Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '15

     
    Kategori
    Gezi - Tatil
     

    Kapadokya Gezi Rehberi

    Kapadokya Gezi Rehberi
     

    Kapadokya


    Kapadokya, başta Nevşehir olmak üzere Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray illerine yayılmış, taaa 60 milyon yıl önce  Erciyes, Hasandağı  ve Güllüdağ’ ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu tabakanın bu milyonlarca yıl boyunca yağmur, rüzgar faktörleriyle aşınmasıyla ortaya çıkan bir bölge. Bu değişik şekillerdeki oluşumlara da halk Peri Bacaları adını layık görmüş. Bu oluşumlar ilk Hristiyanların yer altı kentlerine, kiliselerine ev sahipliği yapmış, Kapadokya tarihinde birçok uygarlığı barındırması açısından da kültürel açıdan da oldukça zengin bir bölge.

     
    Zamanınız varsa bir haftanızı bu eşsiz yere ayırın, yoksa da bizim gibi 3 güne ve 3 günün her anına yeni bir keşif sığdırabilmeniz mümkün.
     
    Eğer yanınıza rahat ayakkabılar ve fotoğraf makinenizi aldıysanız, bir de valizinizde hediyelikler ve şarap için yer olduğuna eminseniz mini turumuza başlayabiliriz. :)
     
    Güvercinlik Vadisi; Üçhisar-Göreme bölgesi arasında uzanan bir vadi. Vadide oyulmuş güvercinlik adı verilen yuvalara güvercinler beslenirmiş. Belirli aralıklarla güvercinlerin gübreleri toplanılırmış, bu gübreler özellikle üzüm bağları için kullanılıyormuş. Bir de zamanında bölgede yaşayan Hristiyanlar güvercin yumurtalarını kiliselerinde alçıdan resim yapmak için kullanıyorlarmış.
     
     


     
     
    Uçhisar Kalesi; Kapadokya' nın her yerinden görülen zirve nokta. Burada tüm Kapadokya ayaklarınızın altında adeta, kuşbakışı manzarası karşısında insan büyüleniyor, siz fotoğraf makinelerinizi hazırlarken ben neden Uçhisar ondan bahsedeyim. Zamanında bu kale beyliklerin sınır noktasıymış, Selçukluların ve Karamanoğulları'nın doğu, Kadı Burhanettin Beyliği'nin ise batı sınırı, yani konumundan ötürü 'Uçhisar' adıyla anılmakta.
     
    Biz buradan Kapadokya El Sanatları Merkezi'ne gidiyoruz. Vaktiniz varsa bekleriz, yok derseniz Göreme Açık Hava Müzesi'ne geçelim. :)
     
    Göreme Açık Hava Müzesi; Kapadokya turunun olmazsa olmaz ziyaret noktalarından biri. Müzekart geçerli, sadece Karanlık Kilise ziyareti için ekstra 8 TL ödemek gerekli. Bu bölgede ilk Hristiyanlık dönemine ait birçok kilise bulunuyor, kilise içerisindeki resimlerin korunması açısından fotoğraf çekimi yasak ancak flashsız gizli çekim yapan bir ben değilimdir. :) 

     
    Zelve Açık Hava Müzesi; Avanos'a bağlı Zelve Vadisi olarak geçen bu bölgede 60 yıl öncesine kadar halk yaşıyormuş. Girişte hediyelik eşya dükkanlarında geziyoruz, soluklanıp çayımızı içip yola devam ediyoruz.
     

     
    Avanos; bu bölgede çanak çömlek atölyeleri geziyoruz, gördüğümüz her şeyi almamak için çok iradeli olmak gerekli :) Avanos'ta testi kebabı yedik, çömlek yapımı izleyip bir tane de kendimiz yapmıştık. 
     
    Üç Güzeller; bu yol kenarına yakın 3 tane yan yana peri bacasının halk arasında farklı efsaneleri var, uzun uzuuunn anlatmak isterdim ama uzatmak istemiyorum :)
     
     
     
     
    Üç Güzeller in önünde fotoğraf çektirdikten sonra Turasan Şarap Fabrikası'na doğru yol alıyoruz. Burada hem şarap tadıyoruz, hem dinlenme molası vermiş oluyoruz, giderken de şarabımızı çantamıza atıyoruz. :)
     
     
    Asmalı Konak dizisini hatırlayanlar için hemen orayı da görelim;
     
     
     
    Kaymaklı Yeraltı Şehri; Kaymaklı Kasabası' nda yer alan 8 katlı bir yer altı şehri. Sadece 4 katı ziyarete açık ve herhangi bir tehlike anında halkın burada yaşayabilmesi için erzak depoları, dar koridorlarla birbirine bağlanan odalar, su mahzenleri, şarap depoları, kilise...kısaca yeryüzünü buraya taşımışlar, hayret etmemek elde değil. 
     

     
     


    Ihlara Vadisi; son günümüzü Ihlara Vadisi'ne ayırıyoruz. Vadiye uzun merdivenlerle iniyoruz, sohbet eşliğinde 3-4 saatimizi burada yürüyerek ardından Melendiz Çayı'nda çay içerek geçiyoruz. 

     
    Ihlara Vadisi'ne müzekart ile girebilmek mümkün.  Yine burada da bir sürü kilise bulunuyor. Vaktinize göre Yılanlı Kilise, Sümbüllü Kilise gezebileceğiniz kiliselerden.
     
     
     
    En güzel şeyi sona sakladım; kesinlikle ama kesinlikle balon turu yapmalısınızzz :) Evet biraz pahalı ( tamam baya pahalı) ancak eğer tur ile gittiyseniz turun indirimi olabiliyor ya da fırsat sitelerinde indirim olduğunda hemen kapın. :)
     
     
     
    Dönüş yoluna koyuluyoruz veee karşımızda Tuz Gölü...
     
     
     
    Bir sonraki yazıya kadar gülümsemeyi hiç unutmayın! :)
     
    Toplam blog
    : 1
    : 222
    Kayıt tarihi
    : 20.05.15
     
     

    Endüstri Mühendisi, yazar, çizer, kedi sever, köpek öper. ..