Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Kapadokya Gezi Rehberim

Atlar diyarı Kapadokya'nın keyfine varmanın en güzel yöntemi elbette atların bize eşlik edenidir. Uçsuz bucaksız vadiler atınızın nal seslerine yankılanırken ruhunuzun temizlendiğine şahitlik edeceksiniz.

Kapadokya, Nevşehir ilinde bulunan ve peribacalarıyla dünyanın ve Türkiye'nin gözde turizm alanlarındandır. 
 

Peribacaları Kapadokya'nın neresinde?
 

Heryerinde :)  peribacaları Kapadokya'nın neresinde diye merak ederdim çok önceden, şimdi öğrendim ki peribacaları Kapadokya'nın her yerindeymiş. Peribacalarının nasıl oluştuğunu öğrendiğimde çok hoşuma gitmişti açıkçası...
 

Peribacaları nasıl oluşmuş?

Kapadokya Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde kalmaktadır. Saha; platolar ovalar küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan Dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir kısmı, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hakim özelliktedir. Alan; volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzaralar sergilemektedir.  (Eski notlarım olduğu için kimden alıntı yaptım paylaşamıyorum)
 
Volkanik tüfler ile kaplanan bölge rüzgarlar ve diğer etkilerle aşınarak peribacası şekillerini oluşturmuştur denmek isteniyor :)
 
Kapadokya'ya ulaşım için Nevşehir Kapadokya Havalimanı veya otobüs garını kullanabilirsiniz. Ancak pek çok şehirden Nevşehir'e direkt olarak otobüs olmadığından Kayseri üzerinden de Kapadokya'ya gidebilirsiniz. Ulaşım için uçak tercih ediyorsanız. Ekonomik olması için Kayseri Havalimanı'nı tercih etmenizi öneririm keza Kapadokya turistik bölge olduğundan mıdır bilmiyorum ama neredeyse biletinizi yarı fiyatına bulabilirsiniz. 




Nevşehir
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir.
Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, adını Farsça "yeni" anlamına gelen nev'den alarak üretilmiştir.
Nevşehir'in sekiz ilçesi bulunmaktadır.
Nevşehir (merkez) - Acıgöl - Avanos - Derinkuyu - Gülşehir - Hacıbektaş - Kozaklı - Ürgüp

 Kayseri
(Osmanlı Türkçesi: ??????, Latince: Caesarea in Cappadocia, Yunanca: ?????????/Kaisareia) Kayseri ilinin merkezi olan şehir. Şehrin merkez nüfusu, son sayımlara göre 1.064.164'tür. Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu ve Hacılar olmak üzere 5 ilçeden oluşur. Türkiye'nin nüfusbakımından 7. büyük kentidir. 
 
 
Göreme Tarihî Millî Parkı
 
Milli Park orta Anadolu'nun Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde kalmaktadır. Saha; platolar ovalar küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan Dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir kısmı, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hakim özelliktedir. Alan; volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans Kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden burada yaşayanlar savaşların etkilerinden,merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmişlerdir. Göreme ve Kapodokya Milli Parkı, 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.


Konaklamak için benim tavsiyem kesinlikle Göreme kasabası olur. Çünkü herşey burada... Haliyle biraz kalabalık olabiliyor. Biraz daha sakin ama herşeye yapık bir yer isterseniz Çavuşin bölgesini tercih edebilirsiniz. 

Kapadokya'ya gitmişken mağara otel odalarında kalmak en güzeli! Peribacası oluşumlarının içerisine oyulan güzel ve 5 yıldızlı otellerin tüm imkanlarını sunan otelleri çok rahat bulabilirsiniz. 


Kapadokya'yı Gezmek İçin Hangisini Tercih Etmeliyim?
Otomobil ile Kapadokya gezisi -> Kapadokya'nın ortamını, güzelliğini hissetmek için otomobil bence biraz fazla tatsız.
Yürüyerek Kapadokya gezisi -> Ufak ve yakın parkurlar için harika bir yöntem.
At ile Kapadokya gezisi  -> Bazı parkurlar atlar ile yapılabiliyor kesinlikle tavsiyemdir.
ATV ile Kapadokya gezisi -> Tur şeklinde kiralıyorlar malesef ve bir rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz. Ancak atv kiralayanları ikna edebilirseniz. ATV ile gezmek için harika bir yer. 
Motosiklet ile Kapadokya gezisi -> Bol bol motosiklet kiralayan yer var. Yürüyüş mesafesi parkurları için değil ancak, Kaymaklı, Derinkuyu gibi mesafeler için harika bir eğlence oluyor! Ayrıca yol motosiklet sürücüleri için oldukça kolay ve basit.
Bisiklet ile Kapadokya gezisi -> Pek çok bisikletli gezgin vardı. Yakın mesafeler için başarılı bir tercih.
Balon ile Kapadokya gezisi -> Balon çok meşhurdur bilirsiniz Kapadokya'da gökyüzünde harika dakikalar yaşamanıza neden olan bu gezi malesef biraz pahalı! 100 eurolardan söz edilen 1-2 saatlik balon turları genelde sabahın erken vakitlerinde gerçekleşiyor. Lüks safari araçlarıyla alıyorlar sizi otelinizden... Eğer balona vereceğiniz para ile başka bir gezi yapabileceğinizin hesabını yapan biri değilseniz yaşanacak bir gezi olsa gerek!  
 
 
Kapadokya bölgesinde araba, motosiklet, atv, bisiklet gibi pek çok araç kiralanıyor. Bu rent a car'lar açıkçası biraz fazla paraya tamah ediyorlar. Fiyatlar herkese göre farklı olabiliyor. Her yerden fiyat almanızı öneririm. Ayrıca kaldığınız otelden (veya tur rehberinden) aracılık talep ederseniz fiyatlar indirimli olabiliyor.
 
 
Kapadokya Gezi Tur Önerilerim
 
Not: Önerilerimi Göreme kasabasında kaldığınızı düşünerek yapıyorum..
Not: Bölgede peribacası oluşumlarının arasında pek çok yürüyüş parkuru ve vadiler bulunuyor. "Red Rose" "Love" gibi. Bunları Kapadokya'ya varır varmaz yerel insanlara sorun anlamlarını ve nasıl gidebileceğinizi ögrenin.  
 
1.Gün:
Otel -> Göreme Açık Hava Müzesi -> Red Rose vadisinden -> Çavuşin -> Otel
 
 
Bu parkur yürüyerek çok güzel gezilebilir.
 
2.Gün:
    Otel -> Paşabağ ve Zelve -> Uçhisar Kalesi -> Otel
 
 
Bu parkur motosiklet, araba, atv, dolmuş veya otostop ile gezilebilir. Göreme'den 20 dakikada bir dolmuşlar ile seyahat edilebilir. 

 
3.Gün:
    Otel -> Love vadisi -> Derinkuyu Yer Altı Şehri -> Otel
 
 
Bu parkur üzerinde ayrıca Kaymaklı Yer Altı Şehri bulunmaktadır. Ancak Derinkuyu daha büyük olduğundan sadece Derinkuyu tercih edilebilir, nihayetinde hemen hemen aynılar.

 
Göreme Açık Hava Müzesi
 
Açılış saati: 08:00 – Kapanış saati: 17:00 Tatil gunu bulunmaz. Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır.
3. yüzyılda kuvvetli şahsiyete sahip rahipler bölgeyi dini düşünce ve yaşantının canlı bir merkezi haline  getirdiler. 4. yüzyılda Kapadokya üç büyük azizin (Kayseri piskoposu Büyük Basil, kardeşi Nyssalı Gregory ve Nazianuslu Gregor) memleketi olarak bilinirdi.
Basil, çok sofu bir hayatı tercih etmemiş, köy ve kasabalardan yeteri kadar uzakta, toplumların manevi sığınak yeri olarak küçük yerleşim yerleri kurmuştur. Buralarda bir vaizin nezaretinde günlük dini ibaretler yerine getirilmiştir. Fakat bunlar Mısır ve Suriye'de olduğu gibi diğer hıristiyanlardan ayrı özel ve imtiyazlı gruplar haline sokulmamışlardır. Basil'in Kapadokya kiliselerinde yapmış olduğu önemli bir reform cemaatle dua usulünü yeniden başlatmasıdır. Bugünkü Göreme Açık Hava Müzesi bu eğitim sisteminin başlatıldığı, Soğanlı, Ihlara, Açıksaray ise aynı eğitim sisteminin daha sonraları görüldüğü yerlerdir.
Görülmesi Gerekenler:
Tokalı Kilise
Rahibeler ve Rahipler Manastırı
Aziz Basil Şapeli
Elmalı Kilise
Azize Barbara Şapeli
Yılanlı (Aziz Onuphrius) Kilise
Kiler/Mutfak/Yemekhane
Karanlık Kilise
Azize Catherine Şapeli
Çarıklı Kilise
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Kaymaklı Yeraltı Şehri
Özkonak Yeraltı Şehri
 
  
Paşabağ Vadisi

Kapadokya bölgesinde benzersiz olan mantar formundaki enteresan Peribacalarının bulunduğu Paşabağ Vadisi aynı zamanda da Peribacası oluşumu ve gelişiminin de en iyi gözlenebildiği yerlerden birisidir.

Not: kartpostallarda resmi olan peribacaları buradadır. 
 
Zelve
 
Açılış saati: 08:00 – Kapanış saati: 17:00 Tatil gunu bulunmaz. Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır
Avanos'a 5km, Paşabağlarına 1km. uzaklıktaki Zelve, Aktepe'nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur.
Üç vadiden oluşan Zelve Örenyeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. Vadideki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir.
Uçhisar, Göreme, Çavuşin gibi kaya oyma mekanlardaki trogloditik yaşamın ne zaman başladığı bilinmeyen Zelve, özellikle 9. ve 13. yüzyılda Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuştur. Rahiplere ilk dini seminerler bu yörede verilmiştir.
Yamaçların dibinde yer alan 'Direkli Kilise' Zelve'deki manastır hayatının ilk yıllarına aittir. Kilise
su¨slemelerinde tercih edilen kabartma haçlar daha çok ikonoklastik du¨şu¨nce ile yakından ilgilidir.
İkonoklastik Dönem öncesine tarihlenen Balıklı, Üzu¨mlu¨ ve Geyikli Kiliseleri vadinin önemli
kiliselerindendir. 1952 yılına kadar iskan edilmiş vadide manastır ve kiliselerden başka yerleşim yerleri, iki vadiye acılan tu¨nel, değirmen, cami ve güvercinlikler bulunmaktadır.
 
 
 
Uçhisar Kalesi
 
Kapadokya'nın zirvesi, en güzel manzaraya sahip noktasıdır. Bin yıldan fazla süre boyunca hatta 1950'li yıllara kadar insanlar kale içine oyulmuş odalarda yaşamış. Bölgeye çok hakim bir noktada bulunduğu için stratejik açıdan önemi büyük. Kalenin tünellerle bölgenin değişik noktalarına bağlandığı da söylenir ama bu tünellerle ilgili henüz herhangi bir ize rastlanmamış. Bölgedeki birçok vadinin yanısıra Peribacaları'nın oluşmasında büyük öneme sahip Hasan ve Erciyes dağlarının heybetli manzarasının izlenebildiği bir yer olması nedeniyle özellikle gün batımının yaklaştığı saatlerde ziyaretçi akınına uğrar.

 
Kaymaklı
 
Açılış saati: 08:00 – Kapanış saati: 17:00 Tatil gunu bulunmaz. Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır
l964 yılında ziyarete açılan yeraltı şehri, 'Kaymaklı Kalesi' de denilen yerin altında bulunmaktadır.
Antik adı 'Enegüp' olan Kaymaklı köyünde halk evlerini yeraltı şehrinin yüze yakın tünelinin etrafına yapmıştır. Yöre halkı halen avlulara açılan bu tünellerden geçerek yeraltı şehirlerinin uygun mekanlarını kiler, depo, ahır olarak kullanmaktadır. KaymaklıYeraltı Şehri Derinkuyu Yeraltı Şehrinden gerek plan, gerekse kuruluş yönünden farklıdır. Pasajlar dar, alçak ve eğimlidir. Halen 4 katı açığa çıkarılmış, mekanlar daha çok havalandırma bacalarının etrafında toplanmıştır.
 
 
 
DerinKuyu Yeraltı Şehri
 
Açılış saati: 08:00 – Kapanış saati: 17:00 Tatil gunu bulunmaz. Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır
 
Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin derinliği yaklaşık 85 m.'dir. Bu yeraltı şehri, bir yeraltı şehrinde bulunan tüm özelliklere sahiptir (ahır, kiler, yemekhane, kilise,şırahane v.s.). Ayrıca 2. katta misyonerler okulu bulunmaktadır. Geniş bir alan olan okulun tavanı yeraltı şehirlerinde pek rastlanmayan beşik tonoz ile örtülüdür. Salonun solundaki mekanlar çalışma odalarıdır.
 
Yeraltı şehrinin 3. ve 4. katlarından sonra merdivenle doğrudan doğruya derinlemesine inilmekte ve alt katta bulunan haç planlı kiliseye ulaşılmaktadır. Yeryüzü ile bağlantısı bulunan 55m. derinliğindeki havalandırma bacası, aynı zamanda su kuyusu olarak da kullanılmaktadır. Alt kata kadar uzanan kuyulardan her kat yararlanamaz, ayrıca istila anında zehirlenmeyi önlemek için bazı kuyuların ağzı yeryüzü ile bağlantısızdır.1965 yılında açılan Derinkuyu yeraltı şehrinin halen yüzde onu gezilebilmektedir.
 
 
Toplam blog
: 20
: 1097
Kayıt tarihi
: 25.03.14
 
 

Gezgin Fotoğrafçı ..