Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '14

 
Kategori
Dünya
 

Kapıdaki savaş...

Kapıdaki savaş...
 

milliyet.com tr. alıntıdır.


Tarihi bağların bulunduğu Kırım'da son üç gündür sıcak gelişmeler oldu.

Rusya parlamentosu aldığı kararla askerlerini Kırım'a gönderdi.

Ukrayna kendini savunacak güce sahip olduğunu açıkladı ve yedeklerini askerlik için hazır olmaları yönünde uyardı.

Yetmedi İngiltere BM Güvenlik Konseyi’ni Ukrayna’daki durumu görüşmek üzere acil toplanmaya çağırdı. Rusya, bu toplantıya katılamayacağını açıkladı.

Peşinden NATO Genel Sekreteri Rasmussen tarafından açıklanan ve 28 üye ülkenin onayına sahip olan bildiride, Kırım'daki Rus askeri gerginliği tırmanması kınanırken Rus Parlamentosu'nun Ukrayna topraklarında Rusya Federasyonu silahlı güçlerinin kullanılmasına izin vermesinden duyulan ciddi endişenin altı çizildi.

Son olarak Rusya'nın Sesi Radyosu'nda yer alan habere göre; Çin Türkiye'yi NATO gemilerini Boğaz'dan geçirilmemesi için ikna etti.

İngiltere ve Fransa Soçi de yapılacak G-8 zirvesine gitmeyeceklerini resmen açıklarken ABD askıya alacağını duyurdu.

Şöyle hafızalarımızı yoklarsak; Rusya son olarak bulunduğu coğrafyada Ağustos 2008 de Gürcistan'a müdahale etmiş Abhazya işgalinde Rusya Abaza ve Güney Osetya' daki yerel kuvvetlere destek vermiş ve kurulan özerk yönetimi tanıyan ilk ülke olmuştu.

NATO bu savaşta etkisiz kalmış ve önemli bir taviz vermişti.

Tıpkı bu olayda olduğu gibi Ukrayna ve özellikle onun yönetiminde bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya için oldukça önemli stratejik bir konuma sahip.

Öte yandan başta ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler içinde Rusya 'yı dizginlemek ve kontrol altında tutmak için Ukrayna oldukça önemli.

Olaylar hepimizin yakından izlediği Ukrayna'da ki Rus yanlısı devrik Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç'in görevden alınması için kanlı gösterilerle başlatılmıştı.

Gelişmeler adım adım savaşın kapıya dayandığını gösteriyor.

Peki olayın içindeki bölgeden hangi açıklamalar geliyor?

İlk olarak Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin parlamento başkanı Rusya'ya teşekkür ederken, devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Rusya'nın işgalini kabul etmiyor. Ukrayna'nın bölünmemesi gerektiğini açıklıyor.

Türkiye her zaman olduğu gibi kaygıyla izlendiğini açıklıyor ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, program dışı bir ziyaret için Ukrayna'ya gidiyor.

Bir hatırlatma; tarihe baktığımızda Kırım Savaşı, 4 Ekim 1853-30 Mart 1856 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus Savaşıdır .İngiltere (Birleşik Krallık) ve Fransanın Osmanlı tarafında savaşa dâhil olmasıyla savaş, Avrupalı devletlerin Rusya' yı Avrupa ve Akdeniz dışında tutmak amacıyla verdiği bir savaş halini almıştır. Savaş, müttefik güçlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Bir yanda daha hakim egemen olmak isteyen Putinli Rusya ve yeni mütefiki Çin.

Öbür yanda yüz yıllardır sömürge ekonomisi edinmiş bu emellerinden vazgeçmeyecek gözüken ABD, İngiltere, Fransa.

Arada ise Kırımla tarihi bağları olan ve coğrafyasında dış politikada çıkış arayan Türkiye!

Ve ne yazık ki kapıya dayanmış savaşın ayak sesleri...

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..