Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '08

 
Kategori
Eğitim
 

Kar tatili

Kar tatili
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki 25-1-2006 Ankara)


Bir gece Emek’ten Bahçelievler’e doğru yürüyorduk. 4-5 yıl önceydi, Ankara’da lapa lapa kar yağıyordu. Evden çıkmadan ertesi günün Ankara’da kar tatili olduğunu öğrenmiştik, evdeki öğrenci ve öğretmenler çok sevinmişti. 64. Sokak’ın dik kaldırımlarında kaymadan yürümeye çalışırken karşıdan birkaç genç geliyordu. Lise öğrencileri olduğunu düşündük ve haberleri yoksa sevindirelim diye “yarın kar tatili” diye haber verdik. Önce sevindiler, sonra hayal kırıklığı. Liseli sandığımız gençler meğerse üniversiteliymiş.

Son yıllarda kar tatili konusunda valilikler pek cimriler. Eskiden sık sık yapılan kar tatillerinin ciddiyetsizlik olduğunu düşündükleri için kolay kolay kar tatili yapmıyorlar. Kar yağmaya başladığında çocukların “tatil yağıyor” diye sevindikleri zamanlar geride kaldı.

Bizim çocukluğumuzda kar tatili diye bir kavram yoktu. O zamanlar daha çok kar yağardı ama okula gitmek şimdiden daha kolaydı. Okullar çoğunlukla yürüyüş mesafelerinde olurdu. Büyük şehirlerde de ulaşım sorunu olmadığı için herkes okuluna kolayca ulaşırdı.

Şimdi böyle mi?

Küçük yerlerde değişen birşey yok, oralarda tatile de gerek yok. Oysa büyük şehirlerde gece yağan sabah yaşamı zorlaştırıveriyor. Hele bir de donmuş zemin üzerine kar yağmışsa trafik çok tehlikeli olabiliyor.

Büyük şehirlrde, öğrenciler okullarına servis araçlarıyla ulaşıyorlar. Bu araçların ana caddelerde ilerlemelerinde bir sorun olmuyor. Ancak bu araçların güzergahı çoğunlukla ara sokaklar olduğu için ve ara sokakların karın ilk yağdığı günlerde temizlenmiş olması sözkonusu olmadığı için hem öğrenciler sokaklarda servis gelecek diye bekliyor, hem de servis sürücüleri büyük çaba gösteriyor. Ve bir telaş başlıyor, öğrencileri okula yetiştirme telaşı... Ara sokaklardan çocukları toplayıp ana caddelere geldiğinde yitirilmiş zaman aşırı hızla kapatılmaya çalışınca çocuklar için tehlike oluşturuyor.

Gece kar yağdığı sabahlar servislerle okula gidecek çocuklar için tehlikeli olduğu için kar tatili gereklidir.

Bu akşam saat 20 sıralarında eve doğru gelirken ince ince kar yağmaya başlamıştı. Gece yarısı olduğunda pencereden baktığımda o ince yağan kar eriyen yerleri yeniden beyazlatmış olduğunu gördüm. Eski alışkanlık TRT’nin teleteksine baktım. Kar tatili haberlerinin en güvenilir kaynağı burası olurdu.

Yarın Ankara’da kar tatili olacağını hiç sanmıyorum, dilerim yanılırım.

Ankara, 15 Ocak 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..