Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Kara harekatı, türban, AKP, MHP, Cumhurbaşkanı, TSK

Kara harekatı, türban, AKP, MHP, Cumhurbaşkanı, TSK
 

Türbanı düzenleyen yasa paketinin onaylanması ile ilgili bir soru. Başbakana soruyorlar. Başbakan ne diyor? "Şu anda gündemimizde türban yok. PKK’ya yönelik kara harekâtı gündemimizde."

Oysa dün türban paketi Çankaya’da onaylandı. CHP ilgili yasayı, Anayasa mahkemesine götürüyor. Bakalım sonuç ne olacak. Bu kapışmanın sonu nereye varacak.

* * * * *

Dikkatinizi çekti mi? Türbanı düzenleyen yasa, neden bir süredir Cumhurbaşkanında bekliyordu? Ve neden kara harekâtının başlatıldığı gün onaylandı?

Aslından basit köylü kurnazlıkları olarak ele alabiliriz bu konuyu. Düne kadar gündemin birinci maddesiydı türban. Ve eğer Çankaya’dan onay çıksaydı, ciddi bir toplumsal muhalefetide beraberinde getireceği muhtemeldi. Oysa şu anda tüm Türkiye, kara harekâtına kilitlenmiş durumda. Hiç kimsenin, türbanı diline dolayacak dikkati yok. Ve bu manevra ile Cumhurbaşkanı, AKP ve hükümet istediğini yaptırdı.

* * * * *

Kara harekâtı, resmi açıklamalardan anladık ki 22 Şubat 2008’de, sabaha karşı başlamış.

İlk gelen haberlerde, çelişkili bilgilere rastlıyoruz. 24 PKK’lının öldürüldüğü ve 20 PKK’lının ise etkisiz hale getirildiği ifade ediliyor. Ayrıca 5 askerinde şehit olduğu, ilk gelen haberler içinde.

Oysa PKK kaynakları, hiç ölü vermediklerini açıklıyor. PKK’nın basın irtibat bürolarından yapılan açıklamalarda ise daha ilginç şeyler ileri sürülüyor. Çiya Reş denen bir bölgede gerçekleşen çatışmalarda, 22 askerin şehit edildiğini. Buna karşın Peşmerge kaynakları, 20 askerin şehit edildiğini bildiriyor. İnsan neye inanacağını şaşırıyor. Bilindiği gibi Dağlıca baskınında kaçırılan askerlerle ilgilide TSK “böyle bir şey yok” açıklaması yapmıştı. Oysa sonrasında ortaya çıkan gelişmeler, tam aksine olmuştu. Şimdide kimi basına yansıyan bilgilerde, çelişkiler yakalamak mümkün.

* * * * *

Bilindiği gibi ulusalcılarında bir süreden beri TSK’dan beklentileri vardı. Oysa TSK’nın bir çok konuda sessiz kalması, ulusalcı çevrelerde hayal kırıklığı yaratıyordu. 21 Şubat 2008’deki MGK toplantısından sonra, ulusalcı çevreler, sert bir muhtıra beklentisi içerisindeydi. Fakat gördük ki MGK’dan muhtıra değil, kara harekâtı çıktı. Ve yine ulusalcı çevreler, hayal kırıklığına uğradı.

* * * * *

Şimdi hakim görüş ise TSK’nın yarattığı hayal kırıklıklarını, cephedeki kahramanlıkları ile telafi edeceği yönünde. Ama hemen şu noktaya dikkat çekmekte fayda var. Tüm gelişmeler bir oldu bitti ile ilerlemekte.

Türban yasası konusunda, AKP-MHP ittifakı ile Cumhurbaşkanının oldu-bittili, ince hesaplarının bir yansıması olduğu açık. Ve bu oldu bittilerin ve ince hesapların içerisinde, TSK’nın komuta kademesininde olup- olmadığı, insanın beynini kemirmiyor değil. Bu yüzden türban ve operasyon zamanlamalarını, iyi irdelemek ve yapılan açıklamaları iyi takip etmek gerekiyor.

* * * * *

Bilindiği gibi türban yasası ile ilgili bir süreç yaşadık. Süreç pek de kontrollü gelişmedi. Türban yasası ile ilgili sürecin tarafları, sürekli bir panik hali içerisinde hareket ediyorlardı.

Ve AKP’nin “Ilımlı İslam” projesinin, gerici niyetlerini, bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdi ki, herkes bir anda, ciddi ciddi panik havasına girdi.

Türban yasasını gündeme getiren AKP ve MHP ile göz yuman TSK bile, ortaya çıkan tablo karşısında ne yapacağını şaşırdı.

Ve durumu toparlamak adına MHP, YÖK kanunun 17. maddesinde düzenleme talep etmeye başladı.

Ve MHP’nin türban yasası ile ilgili şartı, YÖK yasasının 17. maddesi oldu.

AKP ise Ergenekon operasyonuna bel bağladı.

Ve AKP Ergenekon operasyonu ile kontrgerilla içi tasfiyeye yönelerek, türban hamlesinden çakıştırıp, fayda beklentisine yöneliyordu.

Ama ne oldu? Tam tersi bir sonuçla karşılaştılar. Neden mi? YÖK’e yapılan atamalara bir bakın isterseniz. Son günlerde YÖK’e kimler atanmış? Ve bu atananlar hangi niyettelermiş? Yoksa gerici kanadın has adamlarımıymış, neymiş.
Ve bu has adamların sayesinde, AKP’nin amacı, ayyuka çıkmış gibi görünüyor.
Bakın. Liberallerde yerlerinden zıplamaya başladılar. Ve AKP ile aralarına mesafe koymaya çalışıyorlar. Bakacağız ve göreceğiz. Bundan sonraki gelişmeler neler olacak.


 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..