Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '12

     
    Kategori
    Alternatif Enerji
     

    Kara Isı pompaları

    Kara Isı pompaları
     

    Kara ısı pompası


    Son yıllarda artan doğalgaz ve elektrik fiyatları yüzündedn konut ve işyeri ısıtmalarında farklı çözümler aranıyor.

    Özellikle apartmanlar için geliştirilmiş dikey boru ile  yer ısı pompaları gunden dune yayılıyor.,

    Bu sistemde  yerin ısı geçirgenliğine bağlı olarak yaklaşık 160 metre 100 metre buyunda 3 kutyu açılıyor.

    Buzdolabın arkasında çalışan tellere benzer bir sistemle  gaz ve su aracılığı ile kışın  binalar ısıtılabiliyor.

    Yer altında toprak  kışları yeryüzünden daha sıcak yazları da daha soğuk oluyor.Bu sistemin en büyük  masrafı 160-150 metrelik kuyu kazma masrafıdır. A.B.D., İngiltere de devlatler bu sistemi kullanan evlere sistem kurulduktan sonra belli bir nakşit ödeme desteği sağlıyorlar.Güngörende kurulan Kale AVM dikey ısı pompası sistemi ile ısıtılıyor.

    Binalarada  kalorifer dairesi gibi bir oda kurularak kuyunun başına bir kompresör  yerleştiriliyor. Bu sistemde en sağlıklı  yöntem yerden (döşeme altında) ısıtma sistemidir. Peteklerde 55 C ısıssında sus gerekirken  döşeme altı ısıtma sisteminde 35 C su yeterlidir. Bazen  doğalgaz mühendislik firmaları masraftan kaçmak için  kısa radyatör kullanıyorlar Bu kısa panelerde daha yuksek ısıda su  gerekiyor. Tesisat kurulurken buna özellikle dikkat edilmeli. Yeni yapılan binalarda  Belediye, devlet bu sistemi emlak vergisini 10-15 yıl almayarak teşvik ederse Diş Ticaret açığında belli bir azalma olur.

    Kara Isı pompalarında diğer sistem 2000 m2 alanı ısıtmak için,   yerin 1 metre altında 2000 m2 alanda yatay  zigzaglı boru sistemidir. Bu boruların şekilleri buzdolabı arkasındaki borulara benzemektedir.

    Özellikle   Gebze organize sanayi bölgesinde %50 imar izni verildiği ve binalar zemin kat+asma kat olduğu için bu sistemin  bu bölgedeki işyerlerine uygulanması  daha kolaydır.Fanlı ıstma sistemi ile beraber bu sistem işyerlerine uygundur.

    Yaptığım hesaplara göre ısı yalıtımlı net 50 m2 lik  bir apartman dairesi bu sistemle Ocak 2012  ayında  ıstıma için ödeyeceği  elektrik  faturası 25 tl 45 tl arası olacaktır.Ancak  bu konuda  toplumda bir devlet teşvikli kampanya başlatılması gereklidir.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 396
    Kayıt tarihi
    : 04.04.12
     
     

    Orta ölçekte bir kobide ihracat elemanı olarak çalışıyorum. 32 ülkeye ihracat yapıyorum. ..