Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '16

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Karaata'dan dokuz çocuk oyunu

Karaata'dan dokuz çocuk oyunu
 

Oyuncu, yönetmen, yazar Halit Karaata, Toplu Oyunlar başlığı altında dört seride toplam dokuz oyununu Sıfırdan Yayını bünyesinde okuyucularla ve tiyatro ilgilileri ile buluşturdu. Tiyatroya oyuncu, yönetmen ve yazar olarak birçok katkı sunan Karaata aynı zamanda televizyon dizileri ve sinema filmlerinde de görünür bir isim.

Özellikle çocuk tiyatrosu alanındaki engin tecrübesini dokuz oyunda buluşturan Karaata, ülkemizdeki çocuk oyunu repertuarını zenginleştiren çalışmalara imza atmış.

 Toplu Oyunlar 1 başlığı altında üç oyun kitapta toplanmış. Kitabın ilk oyunu Ay Yolculuğu altı kişilik bir çalışma. Oyunda dedelerini gençleştirmek için Aykızı’nın peşine düşen iki çocuğun, ormanda, canlılar ve doğa hakkında bilmedikleri şeyleri fantastik bir kurgu içinde eğlenceli bir şekilde öğrenmelerini konu alıyor.

Akıllı Çocuk ve Korsan Adası’da altı kişilik bir oyun. Oyunda, kendisini kandırmaya çalışan korsanlara karşı; Akıllı çocuğun, papağanında yardımıyla aklını kullanarak olumsuz durumdan kurtulması konu alınıyor. Çocuk oyununda hareketin önemi düşünüldüğünde sıkıcı olmaktan uzak, çocukların dikkatini ve ilgisini sürekli diri tutabilecek bir oyun oluşturulmuş.

Kitabın son oyunu Pıtırcıklar Diyarı ise dokuz kişilik bir oyun. Şirinler’in konu kalıbından esinlenerek oluşturulduğu hissi veren bir oyun. Ancak Karaata, çizgi dizide kullanılan karakterlerden farklı olarak, daha gerçekçi bir şekilde kişiler ve olaylar oluşturmuş. Merak öğesinin başarıyla kullanıldığı oyunda, doğanın zenginliği ve çevreyi korumanın önemi gösteriliyor.

Toplu Oyunlar 2 başlığı altında, kitapta iki oyun toplanmış. Kitabın ilk oyunu; Charles Dickens’ın Noel Şarkısı  adlı hikayesinden yola çıkılarak oluşturulan on beş kişilik kalabalık bir kadroya sahip olan Bir Yılbaşı.  Yaşamın güzelliklerinin ancak paylaşarak anlam bulabileceğine dair eğlenceli bir oyun. Cimriliğin insan hayatında oluşturduğu mutsuzluğu ve yalnızlığı çocukların anlayabileceği bir olay dizisi ile kurgulaması da oyunun ayrıca dikkat çeken bir özelliği.

Kitabın ikinci oyunu üç kişilik, Eğlence Dünyası ise; kararlı olmanın, inanmanın, sabrın başarıyla ve buna bağlı olarak mutlulukla olan ilişkisini merkezine alıyor. Bir sirkin içinde çalışan Hodi ve Bodi adlı iki arkadaşın ve daha sonra onlara Hobadi adlı gencin başından geçen olayların eğlenceli bir sirk ortamında yansıtıldığı oyunda sihirbazlık gösterilerinin de kullanılması, çocukların oyuna olan ilgisini arttıracak bir atmosfer sağlıyor. Oyunun bu sezon Mask-Kara Tiyatrosu tarafından Karaata’nın yönetmenliğinde çocuklarla buluşmaya başladığını da ayrıca belirtmiş olalım.

Toplu Oyunlar 3 başlığı altında da kitapta iki oyun toplanmış. Mızıkçı aldı ilk oyun dört kişilik bir çalışma. Çocuk dünyası düşünüldüğünde; mızıkçılığın, oyunbozanlık ile önemli bir ilişkisi vardır. Karaata; mahallede oynadıkları oyunlarda, Mızıkçı Ali’nin Bakkal’ın yardımıyla Veli’ye karşı sürekli hile yaparak kazanmasını, Oyunbaz karakteri ile tersine çevirir. Çocuklar, mızıkçılık yapılmadığı zamanlarda oyun oynamaktan daha çok keyif alınacağını anlayarak oyunun doğası hakkında bilgilenmiş olur.

Kitabın ikinci oyunu ise Evde Var Bir adlı dört kişilik bir çalışma. “yıkıcılar”la, “yapıcı”ların mücadelesini aklıyla sonuçlandıran bir çocuğun hikâyesidir. Düzensiz, dağınık, bilgisiz, sorumsuz bir “yıkıcı” olmaktansa; düzenli, sorumluluk sahibi, akıllı bir “yapıcı” olmanın önemi işleniyor. Genellikle ebeveynlerin çocuklara didaktik bir şekilde vermek istediği ve çocuklar tarafından kabullenilmeyen mesaj, oyun içinde inandırıcı ve eğlendirici bir şekilde işlenerek çocukların kavraması sağlanıyor.

Toplu Oyunlar 4 başlığı altında kitapta iki oyun toplanmış. Kitabın ilk oyunu Kar Adam adlı beş kişilik bir çalışma. Oynayacak bir arkadaşı bulunmayan bir yerleşim yerinde oturan Alican’ın, yaptığı Kardan Adam’la kurduğu dostluğa, güvercin ve karga’nın eklenmesiyle oluşan fantastik bir oyun. Oyunda Kar Adam’ın, Alican’a yetişkinleri dünyası için söylediği şu cümle çocuk oyunlarının anlamlandırılması konusunda önemli bir örnek oluşturmaktadır: “Özellikle büyük insanlar akılla kavrayamadıkları şeylerle karşılaşınca bunu bir çocuğun hayal gücüyle kavrayamaz büyük yaygara kopartırlarmış.” Oyunun sonunda kardan adam elbette eriyor ama bu hüzünlü bir finale değil, bir çocuğun gözünden yaşam döngüsünü öğrenmeye dönüşüyor.

Kitabın ikinci oyunu dokuz kişilik Bitmeyen Tatil; özellikle çocukların en önemli kaçışlarından biri olan, tembelliğe sığınmayı, eğitici ve eğlendirici bir şekilde ele alıyor. Sürekli tatil yapmanın ve eğlenmenin sıkıcı bir şey olduğunu deneyimleyerek öğrenen Aliş’in hikâyesi, başarılı kurgusuyla öne çıkan bir oyun. İlkokulların drama ve tiyatro dersi öğretmenlerinin bu oyunu kesinlikle çocuklara okutmalarını hatta imkanları dahilinde sahnelemelerinin çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Karaata’nın çocuk oyunlarının birçoğu, sadece yetişkinlerin rol adlığı çocuk tiyatroları tarafından değil; çocukların rol aldığı okul tiyatroları içinde uygunluk taşımasından dolayı çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Karaata oyunlarını çocuk tiyatrosunun ilkelerini göz önüne alarak, süre kullanımını çok işlevsel kullanmış. Pedagojik olarak, yeterliliği olan oyunların hepsinde, çocukların dünyasına inebilen ve onların kavrayış özeliklerine uygun mesajlar ele alınmış. Yazarın başarısını arttıran bir başka önemli etken ise; çocuklara öğretici olmak adına hazır cevaplar sunmaması. Çocukların karşılaştıkları durum ve olayları, neden-sonuç ilişkisi bağlamında, sorular sorarak öğrenmeye teşvik etmesi.

 

Halit Karaata, Toplu Oyunlar 1 (Akıllı Çocuk ve Korsan Adası, Pıtırcıklar Diyarı, Ay Yolculuğu) Sıfırdan Yayınları / Çocuk Oyunları, 2015, 125 s.

Halit Karaata, Toplu Oyunlar 2 (Bir Yılbaşı, Eğlence Dünyası) Sıfırdan Yayınları / Çocuk Oyunları, 2015, 96 s.

Halit Karaata, Toplu Oyunlar 3 (Mızıkçı, Evde Var Bir) Sıfırdan Yayınları / Çocuk Oyunları, 2015, 64 s.

Halit Karaata, Toplu Oyunlar 4 (Kar Adam, Bitmeyen Tatil) Sıfırdan Yayınları / Çocuk Oyunları, 2015, 64 s.

 

Serkan Fırtına

serkanfirtina35@gmail.com

 

 

 
Toplam blog
: 43
: 516
Kayıt tarihi
: 25.10.14
 
 

1981 İzmir doğumlu. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü'n..