Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kapitalizm'de değişen dengeler/Fırat AYHAN

Kapitalizm'de değişen dengeler/Fırat AYHAN
 

Ekonomik Dengeler'de ABD Faktörü


Avrupa ülkeleri küresel krize karşı bir araya gelerek, önlem paketi açıklamış, ardından Kapitalizmi tamir etme kararı almışlardır.

2. Dünya savaşının ardından, 1944 yılında Bretton Woods Konferansı ile küresel finans sisteminin kurulması amacıyla, ABD merkezli para sistemi kurma anlaşmalarının ardından Dünya Bankası ve IMF kurulması kararlaştırılmıştı. Konferansa katılan üye ülkeler para birimlerini dolara göre ayarlayacaklar, dolar da altına endekslenecektir. Altına dönüştürülebilen tek para biriminin dolar olması kararlaştırılmıştır. Fakat 1971’de ABD altına endeksleme politikasından vazgeçtiğini açıklayınca sistem yürüyemez hale gelmişti.

IMF’nin 1970 sonrası uyguladığı SRS ileriki yıllarda basitleştirilerek birkaç ülke parasına endekslenmiştir. Yaygınlaşmayan bu yöntem sadece Devletler ve Merkez bankaları arasında kullanılmaktadır. Günümüzde Avrupa Para Sitemi uygulamasıyla güçlü paraya bağlanılmıştır.

Günümüzde ortaya çıkan kriz sebebi olarak ABD Dolarının diğer ülkelerde bollaşması ve değerinin düşmesine bağlanmaktadır.

Küresel krizin ardından ikinci bir Breetton Woods konferansı ile finans piyasasında ABD merkezli para sistemi kurma düşüncesi belirmektedir. Kapitalizmim tamir edilmesi krizleri bitirebilir mi?

 
Toplam blog
: 31
: 971
Kayıt tarihi
: 14.04.08
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Bir kamu kurumunda mali işl..