Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
217
 

Karaburun Keçi Peyniri Geliyor!

Karaburun Keçi Peyniri Geliyor!
 

Karaburun Keçi Peyniri Geliyor!


Yıllardır farklı gıda üretimlerinden, geleneksel gıdalarımızdan ve sektördeki haberlerden bahsettiğim köşemizde bu hafta çok özel bir konu ile karşı karşıyayız. Güzel bir üretim haberi geldi kulağıma, bu sefer diğerlerinden farklı. Neden mi? Gözümüzden bile sakındığımız Karaburunumuzdan geldi bu haber. “ Karaburun keçilerinden elde edilen süt ile peynir üretilmiş ve artık satışa sunulacakmış. “ bu cümle okuduğunuz kadar basit değil, 11-12 kelimeden oluşan bu cümlenin ne demek olduğunu gelin bakalım inceleyelim.

Bir yörede oraya has üretimin yapılması demek kalkınmayı büyük ölçüde değiştirir. Örneğimizde keçi sütünden üretilecek peynir çeşitleri var. Bu durumda keçi diyor ki : “Benim kıymetimi daha çok bilmelisin, ben özelim.  Benim sütüm bu yöreyi yansıtıyor, bu toprağı, bitkiyi, havayı sütümde bulabilirsin.” Keçinin sesine kulak verenler tarafından düşünülüyor ve üretim gerçekleşiyor.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Destek Programı kapsamında Karaburun Keçi Peyniri Mandırası projesi onaylanıyor. Tabi ortada bir üretim söz konusuysa bilin ki emek çok büyüktür ve bu hale gelene kadar eminim uzun zaman almıştır. Bahsettiğimiz proje İZKA ve Karaburun Belediyesi tarafından finanse edilecekmiş. Daha üretim yeni, yavaş yavaş gelişiyor. Bu yolun sağlam ve güzel bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum. Ürün ile tanışmayı, sizlere ürün özelliklerinden bahsetmeyi ve yorumlamayı dört gözle bekliyorum. Sonrasında sizlerle her türlü ayrıntıyı paylaşabilirim, burada yaşamayanlar insanlarımız için de kolayca ulaşılabilir bir ürün olmasını dilerim.

Karaburun Belediyesi’ne, Karaburun Kaymakamlığı’na, Kent Konseyi Proje Çalışma Grubu’na, Karaburun Kent Konseyi’ne, Eğlenhoca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne, İZKA’ya, mandrada üretimde yer alan emeği bizim için çok değerli olan çalışanlara, burada ismi geçmeyen ama projeye dokunmuş olan kıymetli insanlarımıza siz tüketicilerin ve okuyucularım adına teşekkür ediyorum.

Değerlerimize, doğaya, hayvanlara her zaman sahip çıkalım işte ancak bu şekilde ilerleyebiliriz.

Sağlıkla Kalın!

Not : “ En büyük teşekkür tabi ki keçiye.”

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

Şahin ÖZŞAHİN bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bazen sarp kayalıklarda ot ararken bazen de dallardan yaprak avlayan keçileri izlemesini sevmişimdir hep.İnsan gibi bakarlar insana onlar.Ve sütü çok değerlidir.Özellikle dondurma yapımında.Siz dahil tüm emeği geçenleri kutluyorum. Hoş bir paylaşımda...Selam ve saygılar.

Abbas Oğuz 
 09.04.2018 13:12
 

Nermin Hanım,yıllar önce kıyı balıkçılığı sevdasına kıyılarda dolaşırken Karaburun Yaylaköy cıvarından kopanis peyniri alırdık, kei peynirine varız doğrusu. Esenlikler diliyorum.

Şahin ÖZŞAHİN 
 15.03.2018 20:01
Cevap :
Şahin Bey, kopanisti peynirimizin yeri çok ayrıdır. Selam ve sevgiler...  17.03.2018 23:45
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 260
Toplam yorum
: 27
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 307
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster