Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kapitalist kral öldü Amerika, Yaşasın sosyalist yeni kral Çin?

Kapitalist kral öldü Amerika, Yaşasın sosyalist yeni kral Çin?
 

Ekonomide yeni Hiroşima!


Batarken bile blöflere batan kapitalizmin westernlerinden doğan bir devlet Amerika. Senelerce kendi mali açıklarını başka ekonomilerden süngerliyerek çeken, bir büyük şişme ekonomi. Tek doğru yaptığı ise, tekelciliğin bile dizginlerinin elinde olması bu kovboyların. Üretim hangi ülkede olsa bile temel kural aynı. Dünya Finansmanı da bunların üzerinden yürüyor dünyanın her ülkesine.

Fakat, artık gizli ekonomi patronu artık Çin ve Japonyanın oluşturacağı bir büyük olşumdur. Bu ne demek sermayenin el değiştirmesi.

Aylar önce yazmıştım, metal ömrünü tamamlayan bir büyük devlet diye. Demek ki, görebilmişim bu günleri.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, “Mali krizin en kötüsü hâlâ önümüzde duruyor” dedi.
Strauss-Kahn, kriz risklerinin tartıldığını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin direnç işaretleri gösterdiğini söyledi. Strauss-Kahn, ileriki aylarda ve haftalarda diğer belli başlı mali kuruluşların da güçlükle karşılaşabileceğini belirtti.

Çok bilmiş iktisadçılarımız da felaket tellallığını, Amerikan gazetelerinden translation yaparak yorumluyorlar.
Çok ama çok yazık! At gözlüğü takmış çoğu. Oysa yamayı ABD devletinin hangi sanal bütçe ile kapatacağını irdeliyerek dünyaya açıklasar.

Amerikan eknomisinin balonlarını gören ve irdeleyen bir tane iktisatçı veya köşe yazarı görmedim. Bu bir fırsatdır aslında. Bir önceki ekonomi yazımda anlatdım para, iksitidad ve sosyalizm. Kavramlar çok da önemli değil.

Şimdi, Sözü terimlere fazla girmeden özetleyerek sırası ile soruyorum,

1- Bırakılan Serbest Piyasa ekonomileri ve hür kapitalizm çökmüştür doğru mu?

2- Temkinli konuşmaya çalışmakta olan iktisadçılar lafları gevelemektedir çünkü kavram kargaşalarında boğulmuşlar doğru mu?

3- Çin yetişmiş iktisadçılarını ABD'ye yollayarak kapitalizm ve Amerikan ekonomisinin dar boğazını gördü. Lakin yapması gerekenleri bilmiyor ve işgücü yok. Çünkü sistem onlara yok yabancı doğru mu ?

4- Bu voltajı düşük lamba gibi ekonomiye hiç bir artısı olmayan siyasi iktidarlar, yıllardır Avrupa veya Arap dünyasına yöneldi doğru mu?

5- Bir büyük ekonomi çin ile entegrasyonu görmek yerine hep manipülasyon yaptık. İş dünyamızın pazarlamacısı olduğu büyük bir ekonomi ile gelen Çin ile entegrasyonu, Finans Piyasaları ve Ekonomi Yatırımının temel sütunları olarak hiç düşünmedik doğru mu ?

6- Rekabet koşulları ve manevra kabiliyeti olarak bu büyük devrimleri Dünyada Çin yapamaz, ama birlikte yapabilirdik doğru mu?

7- Felaket tellağına gerek yok, Türkiye Finans Piyasasında spekülasyonlara izin vermeyin, inceleyin göreceksiniz en az risk Türkiye'de. Doğru mu?

8- Dünya da ekonomilerin tıkandığı her dönemde Dünya Savaşları olmuştur, doğru mu ?

9- Kapitalizmin tek avantajı ise, sentetik sosyalizmi eritebilecek saydamlıkta ve geniş alanda hareket etmesi doğru mu?

10- Bakarken göremeyen bazı iktisadçılarımız şimdi TV'lerde saçmalıyor. Globalleşme Kapitalizmi bitiriyor diye. Akıllarına şaşayım, zaten Kapitalizm hep global ekonomi ve globalizm demekti. Doğru mu?

11- Artık ne faiz, nede kur rantı ile beslemeyelim bu sünger ekonomileri, doğru mu?

12- Bir önceki yazımda yazdığımı yapıyor Dünya Merkez Bankaları, para basmayı. Türkiye bunu planlı ama çok ileri vadeye yatırmlarla planlayarak en kısa zamanda yapmalı. Doğru mu?

Şimdi, İş adamlarımızın pazarlamacılığını yaptığı Çin'e saygı duymalı. Artık yeni İpek yolu ve Sanayi Destekleri kurmalıyız. Bu durumdan böylece, en büyük fayda ve paydayı Türkiye çok rahat sağlayabilir.

Doğru yerde, doğru şekilde ve doğru zamanda bunları uygularsak olur. Doğru mu ?

 
Toplam blog
: 26
: 1200
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

1973 doğumluyum Türkiye'nin önde gelen firmalarından birinde üst düzey yöneticilik yapıyorum. Siy..