiliyor. Her ne kadar statü olarak birisi ilçe birisi kasaba olsa da, Göreme turizm açısından ön planda kalıyor hep. Bu nedenle bir kıyas yapma hakkı görüyorum kendimde.
 
Avanos’un merkezi, Göreme’ye oranla daha bakımlı. Yerel hizmetlerini, olanakları ölçüsünde yaptıklarını görebilirsiniz. Oysa Göreme çok bakımsız. Mart 2015’te geldiğimde de, Ağustos 2015’te temelli geldiğimde de yerel hizmetlerin bir görünürlüğü yoktu. Belediye Başkanı Nuri Cingil’i tanımıyorum, iyi niyetli birisi de olabilir ancak yerel hizmette iyi niyet bir işe yaramıyor. Hizmet bekliyor kasaba ve dahası turizmimiz, kendilerinin eliyle. 
 
Yaz döneminde Göreme Belediyesi’nin web sayfasından bir eleştiri ve öneri ilettim, şu ana kadar olumlu/olumsuz yanıt veren olmadı. Bir de blog yoluyla ulaşmaya çalışayım istedim. Bir yabancı veya yörenin yeni sakini olarak birkaç dikkat çekici konuyu paylaşmak isterim. Birincisi aydınlatma. Çok yetersiz, özellikle kanal boyu otellere giden karşılıklı caddeler çok karanlık. Otellerde konaklayan turistleri zaman zaman el feneri ile giderken görmek mümkündür. Yine o kanal üzerinde öncelerde yapılmış led ışıklandırmalar işlevini yitirmiş, salkım saçak vaziyette çirkinliğe önemli katkı sağlamaktadır. Girişten itibaren sokaklarda dikkat çeken şeylerden birisi de çevre temizliği. Belediye hizmet araçlarında yazan “Kapadokya’nın Başkenti Göreme”yi mahcup edecek kadar kötü çevre temizliği.
 
Ağustos sonu, Eylül başlarında Uçhisar girişinden kapatılıp yol çalışmasına başlandı. Servis yolu olarak da Çavuşin karşısından Nevşehir güzergahı kullanılmaya başlandı. Bu yolun onarımınada, Uçhisar-Göreme arasındaki yolun yapım çalışmalarından sonra başlanması çok ilgi çekiciydi. Bu konudan hangi kurum sorumludur bilmiyorum. Daha sonra Göreme-Çavuşin arası yol çalışmalarına başlandı ve 15 gün sürdü yaklaşık. Gösterilen servis yolu, bildiğiniz patikanın az iyicesiydi. Sürekli gidip gelenlerin araçlarında hasar oluşmadığını düşünmek iyimserlik olur kanısındayım.
 
Elektrik konusu var bir de. Bugüne değin beş gün, elektrik ya tamamen ya da kısmen kesikti Göreme’nin bir bölgesinde. Yazın da sık sık yaşanan bu elektrik kesintileri turizm sektörüne epey sıkıtılar yaşattı. Umuyor ve diliyorum, önümüzdeki sezonda bu turizm cennetimiz söz ettiğim sıkıntıları yaşamaz.
 
Bilmeyenler için belirteyim; Göreme, Ürgüp-Avanos arasında ve her birine ortalama 10’ar km mesafede bir kasaba. Göreme dışındaki yerler doğalgaza kavuşmuşken, bu doğa harikası kasaba hala geleneksel yollarla ısınıyor. Yerel halk, “doğal gaz, buranın jeolojik yapısı nedeniyle getirilemez” düşüncesine alıştırılmış, kime sorsak bu yanıtı veriyorlar. Gerekçe olarak, yerin kazılıp doğalgaz borularının geçirilmesinin olanaksızlığı imiş. Oysa elektrik hatları büyük ölçüde yer altına alınmış, sorun yok. Her yapıya su gitmiş, yine yer altından. Ama doğalgaza gelince ‘jeolojik yapı’ gerekçesi öne sürülmüş. 
 
Göreme Kasabası Kapadokya turizminin lokomotifidir. Lütfen, bu önemli turizm merkezini elektriksiz, doğalgazsız ve yolsuz bırakmayın yerel ve merkezi yönetimler. Göreme Belediyesi önemli miktarda geliri de olan bir belediye. Belediyemizden de, kasabamızın yoksun kaldığı hizmetler için daha verimli çalışmayı beklemek de burada yaşayanların doğal hakkı olmalı.
 
Ayrı bir blog konusu olsa da Avanos-Çavuşin karayolunun kötülüğünü ve bir an önce yapımına başlanmasının yöre turizmine önemli katkısı olacağını söylemek, yeni bir keşif olmasa gerek. Özellikle Göreme-Avanos arasındaki yaklaşık 9 km.lik yol çok önemli. Düzgün bir güzergah. Hem yürüyüş hem de bisiklet için yollar yetersiz, umarım bir hal çaresi bulunur. Aynı güzergahta özellikle gece yürüyüşleri ve ATV turları yapılmakta, çok önemli bir eksik de bu güzergahın aydınlatılmamış olması. Altın yumurtlayan bu turizm bölgesi için sıraladığım eksikler/istekler, devlet aygıtına yük getirici yatırımlar olmasa gerek.
 
Bir de dileğim var. Göreme küçük bir kasaba. Esnafı ya da sakini kendisine hizmet verenleri zaman zaman aralarında görmek ister. Örneğin Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, hiç değilse ayda bir ya da 3-5 ayda bir kasabasını dolaşıp temsilcisi olduğu Göremelilere ve orada hizmet veren esnafa uğrayıp bir hal-hatır etse fena mı olur? Bundan sonrası için, bekliyoruz!
 
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’in kasabanın görülmesi için yaptığı çağrıyı içeren iyi niyetli mesajı da aşağıdaki linkten okumak mümkün.(*) Sayın Başkan’ın mesajını okumadan önce, anlatmaya çalıştığım olumsuzluklar nedeniyle sanki ‘Göreme’yin dendiği algısı oluşmuştu bende. Gönlüm elbette Başkan Cingil’in haklı çıkmasından yana. 
 
Sayın okur, şu ana kadar Kapadokya’da hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf etmeliyim. Umarım bundan sonra hep birlikte iftihar edeceğimiz haberleri paylaşırım.
 
06.01.2016
 
 (*)  http://www.goreme.bel.tr/haber/Cingil-Herkesi-G%C3%B6remeyi-g%C3%B6rmeye-davet-ediyoruz.html
 
 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..