Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '14

 
Kategori
Sinema
 

Kara deliğin sonunda ne var ?

Kara deliğin sonunda ne var ?
 

Güneş sistemi dışında yaşam olabilir mi ?


Yıldızlararası-Interstellar

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular :Matthew McConaughey, Michael Caine, Anne Hatheway, Jessica Chastain.

 

Final bölümünde astronot Cooper baş döndüren bir hızda bilinmeyene doğru giderken, tüm bir salonu da yanında sürüklüyor. Hans Zimmer imzalı, evrenin bilinmezliğini hissettiren muhteşem müziğin sarmaladığı görsellik ve merak seyirciyi hipnotik havaya sokuyor.  “Yıldızlararası” sinemanın teknolojik gücüyle , zaman içinde yolculuk gibi karmaşık bir konuyu görselleştirirken, bilimsel verilerle de seyircinin ilgisini diri tutmayı başarıyor.Kendisinden önce “2001: Uzay Macerası”,” Mesaj-Contact”, “Solaris” “Bay Hiçkimse-Mr.Nobody”, “Yerçekimi”, “ Event Horizon”, “Kaynak” gibi filmlerin farklı pencerelerden işlediği zaman yolculuğunu, Christopher Nolan, fizikçi Kip Thorne’un koordinatörlüğünde hazırlamış. Karadeliğin artık küresel gezegen görünümünde olduğunu, içinde belli bir noktaya kadar örselenip çıkılabileceğini, güneş sistemi dışında gezegenlerde hayat olabileceği bilgisine uzanıyoruz. Sinemada çığır açmış olan “2001” in izinden giden bir film olduğu tartışılmaz. Stanley Kubrick imzalı 1968 yapımı “2001” uzay gemisi tasarımı, zaman içinde yolculuk kavramını ilk kez bilimsel veriler ışığında görselleştirmesi, evreni ve yerçekimsizliği sihirli bir boşluk olarak tanımlamasıyla bir ilkti.  

Başlangıçta zamanımıza yakın bir zaman diliminde, küresel ısınma sonucunda çölleşmekte olan bir dünya ile karşılaşıyoruz. Artık çiftçilik yaparak yaşamaya çalışan eski astronot Cooper (Matthew McConaughey) iki çocuğuna bu dünyada mutlu bir gelecek olmadığının bilincindedir. Güneş sisteminin dışında yaşam var mı? sorusuna yanıt arayan NASA’nın bir projesini tesadüfen öğrenir. Evrenin katlandığı bir noktada saptanan bir solucan deliğinden geçerek zaman ötesinde yeni bir dünya arayışı için planlanan uzay yolculuğuna katılmaya kararlıdır. Geriye dönüşü olmayan bu yolculuk onu çocuklarından koparacaktır. Duygusal patlamalar yaşayarak evden çıkar.

Kubrick’in baş yapıtı “Uzay Macerası 2001” e olan hayranlığını sık sık dile getiren Nolan, tasarladığı muhteşem setlerde yaptığı çekimlerle gerilim dolu yolculuğu, soluksuz bir sinemasal heyecana dönüştürüyor. Bir adım sonrasını tahmin etmekten uzak tutmayı başarıyor. Burada kurgu ve müzik önemli bir rol üstleniyor. Einstein’ın “İzafiyet Teorisi”, yerçekimini çözen her şeyi çözer kavramının çeşitli şekillerde karşımıza çıkaran film beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Finalde bir noktadan sonra fantastik öğelerin öne çıkması gelecek için umutsuz olmayalım mesajını vurguluyor.

 Geçen yıl Oscar kazanan Matthew Mc Conaughey duygusal patlamalar içinde hiperaktif bir karaktere gerekli dinamizmi ve duyguyu veriyor, Anne Hathaway bir bilim kadınından alışmadığımız bir yumuşaklık içinde. Jessica Chastain kısa rolüne rağmen çok iyi, esas sürpriz onun küçüklüğünü oynayan Mackenzie Foy.

168 dakikalık uzun süresinin hakkını veren görsel bir şölen.

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..