Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kapadokya'nın ismi Türkçe olsun tartışması

Kapadokya'nın ismi Türkçe olsun tartışması
 

Meclis üyeleri yine boş durmuyor. Bu haberi okuduğumda da şaşmadım boş durmamalarına. Ülkenin başat sorunları dururken...

TBMM Türkçe Araştırma Komisyonu'nun AKP'li üyeleri, Kapadokya ve Efes gibi tarihi yerlerin Türkçe isimlerinin kullanılmasını önermiş... CHP'nin yeterli çalışma yapılmadan hazırlandığı gerekçesiyle muhalefet şerhi koyduğu raporda, Türkçe'nin etkin ve doğru kullanımını sağlamak için alınması gereken önlemler sıralanmış.
Bu önlemlerden bazıları şöyle:

Öğretmen adayları Türkçe mülakatından geçirilmeli.

Okulöncesi eğitimde bakıcı anne ve eğiticiler Türkçeyi iyi kullananlar arasından seçilmeli.

Nasreddin Hoca, Deli Dumrul, Keloğlan gibi kahramanlarla ilgili çizgi film ve programlar hazırlanmalı, günümüz konularını işleyen yeni kahramanlar oluşturulmalı.

Çocukların oynadığı bilgisayar oyunları ve kahramanları Türkçeleştirilmeli.

Reklamlarda yabancı kökenli kelime ve adlara yer verilmemeli.

Bilgisayar, internet ve cep telefonu dili Türkçe olmalı ve her türlü bilgisayar yazılımı ile donanımında Türkçe karakter zorunluluğu getirilmeli. Bilgisayar yazılım programları ve internet sayfaları Türkçeleştirilmeli.

Eurovision Şarkı Yarışması'na mutlaka Türkçe eserle katılınmalı, televizyonlarda şarkı ve türküler altyazı ile sunulmalı.

Türkçenin dünya dili olması için gerekli çalışmalar yapılmalı, Türk dünyasında Latin alfabesi temelinde alfabe birliği sağlanmalı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının 'Telekomünikasyon' ve 'Akreditasyon' gibi adları ile viyadük, 'ambulans' gibi yer ve araç adları Türkçeleştirilmeli.

Hepimiz Türkçenin geliştirilmesi taraftarıyız. Fakat, dildeki gelişim binlerce yıldır yerleşmiş isimleri değiştirerek sağlanamaz. Zaten Turizmdeki ülke tanıtımı sorunları ortada. Bir de böye saçma öneriler insanı çileden çıkarıyor.
Anadolu'daki zengin kültürel dokuyu yeterince tanıtamıyoruz. Anadolu topraklarındaki tarihi isimler binlerce yılın birikimiyle oluşmuş, Dünya'da da bu isimlerle tanınıyor.

Türkçenin gelişimi için önce eğitim sistemi geliştirilmeli, ve dile giren yeni kelimelere ilk girişinde karşılık bulunarak dildeki yenileşme sağlanmalı bence. Değilse, yeni giren kelimelerin üstünden uzun zaman geçtikçe bu kelimeler dilimize çabuk yerleşiyor ve değişmesi çok zor bir hâl alıyor. Mesela; bilişim terimlerine karşılık bulunmuştu. Ve dile kolayca yerleşmişti. Zaten "bilişim" kelimesinin bulunuşu da büyük bir başarıydı bence. Yani kelimeler dile ilk girdiği zaman karşılık bulunursa daha iyi sonuç elde edilebiliyor.

Ez cümle : Dildeki gelişim iyi eğitim politikalrıyla aşılabilir. Yukarıdaki önerileri bilemem;ama şu tarihi yerlerin Türkçeleştirilmesi olayı çok saçma. Tarihi yerlerin isimlerini değiştirmek, Türkiye gibi Eski Dünya kültürlerinin beşiği olan bir ülkeyi geriye götürmekten başka işe yaramaz. Dünya bu tarihi yerleri bu isimlerle tanıyor, bu isimlerle okuyor. Anadolu'nun gizemli dünyası, destanları bu isimlerle toplumların hayal dünyasında yer ediniyor. En basit örneği Truva(Troia)...

kaynak : milliyet

 
Toplam blog
: 92
: 11527
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi "Tarih Öğretmenliği" bölümü mezunu. Eğitim sektöründe çalışıyor. Yazmak ..