Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '21

 
Kategori
Felsefe
 

Kapasiteni Oluşumlar 4

Evren şeyledir ve birçok şeyledir. Evren şey iken; enerjidir, enerji birçok şey iken potansiyelledir. Gerilimledir. Gerilimin öbekleriyledir. Gerilim öbekleri zamanladır.

 

3 ve 6 gibi sayısal durumlu öbeklerin ifade ettiği girişimler ileride geride birçok durumla olmaktır. Öbeklerin zamana dek kombinasyon permütasyon oranları, bu örnekteki altının üçe (6/3) oranı ve üçün altıya (3/6 ya) oranıdır.

 

Bu oranlar bağıntılı ilişkisel oranlar olup birbirine kıyasladırlar. Eksiklik-fazlalık, azlık-çokluk gibi türlüce girişmesi vardır. Bu girişme kim zaman kolaylıkla 6/3 gibi yokuş aşağı eğim akışı gibidir. Kimi kes 3 'ün 6 ya (3/6) oranı gibi daha çok zorlukla ya da direnç sürtünmesi içinde olup, yokuş yukarı oluşla dönüşmedir.

 

3 sayısı bir nitelikse 3=1+1+1 gibi ve 1+2 gibi nicelikle ve 1 niteliği 1,01; 1,02, 1,03...1,99; 2 ve 1,99 + 1,01 = 3 tür. 1 niteliği, 2 sayısına doğru 1 ve 2 arasında sayısız bir sayısal niceli durumladır. Örneğin, (1,00000023) gibi bir enerjin durum yüz milyonda veya triyon derece sıcaklık seçenekleriyle nicel ve niteldir. 

 

Sayısız sıcaklığa dek nicelikle olan nitelikler; bir eğim oranıdırlar. İniş-çıkış; fazla-eksik; az-çok, uzun-kısa gibi bir kıyas durumun türlü baskı basınç potansiyel durumu içinde olurlar. Varlık niceli ve niteli durum olmakla sayısız girişim durumu oluşan sayısız akıştır. Her nicelik bir nitelik ve her nitelik bir niceliktir. Bunlar genel ve görece durumlardır.

 

Her bir nicel ve nitel durum; örneğin, 1 derece 2 dereceye göre ya da 2 derece 1 dereceye göre özel bir yalıtıma durumdur. Veya 1,001; 1,002 ye göre kombinasyon ve permütasyon bağıntılarıyla özel korunumlarla, aralarında yalıtıma girişmedirler.

 

Özel ve geçici korunum olan yalıtıma durumlar, çevrenin çok belirsiz durumlar oluşuna göre belirli düzenliliktirler. Her düzenlilik bir enerji düzeninin potansiyelidir. Her bir nicel-nitel durumun parça durum yansıması yeti ve olanak oluştur.

 

Çevrenin belirsizle olan nicel ve nitel durumlarından kaynaklı baskı ve basıncı, ortamın özel durumluya bir seçilim bağıntısı ve seçiliş izolosyonu olmakla yalıtım; çevresel etkiye bir tepkidir. Çevreye bir cevap; çevrenin yansımasını tepki ile geri yansıtmaktır.

 

Bu durumda her yalıtım bir kapasitedir. Her kapasite bir nicel nitel durumlar bileşimi, parçalı (yeti ile) oluşlar sentezini içermektedir. İçerilmeler bir kapsamladır. Her içerme o kapasitenin kapsananıdır. Kapasite sınırlı bir kapsayandır.

 

Potansiyel durumla enerji çeşitliliği kadar kapasite çeşitti ve yalıtım vardır. Bir yalıtıma durumun içi ne tür potansiyel duruma elverişli olacağı ne gibi bir girişmeye kodlanış içinde olacağı türünden belirmelere açıklık belirsizle bir yetidir.

Buradaki yeti, vücut gibi, kolektif oluşum gibi bir inşa gibi oluşum sonrası bütünlüğe ait üssü durumlar girişmesidir. Değil se inşaya dek tek tek parçalar girişmesi değildir.

 

Belirsizle yetili potansiyel bir durum içinde yapılacak girişmeler; düzen kontrol merkezi nedenle, bir ağırlık denge merkezi nedenle öbek merkezi çevrim eksenidirler.

 

"Öbeğin ağırlık merkezi" birçok parça bileşime "eş eksenli" entegre durum olabilir. Yine öbek ağırlık merkezinin, eş eksene oranı dönme hareketidir. Çevrimsel harekettir.

 

Bir çevrimsel hareket yeni parça durumlu ekseni çevrim bindirişlerine yapabilirlik veya yetidir. Kolektif alan içinde gelişen belli bir aşama kolektif alanlı yetinin ekseni çevrim içine katılabilir. Eksen çevrimi içine yapılan eklenme yeni bir üssü durumlar yetisiyledir.

 

Yeni üssü durum eklenmesi sonrasında, ortaklaşma olan yapı; paylaşmayan, paydaşına paylarını kolektif emek gücü karşılığı olarak değil de sadaka, zekât, fitre olarak keyfi takdirle rızk diye veren bir özel anlayışın bindirişlerine dönüşebilir.

 

Evren birçok boyut durumlar girişmesine potansiyel durum olmakla "kendisi kendisine iç ve dış olmanın çevrimine sahip bambaşka bir başlayış ve başlangıçlarladır.

 

Oysa evren, kendi içindeki bir yıldıza veya bir gezegene veya gökadalar yalıtımına, evrenin kendisi dış olarak belirir. Yalıtımın kendisi de evrenin içidir. Oysa evrenin kendisinin vaki olan böylesi bir iç dış girişmesi ile başlayışı yoktur.

 

Yani yalıtımlı bir yıldıza ve gezegen ortamına evren yalıtımdı. İçti. Dıştı. Oysa evren kendisine bir iç yalıtım ve bir dış durum belirlemesiydi. Evrenin kendisi, kendisiyle iç dış hareketini başlatması demek; yıldız ve gezegenin bir iç ve bir dış potansiyel içinde oluşmaları birbirine benzemez, birbiriyle aynı anlaşılmaması gereken iki ayrı potansiyel hareketlerdi.

 

Evrensel kapasiteli içlem içinde bir yıldız ve yıldızın gezegenler kümesi olan Güneş sistemi veya yıldız sistemi; her zaman Güneş veya yıldız içinde geçen bir eş yönlü ağırlık merkezi ekseniyle değildirler.

 

Yıldız veya Güneş sistemi o yıldızın ağırlık merkezinin biraz dışında ağırlık merkezleri toplamına eş yönlü kütle çekimi ile eksantrik eksen merkezli bir girişme ve yalıtımdılar.

 

Oysa organizma soma bir ağırlık merkezi ekseni boyunca girişme ve çevrim hareketidir. Bu nedenle eksantrik çevrim ekseniyle odaklaşan bir kontrol merkezinin işleyişi ile eş merkezli eksen çevriminin işleyiş kontrollü tekrarlar zekâsı; benzerlerin benzeşmezliğiyle olacak bir zekâ ve ruhsal durum eylemine depo durum imajıdırlar.

 

Bir gerilim alanı (eğim zaman, öbek zaman olarak; nicelik, nitelik olarak vs.) diğerine tersi durumlarla oransaldır. Bir gerilim 3 ise ve diğer gerilim öbeği 5 ise; bir gerilimde 3 'ün 5 e oranı 3/5 = 0,6 iken; diğer gerilim öbeği olan 5 in 3 'e oranı 5/3= 1,66666... türü bir devinme oranı bu tür direnç ile girişme, dönüşme ve akıştır. Devim böyle bir şeydir.

 

Yani kendi içinde ve kendi dışında gerilme durumlu enerji öbekleri birçok parça öbek durumla nicel ve nitel bir potansiyel enerjidirler. Birçok parça olgu ve olaylar, birçok durumun her hangi bir durumuyla başlangıç olarak ele alınabilir.

 

Oysa kuantum durumlar "aynı anda", "birçok üssü durumla", "birçok başlangıç çeşitliliğidirler". Mantık bunları anlamak için parçalı yapar. Bu tür başlangıçlar ortaya koymak mantık için doğrudur. Mantık için anlaşılır bir şeydir.

 

Evren parçalı durumlarla da olsa, evrendeki olgu ve olaylar donmuş filim karesi gibi bir başlangıç içine düşünülmesi doğru değildir. Böyle bir durumda her parça diğer bağıntısında kopmakla bir özellik ve yeti yitimi olmakla, durum biraz daha anlaşılmaz olmaktadır.

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..