- Kategori
- Yöresel Yemekler
Kara Lahana Püresi ve yararları
Kara Lahan Püresi, Karadeniz yöresinin yemeği. Akşam arkadaşımın tavsiyesi il, sabah ilk kez yaptım ve çok beyendim. İçindeki karalahana sağlığımız açısından çok önemli.Kara Lahana A, B, C Vitaminleri içerir, Fosfat, kükürt, magnezyum,demir mineralleri içerir. Cilt, diş, kemik dokularını güçlendirir, vücuttan zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur, kandaki şekeri düşürür, kabızlığı giderir, vücudun direncini arttırır. Pürenin içine konan kuru fasülye, protein deposudur lif açısından zengin, vücudun gelişim ve onarımını destekler. Şimdi bu yararlı maddelerden püre yapalım.
YAPILIŞI:
Yarım kara lahana, yıkanır, sirkeli suda 10 dakika bekletilir, suyu süzülür, çok ince ince kıyılır, bir kaba alınarak 10 dakika haşlanır, suyu süzülür. Akşamdan ıslatılan 1 su bardağı kuru fasülye sabah, düdüklü tencerede haşlanır, suyu süzülür, karıştırıcıda kara lahanalarla birlikte ezilir.Tavaya 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık sıvı yağ konulur, doğranmış 2 baş soğan ve kıyılmış 3 diş sarımsak ilave edilerek karıştırılır. 2 kaşık salça ilavesi ile tadlandırılır. Kıyılan kara lahana ve kurufasülye karışımı eklenir, arzuya göre tuz, kırmızı biber, kara biber, kekik konularak tahta bir kaşıkla eze, eze pişirilirken 2 bardak sıcak su eklenir tekrar eze eze 5 dakika pişirilir. Karışıma 1 su bardağı mısır unu katılarak pişirmeye devam edilir, iyice suyunu çekince ocağın altı söndürülür. Servis tabağına alınan püre et yemeklerinin yanında ikram edilir. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİALINTI