Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '11

 
Kategori
Kitap
 

Kapitalizm 3.0 (Capitalism 3.0: A guide to Reclaiming the Commons) Peter Barnes

DENGESİZ KAPİTALİZM 

Küresel ısınma, postmodern terör, medeniyetler çatışması, şirket skandalları.. 21. yüzyılda karşı karşıya olduğumuz kompleks problemlerin pek çoğunun, çok uluslu şirketlerin ve kapitalist düzenin ölçüsüz kar, çıkar ve hırs odaklı anlayışından kaynaklandığını artık sağır sultan bile duydu ve anladı – kapitalist düzenin başındaki bazı kodamanlar hariç. 

GÖRÜNMEZ EL 

Artık bu görünmez elden bıktık (invisible hand). Piyasa mekanizması her şeyi düzenliyorsa biz ölmüşüz de ağlayanımız yok dostlar. Fakirlik, sosyal adalet, kaynak dağılımı, sağlık, eğitim ne olacak? 

KAPİTALİZME ALTERNATİF ARAYIŞLAR 

Böylece bir yandan yeni dünya düzeni tartışılırken diğer yandan da kapitalizm alternatifleri sıkça dillendirilir oldu. Geleceğin ekonomik ve sosyal sistemleri kurulurken; daha sosyal, daha toplumsal, daha hakça ve daha eşitlikçi sistem arayışları zirveye çıkmış durumda. 

KAPİTALİST ISLAH HAREKETLERİ 

Böyle bir karmaşada küresel kamuoyu yeni dünya düzeninin sancılarını yaşarken; kapitalist düzenin içinde de sistemin aşırılıklarını dengelemeye çalışan ıslah, yenilenme ve reform hareketleri hızlandı. 

UPGRADED CAPITALISM 

Gün geçmiyor ki bu konuda yeni bir yaklaşım, teori, kitap ortaya çıkmasın: “Ruhsal Kapitalizm”, “Sosyal Kapitalizm”, “Dengeli Kapitalizm” gibi... Artık hatta ipin ucu kaçmaya başladı: “Vicdanlı Kapitalizm”, “Ahlaki Kapitalizm”, “Akıllı Kapitalizm”, “Neo-kapitalizm”... 

ORTAYA KARIŞIK KAPİTALİZM 

İşte Kapitalizm 3.0 böyle bir ortamda “tam zamanında” arz'ı endam ediyor. Working Assets telekom şirketinin kurucu ve başkanı Peter Barnes, yeni kitabında kapitalizmi içeriden reform yapmaya davet ediyor. Yemek aynı yemek, kapitalizm, aman bari biraz sosunu değiştirelim. 

YEMEK AYNI YEMEK 

Biraz daha “sosyal sorumluluk baharatı” katalım, “toplumsal fayda hardalı” ile karıştıralım, üç çorba kaşığı “eşitlik ve adalet” terbiyesini ekleyelim, yanında da birkaç dilim kaşarlı “paylaşım” ekmeği ile iki baş “etik” soğanı servis ettik mi tamamdır. Ne de olsa küresel kamuoyu bunu da yutar. 

TEMCİT PİLAVINA BUYURUN 

Hiç bıkmayız, ucunu bırakmayız, temcit pilavı gibi ısıtır ısıtır yeniden servis ederiz caanım kapitalizm yemeğimizi. Birkaç milyar insanın da karnı aç kalmış, bir kaç milyonunun da midesine oturmuş hiç önemli değil. Göbekli ahçılarımızın cepleri doluyor mu biz ona bakarız kardeşim. Bu süper versiyon, üstelik mega porsiyon. Afiyet olsun, hadi bakalım köftehorlar sizi, hadi yeyin. 

SÜRÇ-İ LİSAN ETTİYSEK AFFOLA 

Böyle kitap tanıtımı görmedim ben dostlar. İyi ki bir kitap yazmış Mr. Barnes, eserini resmen acımasızca parçaladık. Adamcağızın aslında söylediği doğru şeyler de vardı ama bu analizde onlar da kaynadı. E ne yapalım biz Türkler öyle kolay kolay beğenmeyiz kardeşim. 

Kabak tadı vermeye başlayan kapitalizm yemeğini mecburen bir süre daha yutmaya devam edeceğiz anlaşılan dostlar, ne dersiniz? Hadi size afiyet olsun! 

 
Toplam blog
: 17
: 1058
Kayıt tarihi
: 03.08.10
 
 

1988 yılında Ağrı'da doğan Emrah, 2007 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversite'sinde iktisat Böl..