Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
14886
 

Kara mantar kavurması.

Kara mantar kavurması.
 

Kara mantar


Zonguldak pazarında, çevre köylerde yetişen taze ürünler bolca bulunur.Bu gün rastladığım kara mantarı görünce canım çekti ve hemen aldım.Nasıl yapıldığını bilmediğimden telefona sarılıp görümcemi aradım.Bir dizi görüşmeden sonra aldığım tarifi uyguladım ve ortaya nefis bir yemek çıktı. Yöresel bir tat olduğunu düşünüp resimledim ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.

İşte tarifi:

1Kgr.kara mantar(bir adı da çarık mantarı)
4 büyük kuru soğan
iki tutam sivri biber
üç-dört domates
bir demet maydanoz
az tuz
1/2 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Mantarlar parçalanmadan önce bol suyla iyice yıkanır.
Sirkeli suda biraz bekletilip durulanır.
Elle didikleyip ince, ince doğranır.
Teflon bir tencerede ince doğranmış soğan yağla kavrulur.
Doğranmış yeşil biberler ilave edilerek bir süre daha kavurmaya devam edilir.
Doğranmış mantarlar avuç içinde iyice sıkılır ve tencereye ilave edilir.
Başka bir tencerede küp, küp doğranmış domatesler pişirilip kavrulmakta olan mantara ilave edilir.
En son, maydonuz ve tuz ilavesiyle tencerenin kapağı kapatılıp 15 dk.daha pişirilir.
Su ilave edilmemiştir.Mantarlar kendiliğinden sulanıyor.
Afiyet olsun.

Not:Mantarları önceden sakın haşlamayın , sertleşiyor.(kösele gibi hem de)

Taze olduğunu anlamanız için mantarların uçları siyah olmalı ;sanki kuruma bulanmış gibi;))
Mantarların içleri de beyaz olmalı.Yumuşak olmalı.

Bilgi: Mantarlar, proteince zengin bir besin kaynağıdır. Diyetetik açıdan pek çok vitamin ve oligoelement içerir. Bol miktarda madensel tuz içeren mantar, zihinsel yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Bileşiminde A, B ve D vitaminleri bulunur. Düşük kalorisiyle açlık duygusunu giderir bir bitkidir. Uzakdoğu kökenli kara mantar Çin mutfağında çok kullanılır.

Kokusunu ve çeşnisini kaybetmemesi için mantarları daima çok az suda, çabuk ve yüksek ateşte pişirin. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

BİZ ANKARADA MANTARIN YÜZÜNÜ BİLE GÖREMİYORUZ KÜLTÜR MANTARI HARİÇ. ELLERİNİZE SAĞLIK ANNEMDE BU MANTARIN TURŞUSUNU YAPARDI BİZ ÇOCUKKEN ŞİMDİ KENDİ YİYEMEDİĞİ İÇİN BİZEDE YAPMIYOR:(

binnaz delen atılkan 
 19.10.2008 22:01
Cevap :
mantar zamanı gelince bizim pazarlara gelir yağmur sonrasında..sabah gitmezsen akşama bir şey kalmıyor..köylülerde çok akıllandı artık..ürünlerinin kıymetini biliyorlar..  20.10.2008 16:10
 

Eminim güzel olmuştur, ellerinize sağlık.. sevgilerimle...

fugen 
 12.10.2008 12:26
Cevap :
yöresel bir mantar olduğu için duymamanız normal..kayın ağaçlı ormanlarda bulunur ekseri..  13.10.2008 12:05
 

birde ormanda yetişen kara mantar var ama onun içleri tüylü yapması bir zahmetli bir zahmetli ki... Hem artık mevsim mantar mevisimi:)) Bizde de başlar artık yenmeye:))

yekruseha 
 10.10.2008 16:45
Cevap :
TARİF ETTİĞİM KARA MANTAR DA ORMAN ÜRÜNÜ.AĞAÇ KÖKLERİNDE BULUNUR.BU MANTARIN İÇİ PİŞMİŞ TAVUK ETİ GİBİ BEMBEYAZ.. İÇİ PARÇALANDIĞINDA KARARIYOR.  10.10.2008 17:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 276
Toplam yorum
: 580
Toplam mesaj
: 149
Ort. okunma sayısı
: 1290
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster