Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Haftasonu
 

Karaburun ve Mordoğan'ı keşfetmek

Karaburun ve Mordoğan'ı keşfetmek
 

Birtakım idari ve sosyo-ekonomik veriler ışığında değerlendirildiğinde İzmir'in en az gelişmiş ilçesinin Karaburun olduğunu görmekteyiz. Karaburun ve Karaburun yolu üzerindeki Mordoğan Beldesi iyi ki fazla gelişmemiş de gelişmişlikle birlikte bozulup, çığırından çıkmamış demek biz bölge aşıklarına kalıyor. İddia ediyor ve tüm kalbimle inanıyorum ki İzmir çevresinin en muhteşem doğaya ve güzelliğe sahip yöresi ne Çeşme, ne Kuşadası, ne başka bir yerdir.

İzmir Körfezi'nin hemen alt-güney sırtını oluşturan büyük yarımadanın güney cephesini Çeşme, kuzey cephesini ise Mordoğan-Karaburun oluşturur. Çeşme ne kadar gelişmiş ve betonlaşmış ise Mordoğan-Karaburun bölgesi de o derecede bakir ve Çeşme'nin gölgesinde kalmıştır. İzmir Körfezi'nin, batı ucuna doğru kuzey uç noktasını Foça, güney uç noktasını Karaburun oluşturur. Çok açık gecelerde, ışıklar görülebilir her iki kentten.

Narlıdere-Güzelbahçe-Urla-Çeşmealtı istikametini devam ederek Çeşme yolunu takip edecek olursak, bir süre sonra Karaburun yol ayrımından sağa sapmamız gerekecektir. Zaten bu sapaktan sonra ki muhteşem iklim değişikliğini hissetmemek mümkün değildir. Sağ tarafınızın masmavi ve bölgenin en temiz deniziyle; sol tarafınızın ise yemyeşil bitki örtüsü ve kara kekik kokuları ile dolduğunu görüp-duyacak, böyle bir doğal alanın nasıl olup da taş binalarla doldurulmadığına hayretler edeceksiniz.

Gülbahçe, Karapınar, Balıklıova gibi son derece şirin yerleşim birimlerini geçtikten sonra sizi Mordoğan karşılayacak. Mordoğan, belde olmasına rağmen Karaburun ilçesinden daha hareketli ve ışıltılı yaşantısıyla enteresan özellikleri olan bir yer. Yörede sadece bir adet dört yıldızlı otel ve birkaç tane de irili ufaklı otel ve apartın dışında pansiyonlar mevcut. Oda kiralamak şeklinde kiralanabilecek evleri de arayıp, bulabiliyorsunuz.

Belde merkezinde bulunan Kocakum plajı, nerede ise bölgenin tek sığ sahili. Mordoğan'lılar, burada çocuklarını ve yaşlılarını denize sokuyorlar. Genç ve yetişkinleri ise Ardıç, Ayıbalığı, Kaynarpınar gibi kayalık ve derin sularda denize girmeyi tercih ediyor. Ayıbalığı denilen bölgede bulunan deniz mağaraları, Akdeniz foklarının dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri ve son derece önemli bir nokta.

Mordoğan’a adını veren mükemmel gündoğumu ve akşam gurubu, yöreyi dünyaca önemli ve ünlü bir yer haline getiriyor.

Mordoğan-Karaburun denizi, gerek temizliği, gerek derinliği, gerekse o muhteşem fauna ve florasıyla bir balık cenneti. Özellikle kaya barbunu, erkek mercanı, çipura ve levreği, tertemiz kefali meşhur. Peynir-ekmek gibi yakalanabilen ahtapot, kalamar ve yengeçleri, denizyıldızları ise ömre bedel.

Bölge, aynı zamanda bir zeytin merkezi. Pazarlarında ya da çarşısında, pet şişelerde satılan, ev yapımı, sızma zeytinyağları gerçek anlamda birer gastronomik mucizeler olarak karşımıza çıkmakta. Domates, biber, çeşit çeşit otlar ve meyveleri ise bir yeryüzü cennetinin habercileri gibi adeta.

Mordoğan'ı çıkıp, uca doğru devam ettiğimizde Ardıç-Kaynarpınar-Eğlenhoca-İnecik gibi merkezleri geçip enginarın anavatanı Karaburun ilçemize ulaşabiliyoruz. Karaburun, son derece sakin bir ilçe. Kendi halinde, sessiz, sakin ve bakir. Buranın da Bodrum isimli bir plajı var. Yine muhteşem balık çeşitliliği, yine muhteşem fauna ve flora insanı sarhoş etmeye yetiyor da artıyor bile.

Şayet Karaburun'u, daha ileri doğru geçecek olursanız Türkiye'nin en uç batı noktasına ulaşıyor ve yarımadayı çevreleyip tekraren Çeşme'ye doğru dönmüş oluyorsunuz. Bu istikamet üzerinde de o küçücük şirin köyleri, kendi yağıyla kavrulan ev sıcaklığındaki birkaç pansiyonu, müthiş doğa fotoğraflarını görmemeniz işten bile değil.

Şükrediyorsunuz bir kere daha bu cennet topraklarda yaşadığınız, buraların sahibi ve mirasçısı olduğunuz için. Yaşadığınız ve yaşamaktan zevk aldığınız için. Birilerinin, neden bu kadar gözlerini üzerimize diktiklerini çok daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Ve haykırmak istiyorsunuz masmaviliğin tam içine, yemyeşilden çıkıp koparak; "seni çok seviyorum yurdum" diye diye.

Not: Yazı fotoğrafı www.egefotoclub.com adlı siteden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..