Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '17

 
Kategori
Uzay
 

Kara delikler

Kara delikler
 

KARA DELİK


Kara delikler evren hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz konulardan birisidir. Muhtemelen şu an çıkıp kara delikler hakkında ortaya bir teori koyacak olsanız, hiçbir bilim adamı size bunun yanlış olduğunu söyleyemez. Bu derece gizemli olan kara delikler nasıl oluşurlar peki? 
 
Ömrünün sonuna yaklaşan yıldızlarda merkezdeki nükleer tepkimeler , kütle çekim merkezini dengeleyemez hale gelir. Bir süre sonra tüm kütle küçük bir hacime çöker ve  yoğunluk sonsuz hale gelir. Çekim kuvveti oldukça büyük olduğundan çevresinde bulunan tüm maddeleri, ışık dahil içine çekmeye başlar. Işık içinde yansıyamadığı için kara deliklerin içerisi karanlık bir boşluk olarak görülür. Bu nedenle gizemini korumaktadır.
 
Peki ya Güneş'imiz birdenbire kara delik haline gelirse neler olur?
Cevabı oldukça basittir. Hiçbir şey. Hatta Dünya yörüngesinden hiçbir şey kaybetmediği gibi, hala güneş etrafında dönüyor gibi hareket düzenini koruyabilir. İçine çekilmemiz gibi bir olay söz konusu olmayacaktır. Bunun nedeni şu şekilde açıklanabilir ki; Bir gezegen veya yıldız kara deliğe dönüşürken kütlesine kütle katmıyor. Varolan kütlesini küçük bir hacime sıkıştırıyor. Yani şu an Güneş tarafından ne kadar çekiliyorsak, aynı güçle çekilmeye devam ederiz. 
 
Peki bizim Güneş'imiz bir kara deliğe dönüşür mü? 
Bunun da cevabı hayır. Kara delik olmak İçin çökmeye başlayan Güneş'imiz, dünya boyutuna geldiği zaman çökmesi duracaktır. Bir yıldızın kara delik haline gelmesi için Güneş'imizin 15-20 katı kadar ağır olması gerekir. 
 
Bilinen en büyük kara delik hangisidir? 
S5 0014+81'in merkezinde bulunan kara delik bildiğimizin en parlağı ve en ağırıdır.   Güneş’ten 300 trilyon kat kadar daha güçlü bir parlaklığa sahiptir . Daha çarpıcı bir şekilde ifade etmek gerekirse; S5 0014+81 kuasarı Samanyolu galaksisindeki yıldızların toplamından bile 25 bin kat daha güçlü parlamaktadır. Ve eğer S5 0014+81 bizden 280 ışık yılı uzakta olsaydı (ki bu uzaklık Güneş’in uzaklığından 18 milyon kat daha uzak bir mesafedir) Güneş’in Dünya’ya verdiği enerjiyle yaklaşık olarak aynı enerjiyi verirdi. 
 
S5 0014+81 bize ne kadar uzak ?
 bizden 12.1 milyar ışık yıllık inanılmaz uzaklığa sahip. 
 
Bize en yakın kara delik ne kadar uzak ?
A0620-00 diğer bir adıyla V16 Mon, adlı kara delik şu ana kadar bilinen kara delikler arasında en yakını. Aramızda yaklaşık 3000 ışık yıllık bir mesafe var. 
Ve hayır, bir tehlike değil.
 
Toplam blog
: 5
: 645
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

F4K, gerçek adıyla Kemal Can, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenimine müziğe olan tutkusu ..