Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kara Listede misiniz?

Kara Listede misiniz?
 

Kara Listede misiniz


Bankalara yeni bir kredi, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı için başvuru yapan kişiler, zaman zaman bankaların kara listesinde yer aldıkları gerekçesi ile, evraklarında eksiklik olmasa bile olumsuz bir sonuç ile karşılaşabilmektedirler. Öncelikle bu durum bankacılık sektöründe son dönemlerde sık sık karşılaşılan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişilerin kara listeye girmelerindeki temel neden ise, borçlarında meydana gelen düzensiz ödemeler ve bu düzensiz ödemelerin de alışkanlık haline gelerek devam etmesidir.

Kara Liste Nedir?
Kara listede olmak ya da kara listeye girmek, en basit hali ile ödenmeyen borçlardan dolayı bankaların kişilere vermiş olduğu cezalardan birisidir. Elbette tek bir ödeme bozukluğundan dolayı kişiler kara listeye girmemektedir. Kullanılan kredi, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı için ödeme yapılması gereken zaman aralığında herhangi bir ödeme yapılmamışsa, buna ek olarak da ödenmeme durumu 3 ay boyunca devam etmişse, banka sizi kara listeye alacaktır.

Kara liste tabiri, borcunu ödemeyen ve bunu 3 ay boyunca devam ettirilmesi gerekçesi ile alacağın hukuki yollara başvurularak tahsil edilmesi temeline dayanmaktadır. Çünkü, borçlarınızı 3 dönem boyunca art arda ödemediğiniz zaman, bankada bulunan dosyalarınız ve borç bilgileriniz dosya ile birlikte avukata yönlendirilecektir. Burada idari ve beraberinde yasal takip süreci ile karşı karşıya kalınacaktır. Takip süreci başladıktan sonra borcu ödemiş olsanız bile, Kredi Kayıt Bürosu 3 dönem borç ödememe durumundan dolayı kara listede olmanızı sağlayacaktır.

Sicil Kaydı Nasıl Tutuluyor?
Kişilerin kara listede olup olmadıklarından çok Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından bu tespitlerin nasıl yapıldığı da merak edilmektedir. KKB tarafından tüm bankaların kayıtları yasal bir şekilde takip edilebilmektedir. Aynı zamanda bankalar da kişilerin farklı bankalarda olan borç durumlarını aynı sistem üzerinden görüntüleyebilmektedir. Bankalar arası bilgi paylaşımının  en güzel örneği ise, mevcut bir kredi borcu bulunan kişilerin yeni bir kredi başvurusu yaptığı sırada karşımıza çıkmaktadır.

Bu durumda olan kişiler yeni bir kredi başvurusu yaptıklarında yüksek bir ihtimalle yeni kredileri için onay alamayacak ya da daha düşük tutarlarda onay alacaktır.

Kredi Kayıt Bürosu’da hem verilen borçları hem de ödeme dönemlerini takip ettiğinden dolayı, 3 aylık ödememe periyotu tamamlandığında, sistem tarafından otomatik olarak kişilerin banka sicillerine bu durum yansıtılacak ve belirli bir süre boyunca da silinmeyecektir.

Kara Listede Miyim? Nasıl Öğrenebilirim?
Eğer sizler de ödeme konusunda problem yaşamışsanız ve bankacılık işlemlerinizi derinden etkileyecek bu durumun sizin için de geçerli olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, çok kısa bir sürede kara listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Kişilerin banka sicillerini ve bankacılık işlemlerinde de yine büyük bir öneme sahip olan kredi notları hakkında bilgi alabilmeleri için Findeks sistemi kurulmuştur.

Findeks, hem bankalar hem de kişisel sorgulamalar için kullanılabilmektedir. Kişilerin TC kimlik numaraları ile birlikte üye oldukları, üyelik işleminden sonra da kolaylıkla sorgulama yapabildikleri bu sistemde, kredi notu ve beş yıla kadar olan bankacılık geçmişinin görüntülenmesi mümkündür. 8 TL gibi bir ücret karşılığında yapılacak olan sorgulama sonucunda, tüm bankaların gördüğü şekilde sonuçlar karşınıza çıkarılacaktır. Eğer kara listede olup olmadığınızı anlamak istiyorsanız da, doğrudan Findeks Risk Raporu sonucunuzu incelemelisiniz. Burada karşınıza çıkacak olan sonuçta, takibe düşen dosya sayısı şeklinde bir bölüm olacaktır. Eğer burada herhangi bir borç bilgisinden bahsediliyorsa, ne yazık ki kara listede olduğunuzu görebilirsiniz.

Kara Listedeki Memur Kredi Çekebilir Mi?
Bankalarda devlet memurlarının her zaman için ayrıcalıklı hizmet aldıkları bilinmektedir. Kefilli işlemlerde de aynı şekilde devlet memurlarının bulunması zorunlu olduğundan dolayı, aynı ayrıcalığın kara liste durumunda da olduğu düşünülmektedir. Fakat, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından yapılan sorgulama işlemlerinde, kişilerin mesleklerine yönelik herhangi bir ayrıcalık yapılmamaktadır. Bundan dolayı kişiler devlet memuru olsalar bile, kara listede olduklarından dolayı hiçbir bankadan kredi alamayacaktır.

Kara Listedeyken İpotekli Kredi Alınabilir Mi?
Kredi notu düşük olanlar ya da gelir durumu düşük olduğundan dolayı yüksek tutarda kredi çekemeyen kişiler için birçok banka tarafından ipotekli kredi hizmeti sunulmaktadır. Fakat, kara listede olan bireyler için aynı durum geçerli değildir. Çünkü, kara listede olan kişilerin ne internet aracılığı ile ne de şubelerden başvurularına sistem tarafından onay sayfası açılmamaktadır. Genel merkez tarafından alınan bir karar olduğundan dolayı kişiler kara listeden çıkmadan herhangi bir ipotek ya da kefil şartı ile kredi almaları mümkün olmayacaktır.

Kara Listeden Nasıl Çıkabilirim?
Kara listede bulunan kişiler elbette hayatlarının geri kalanında bu şekilde bir durumda olmayacaktır. Şuan genel olarak baktığımızda, kişilerin yeni bir ceza almaması durumunda, en az 3 sene içerisinde bu kayıtlarının silindiği görülmektedir. Eğer bu süreyi daha aza indirmek istiyorsanız, kredi notunuzun en üst seviyelerde olmasını sağlamalı, bankada birikim yapmalı ve borçlarınızı da eksiksiz ve zamanında yapmalısınız.

Eğer bu şekilde bir bankacılık kariyeri oluşturabilirseniz, hem kredi notu konusunda ciddi bir gelişme ile karşılaşabilir hem de kara listeden daha kısa bir sürede çıkabilirsiniz.

Kara listeden çıkmak için 2017 yılının başlarında kişilere koşullu olarak kredi sicil affı çıkarılmıştı. Geçtiğimiz yıllarda da uygulanan sicil affı sayesinde de kara listeden çıkabilirsiniz. Fakat, sicil affı çıkarıldığında, bankadaki borçlarınızın sıfırlanması şartını ya da yapılandırılması şartını tamamlıyor olmanız gerekmektedir.

-------------------------------------------------

https://www.kredivepara.com/kara-listede-olup-olmadigimi-nasil-ogrenebilirim/

 
Toplam blog
: 4
: 577
Kayıt tarihi
: 15.11.17
 
 

1991 yılında Ankara'da doğdum. 2000 yılında tanıştığım internet ve bilgisayar ile aramda güçlü bi..