Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '12

 
Kategori
Siyaset
 

Kapitalizm, sosyalizm, sosyal-liberalizm ve realizm

Kapitalizm, sosyalizm, sosyal-liberalizm ve realizm
 

İzmler aynı düşünme modelleridir.


Avrupa ve Asya Tipi üretim tarzlarının alt yapılarında farklılıklar olsa da; merkantilizm-kapitalizm (ticaret-sermaye egemen) süreçlerinde paralellik yaşamışlar, devamında sosyalizm ve faşizm sistemlerinin egemen olduğu devletler olmuşsa da, ikinci dünya savaşından sonra  20 inci yüzyılın ikinci yarısında Sosyal-Liberalizme geçişler yaşanmıştır ancak kapitalizmi aşamayanlar da olmuştur.  Liderin saygınlığıyla sadece KÜBA henüz sosyalizmi koruma sürecindedir ancak internetin girdiği Küba’nın da değişimden kurtulması mümkün değildir ve Kuzey Kore’nin nereye kadar gideceği belirsizdir.

İlkel toplumdan 21 inci yüzyıla kadar geçen süreçte yaşanan değişimler mekanik teknoloji ve elektrikle hızlanmıştır ama 21 inci yüzyılla birlikte elektronik sistemin hakim olmasıyla artık insanlık yaşamının tamamı (emeğin üretimdeki yeri, bilginin sermayeye göre önem kazanması) dünya nüfusunun kontrolde zorlanacak kadar çoğalması gibi) kökten değişimler yaşamıştır, yaşamaktadır. Bu durum ilkel toplumdan 21 inci yüzyıla kadar yaşanan değişimlerin ürünleri olan devlet yönetimlerini ifade eden İZM’lerin de geçerliliğini yok etmiştir.

Elektronik sistemle birlikte (paranın kuş misali gezgin hale gelmesiyle) ekonomide ulusal inisiyatif kaybolup küreselleşmeye geçiş tamamlanmış yine elektroniğin hakim olduğu silah teknolojisiyle savaş kavramı da coğrafi sınırları aşarak (bölgesellikten) küreselleşme düzeyine genişlemiştir.

Gelinen bu şartlar da; bireyin yaşamında, kurum ve devlet yönetiminde, uluslararası ilişkilerde hakim mantık artık tüm İZM’leri aşarak (ideolojiden öteye) REALİZM kavramına ulaşmıştır.

REALİZM; bireyin, kurumun, devletin çıkarlarının analizini yaparak kararlar alıp uygulamasıdır. Bireyin, kurumun ve devletin ifade tarzı farklılıklar içerse de uygulamada REALİST olmak zorunda kalmaktadırlar, aksi halde hangi düzeyde realizme aykırı tavır belirlerse o düzeyde yok olma riskiyle karşı karşıyadırlar.

Elektronik bilgi ağı dünyayı sarmışsa, ekonomi de küreselleşmeye ulaşılmışsa, uçaklar uzun menzilli uçarak insansız bombalayabiliyorsa, elektronik devrim emeği giderek üretimin dışına çıkarmaktaysa ve 20 li yaşlardaki gençler sıfırdan milyar $ düzeyinde servetlere ulaşabiliyorsa, milyar $ düzeyinde sermayeler kısa bir sürede batabiliyorsa artık kimse eski İZM’lere sarılamaz.

Realizmden başka bir mantığın devamlılığını sağlayamaz döneme gelinmiştir ve geriye dönüşün sadece top yekûn dağılmaktan başka bir şey olamayacağı görünmektedir.

Kadri KANPAK

17.07.2012

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..