Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '15

 
Kategori
Sinema
 

Kapalı çekmeceleri açmak cesaret ister..

Kapalı çekmeceleri açmak cesaret ister..
 

Ece Dizdar yoğun bir rolde çok başarılı...


Çekmeceler

Yönetmen ve senaryo :Caner Alper ve Mehmet Binay.

Oyuncular: Ece Dizdar,Taner Birsel,Tilbe Saran,Nilüfer Açıkalın.

“Çekmeceler“ Türk sineması adına yenilikçi yapısıyla dikkat çekiyor. Üçlü epizodik yapısını, işlediği cesaret isteyen cinsellik temasına başarıyla kurguluyor. “Kilitler”, “Çekmeceler” ve “Anahtarlar” olarak böldüğü tematik yayılımını geçmiş ve bugün arasında işletiyor. Ataerkil bir toplumda kız çocuğunun babası tarafından cinsel yönden baskılanmasını cesur ve dengeli bir anlatımla sunuyor. Hem de aydın olması gereken, tiyatro oyuncusu bir babanın baskıcı tacizlerine tanık oluyoruz. Bundan önce çevirdikleri “Zenne” ile 30’dan fazla ödül kazanan Caner Alper  ve Mehmet Binay hikayelerini Almodovar filmlerinden esintiler taşıyan bir renk paleti içinde çekmiş. Kurgu parçalı anlatımlarına büyük bir katkı yapıyor. Zaman içinde geçişler kusursuz akıyor.

Deniz adlı mankeninin travmatik yaşamını anlatan öykü karakterinin cinsel tercihleri ve psikolojik çöküntüsü üzerine yoğunlaşıyor. Deniz’in bugününü canlandıran Ece Dizdar zor bir rolün altından başarıyla kalkıyor. Sınırda bir karakterin gelgitlerini olgun ve cesur bir oyunculukla sırtlıyor. Ayhan’da da Taner Birsel, anne Saadet’te Tilbe Saran mükemmel oyunculuklar sergiliyorlar.   

Tiyatro dünyasından da renkli sekanslar sunan film bu bölümlerde yetmişlerin canlı renklerini kullanıyor. Deniz’in psikolojik çöküşleri geldikçe renk paleti mavi/gri tonlara bürünüyor. Sinemamızda sanat ve görüntü yönetiminin mükemmel olduğu ender filmlerden “Çekmeceler”. Filmin süresinin uzunluğu ve diyalogların yer yer müzik tarafından baskılanması eleştirilebilir.

Kadın cinselliğinin büyük bir iştahla bastırıldığı ataerkil toplumumuzda bu tür filmlerin çoğalması şart. Kapalı çekmeceleri cesaretle açıp gerçekle yüzleşme zamanı çoktan geldi, geçiyor  bile. Yoksa çok sevdiğimiz demagojilerle idare eder gideriz...                        

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..