Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '21

 
Kategori
Felsefe
 

Kapasiteni Oluşumlar 5

Her bir kapasite, her bir potansiyelleydi. Potansiyel bir durum, özdeksel özelliklerledir. Her bir potansiyel duruma dek özdeksel özellikler o durumun kuantum durumdan, makro dünyadaki fiziki, kimyasal, moleküler, biyo moleküler, sosyo toplum sal düzey ve düzlem girişmelerine bağlı bir türden olmayan özne nesnel durumlarıyla belirli-belirsizlerdir.

 

Bir potansiyel durum, manyetik alanla doluluksa, manyetik alanın elektrik alana olan oran gerilimi manyetik alanın elektrik olarak akışla olmasıdır. Akış ve depolanma, akış ve birikim potansiyel durumdu. O durumla yetiler bileşimli yetenekti.

 

Elektrikli alan bulutlar gibi küme sel bir oransal dirençle, manyetik alanın depolanmasına; şimşek, yıldırım gibi olgu ve olaylar boşalmasına dönüşür. Depo kapasite şimşek yıldırım gibi parça durumlar oranıyla akış yaparken

 

Biz dünyalıyız. Uzaydayız ama uzaylı değiliz. Biz Dünya gibi yalıtıma ortamı kendimize hem stabil kılarız. Bu Dünya hem her birimizle her birimize de eşmerkezledir. Bu durum bizim birinci durumla özel bağıntılı durumumuzdur.

 

Birinci durum Güneş gibi bir yıldız sisteminin eksantrik çevrimli yalıtımıyla ikinci bir duruma özel bağıntı ve potansiyel durumdu. Dünyamız özel durumu Güneş sistemi özel durumuna bağlıyken Güneş sistemi de gökada (galaksi) sistemine bağlıdır.

 

Dünya yalıtımı uzay zaman içereniyle belirsize durum yalıtımı olmakla dünya özelinde bir kapasite ve parça durumlar yetili türlü bindirişlerin olgu ve olayına olasılıklarla olan bir entegrasyondur.

 

Entegrasyonun parça bileşimleri olan yeti sel uzay zamanı dünyaya özgü bir damgayla kodlanacaktı. Bu kodlanma evrensel uzay zaman genel bağıntısını veren yasaların içindedir. Dünya kendi dışında birçok bağıntı durumla girişme olan özel yalıtımına özgü, özel kapasite bağıntılı kimi kendi yasalarıyla çevrim olup, kendi ağırlık merkezlerini oluşacaktı.

 

Dünya kendi içindeki orman, çöl, atmosfer, dağ bayır, ova gibi her bir özel yalıtım bağıntılarına göre bir kapasite ve bu kapasiteye uygun kapasiteye genel bağıntılı durumdur. Oysa dünya özeline bağlı genel durum da Güneş sistemi galaksi ve evrensel potansiyelli gerilimlere oranla, esamisi bile okunmayacak denli özel bağıntıdır.

 

Dünya gibi yalıtıma bir kapasite ve o kapasite üzerine kodlanma yapılacak (Dünya'ya özgü damgayı yiyecek) bindiriş yapılana kadar kapasitesi belirsiz duruma sayısız bir yeti durumların bileşimiyleydi. Ama yine de Dünya'nın kapasitesi sınırlıydı.

 

Dünya, Evrene ihraçlaydı ve evrenden ithalatlarla hem kapasite artırımıydı. Hem kapasite daralmasıydı. Yeti sınırsız değildi. Bir kapasite trilyon değer sayı kadar yeti bileşimiyleydi.

 

Çölleşen yalıtıma bir kapasite, çölleşmeye bağlı kapasiteyle yeni bir olanak duruma belirli bir belirsiz durum kapasitesi olur. Böylesi bir çölleşmeye, bataklığa, denize göle vs. bağlı kapasiteni yeti; kendi üzerine çöl gibi, deniz gibi atmosfer gibi her hangi bir sınırlama kod işlenmeden önce her türlü kodun işlenmesine açık bir bindirişe kodlanma olarak sınırsızdı.

 

Bir yeti üzerine bir kod bindirişi yaptığınız zaman, artık yeti sınırlı ve belirli durumla bindirişledir. Yeti, bindirişle olana kadar sınırsız olup bindirişe açıklıktı. Yeti üzerine bir bindiriş yapıldığında artık yeti yetenektir, sınırlıdır.

 

Oda bir sınırlı oluştu. Ama aynı oda birçok türlü şeyle birçok türlü düzenlemeye sınırlı olmayıp açıklıktı. Bir kapasite birçok yeti öbeği üzerine birçok bindirişler öbeği ile yine birçok yeteneğe olanaktır. Yeti veya yapabilirlik yeteneğe olanaktı. Birçok yeti öbeği de birçok ve sınırlı bir kapasiteyle sınırlı bir sınırsız yeteneğe sahiptir.

 

Yetenek ve kapasite sadece hayata kadar gelen ve hayatla sınırlı olan bir şey değildir. Enerji birçok potansiyel durumla iş yapabilme yeteneğiydi. Her şey potansiyel durumla enerjiydi.

 

Şu halde dünyada enerjin bir kapasiteni yalıtıma atomla; moleküler bir kapasite, yeti ve yetenekti. Atom helyumla bir yeti ve yetenek iken moleküler hidrojen bileşimi, helyumla, karbonla, demirle vs. başka bir yalıtıma yeti ve yetenekti.

 

Moleküler yapı bizim mantığımıza göre inorganik bir taştan demirden organik bakteriden, virüsten, file kadar özne-hayatla da bir yeti ve yetenekti. Yerin içinden yerin dışına tektonik olaylarıyla yerin dışında yerin içine potansiyel baskı basınç oranı olan olgu olaylarla atom hidrojenden uranyuma karadır vs. değerlik elektronlar kapasitesi yeti durumla yetenekti.

 

Kişisi anıklıkla olan kapasite ve yetenek; kişi alırlıkla sınırlı iken, toplumsal gelişmeye bağlı olarak kişisi kapasite yetiler sayesinde artırılabilirdir. Kuram olarak dünyanın kapasitesi ve yeteneği de artırılır. Dünya olgu ve olayı birçok yeti içerir. Kapasite; yeti üzerine kodlanacak durumlar çeşitliliği kadar, olasılıkla sınırsızdı.

 

Maymun gibi hayat sal türler de bardağa su doldurup, bardakla su içmek yaratıcılık değildi. Bir yetinin yansıma öğrenmeyle kodlanıp kullanılmasıydı. Asıl bardağı bulmak yaratıcılıktı. Yaratıcılığı türlü biçimde değerlendirmek yaratıcılık üzerine yetenekti.

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..