Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kaptanın Seyir Defteri

Bir süredir kişisel gelişim ve NLP eğitimleri veriyorum. Son zamanlarda verdiğim eğitimler Kütahya ili ve ilçelerinde hastane çalışanları ve öğrenci grupları oldu. Eğitimlerde hep sorduğum bir soru var,” hedefleriniz var mı ?, Yazıyor musunuz ?” Çok az kişi hedeflerinin olduğunu söylüyor. Yazma konusuna gelince bazı gruplarda kimse yazmıyor veya birkaç kişi yazdığını söylüyor. Hedefleri olan kişilere hedeflerinin ne olduğunu sorduğumda çoğunlukla şu cevapları alıyorum; “ çocuğumun üniversiteyi kazanması, iyi bir liseye yerleşmesi, emekli olmak vb.” Şunu net olarak görüyorum ki hedef koyan kişilerde doğru hedef koymuyorlar. Elbette hedefler kişiye göredir bunun bir standardı yoktur. Hayallerimizin zihnimizde yapılandırılmasıyla hedeflerimizi belirleriz. Fakat hedeflerimizi gerçekleştirebilmemiz için bazı özelliklere sahip olması gerekir.

Öncelikle hedefler kişiye özel, kişinin kendisinin gerçekleştirebileceği başka birine bağlı olmayacağı hedefler olmalıdır. Örneğin çocuğunuzun üniversiteyi kazanması sizin hedefiniz olamaz çünkü o çocuğunuza bağlıdır. Siz sadece ona belli noktalarda yardımcı ve destek olabilirisiniz. Fakat çocuğunuzun hedefi üniversiteyi kazanmak olabilir.

Yine bir başka örnek; aile içersinde ortak karar alınarak belirlenen hedeflerde olabilir. Bir eve sahip olmak istiyorsunuz. Aile içersinde ebeveynler tarafından ortak yapılan bütçe nedeniyle ortak karar ile ev almak için hedef konularak bununla ilgili planlar yapılabilir.

Bir diğeri de ne istediğimizi tam olarak tanımlamalıyız, gerçek hedefin belirlenmesi. Ne istiyoruz; “bir ev , bir araba, müdür olmak, zengin olmak vb. Örneğin bir araba hedefimiz var; nasıl bir araba istiyor sununuz 1995 model şahin mi ?, 2013 model Mercedes mi? Kırmızı mı ?, beyaz mı ? Nasıl bir araba istediğinizi tam olarak, tüm özellikleriyle tanımlamalısınız. Müdür olmak mı istiyorsunuz ? Hangi şirkette ? Ve ne müdürü olmak istiyorsunuz ? İnsankaynakları Müdürü mü  ? Planlama Müdürü mü ? Bunu tam olarak belirlemelisiniz.

En önemli noktalardan biri de zaman. Hedefimizi koyarken mutlaka zamanı belirlememiz gerekmektedir. Arabanızı 6 ay sonra, 2 sene sonra, yoksa 15 sene sonra  emekli olduğunuzda mı almayı hedefliyorsunuz.

Hedefimizi tam olarak tanımladık, şimdi sizden gözlerinizi kapatıp 2 dakika zihninizde hedefinizi gerçekleştirdiğinizi hayal etmenizi istiyorum. Hedefinizi gerçekleştirdiğinizde ne yapardınız? , nasıl bir duyguya sahip olurdunuz ?. Eğer hiçbir heyecan, coşku, mutluluk veya huzur vb. hissetmiyorsanız hedefiniz olsa da olur olmasa da olur, hedefin gerçekleşme sonucunda böyle hissedilen bir hedefin gerçekleşmesi zordur veya gerçekleşse bile sizin için bir anlam ifade etmemektedir. Eğer sevinçten havalara zıplıyor, en sevdiklerinizle sevincinizi paylaşıyor, eşinize sarılıyor, çocuğunuzu havalara zıplatıyor veya  huzurlu derinden bir nefes alıyor işte gerçekleştirdim başardım diyorsanız, doğru yoldasınız hedefinizi gerçekleştirmek için duygusal keskinliğe sahipsiniz demektir.

Şimdi hedefimizi yazıyoruz, kendimiz için bir seyir defteri oluşturuyoruz. Benim var “Nurten nin seyir defteri “. Sıra sizde…hedeflerimizi yazdıktan sonra gerçekleştirmek için planlar yapmalıyız. Kendimize bu hedefimizi başarma yolunda bir harita çıkartmalıyız. Yoksa hedefimize rast gele gidebilmemiz mümkün değil. Bir gemi düşünün dümeninde siz, fakat hangi yolu izleyeceğinizi bilemiyorsunuz. Yol haritanız olmazsa rüzgar sizi nereye götürürse oraya gidersiniz. Onun için hemen bizi hedefimize götürecek yol haritasını belirlememiz ve planlamamız gerekmektedir. Planlamayı yaparken tüm riskleri düşünmeliyiz, yolumuzda ilerlerken karşımıza engeller çıkabilir. Pes etmemek, engeller karşısında yılmamak için, karşımızdaki engelleri aşmak ve hedefimize doğru yolumuza devam etmek için arternatif planlar yapmalıyız.

Hedeflerimize ulaşmak için artık yol haritamız var, dümen sizin elinizde neden duruyorsunuz ? Hemen harekete geçmelisiniz. Hedefiniz artık çok yakın … hayata pozitif gözlerle bakıp, bu yolculukta tüm güzelliklerin sizinle olmasını dilerim. Sevgiler… 

 

 
Toplam blog
: 16
: 6293
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

Nurten PEHLİVAN GÜNDÜZ 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun..