Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kapitalizm ötesi

Kapitalizm ötesi
 

Ulaşılacak son noktayı vahşi piyasa ekonomisi ve sonsuz kapital serbesiyet olarak gören/gösterenlerden ses yok. İnsanların hayallerine bulunan geçici çözümlerle bir yerlere varamayacağımız gayet açıktı.

Yanlış anlaşılmasın ben de serbest piyasadan yanayım. Eksikliklerinin olduğunu hepimiz biliyoruz ama şu anda ondan daha iyi çalışan bir sistem yok. Ancak kabul etmemiz lazım ki kapitalizmin kitabında insanca muamele görmenin bir çok yönü yok. Çin'de, Nalçik'te, Maykop'ta, Krosnadar'da Moldovya'da ve daha bir sürü yerde bir dolu insan, 100 Dolara 30 gün köleliğe mahkum ediliyor. Bunun bir yerde patlamaması mümkün mü?

Londra borsalarında sanal olarak dönen günlük para, dünyanın günlük reel ikdisadi alışverişini karşılayacak düzeyde. Bu kadar sanal rakam oyunlarının ve bankalar arası numara transferlerinin ikdisadi hayatta gerçek karşılığının olmaması ve bu kadar yüksek sanal paranın insanların açlıklarına çözüm bulmaktan uzak olması ne acı.

Ah kapitalizm. Ah Adam Smith. Bırakınız yapsınlar diye serbest bıraktığın insanoğlu, kardeşinin gırtlağına sarılmış durumda ve onu sömürüyor. Nasıl bir sistem hayal etmiştin. Ya da hayal ettiğin sistemin bu günlere geleceğini tahmin etmiş miydin bilemiyorum.

Oturup düşünmeliyiz. Entellektüel insanlar çözüm bulmalı. İnsan olmak ve insan gibi muamele görmek bir haktır. Bu hak öyle kutsal bir haktır ki buna dokunulmaz, bundan vazgeçilmez ve bu değiştirilemez.

Haydi hep beraber kapitalizmi sorgulayalım. Bir düşünelim. Doğru bir soru soralım. Doğru yolda mıyız? Bunun sonu nereye varacak?

 
Toplam blog
: 17
: 1731
Kayıt tarihi
: 07.09.07
 
 

1996 Marmara mezunuyum. Eğitimci ve tarihciyim. Eğitimi ve danışmanlıkla uğraşıyorum. Sınav Eğiti..