Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Kapımızdaki savaş

Kapımızdaki savaş
 

Herhalde Dünya’da Ortadoğu kadar ölümlerin yaşandığı ve yaşanmaya devam ettiği bir yer yoktur. Arap baharında  ülkelerin rejimleri değişti. Binlerce kişi  öldü. Ne için yapıldı bunlar. Daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi için. Bakın Ortadoğu ülkelerinin hepsine , hangisinde doğru dürüst bir demokrasi anlayışı yerleşmiş, hangisinde insan hakları tam anlamıyla oturmuş.  Batı ülkeleri demokrasi ihracı yapıyor sürekli Ortadoğu ülkelerine. Sonunda binlerce insan ölüyor, binlerce insan evsiz kalıyor.

Şimdi aynı filmi yeniden izlemek üzereyiz.  ABD ve İngiltere  , Suriye’ye müdahale için  hazırlıklarını tamamladı. Müdahale ‘nin 48 saat için de yapılacağı söyleniyor. Müdahale sonrası  her an yüzlerce sivil vatandaş ölebilir, binlercesi yaralanabilir. Burada sırf Esad, gidecek diye müdahaleye destek verenler ,sivil ve askerlerin ölümlerin de ne hisseder? Esad’ın yaptıklarını onaylamıyorum burada. Sonuçta bunca ölümlerin sorumlusu bir kişiyi savunacak değilim.  Dikkat çekmek istediğim nokta ; ölümlere karşı insan olarak vicdanlarımız sızlıyor. Ama şimdi yapılacak bir müdahale de ölecek sivil , asker fark etmez ölenlere vicdanlarımız sızlamayacak mı ? Bu ölümlerin olmaması için dünya’daki süper güçler ne yapmışlar, savaşın durması için harekete mi geçmişler ? Önce iç savaşı körükleyecek hareketlerde bulunup ,sonra kendilerine meşru bir zemin oluşturdukları zaman savaşı başlatarak ne kadar insancıl olduklarını daha iyi görüyoruz.

Kurulan düzen diktatörler yetiştiriyor. Sonra bunları yıkmak için yeniden bu sistem devreye giriyor diktatörleri yıkmak için. Esad’ı yetiştiren , destek çıkanlar düne kadar ABD ve Batı ülkeleri değilmiydi. Ortadoğu ülkeleri üzerinde sürekli oyunlar oynuyorlar. Sonuçta geriye binlerce ölüm, acı ve gözyaşı kalıyor.  

Her kim olursa olsun bu katliamları yapanlara karşı tepkimizi ortaya koymamız gerekiyor. Burada hiç kimse, idelojik anlamda olaylara bakıp , değerlendirmemesi gerekir. Sonuç ölenler insanlar.  Stalin’e atfedilen meşhur bir söz vardır: “Bir kişi ölürse trajedi, bir milyon kişi ölürse istatistik olur” diye.  Burada önemli olan bu trajediyi yaşamamaktır. 

İnsanlık şimdi savaşın olmaması , acıların yaşanmaması için neler yapmalı ? Hangi çözümler üretmeli ? Bunlar tartışılmalı. Ellerini ovuşturarak kalkacak savaş uçaklarını sabırsızlıkla beklemekte ne kadar vicdanın yanından geçer bilemiyorum.  Savaşsız bir dünya ne zaman görecek insanoğlu ? Hırsların, egoların bir kenara bırakıldığı. Her halde böyle bir dünyada bunları ummak çok hayalci olur.

En kötü barış, en haklı savaştan daha iyidir." CİCERO

 
Toplam blog
: 13
: 361
Kayıt tarihi
: 17.07.13
 
 

Yazacak bişeyleri olmalı insanın... ..