Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '15

 
Kategori
Turizm
 

Karadeniz'deki Lav Kayalıkları, turizme açılıyor.

Karadeniz'deki Lav Kayalıkları,  turizme açılıyor.
 

Hopa'ya kadar lav kayalıkları dizili deniz boyunca. Güzelcehisar Lavları ile Türkiye, dövize doyacak.


 

SUAL:

“Bartın Irmağına bir “maya çaldık.”  Irmağın, denize döküldüğü kıyıları boyunca, Güzelcehisar ve onun 800 milyon yıllık lav kayalıkları var. Bartın Valiliği bir seferberlik başlatarak burayı turizme açmağa karar verdi. Kollar sıvandı. Burada  uluslar arası bir “ Güzelcehisar Lav Festivali “ yapılması, yakışır mı yakışmaz mı?”  Cevabınızı ve nedenini,  acilen, bir resminizle birlikte yollar mısınız?

İ Ş T E    C E V A P L A R:

METE FIRINCIOĞLU:(İstanbul’da yaşayan Bartınlı) Lav kayalıkları her coğrafyada bulunan bir tür değildir.Bartın Güzelcehisar’da bu 800 milyon yıllık lav kayalıklarının var olmuş olması bölgemizin ve ülkemizin turistik zenginliğidir. Bu varlığın farkına vararak bu hususta festival yapılması ve bu aksiyonun öneminin vurgulanması açısından Bartınımıza yakışacağına inanıyorum.

NEJAT SECEN:  ( Eski Hürriyet Gazetesi Gn.Yay.Yön.- Yurtdışı Haberler Md- Bölge Gazeteler Gn. Md.) Sizin her girişiminiz, önce ülke, ardından bölge için hayırlı ve başarılı olur. Bartın, çok yakından tanıdığım bir cennet köşemizdir. Dünya yakından tanımalı. Sevgilerimle

         İSA KÜÇÜK( Eski Bartın Valisi ve Merkez Valisi): Sayın Cellek, Bartın ve Bartınlıları dünyada en çok seven insan olarak sizin, Bartın'ın her derdiyle, her sevdasıyla uğraşmanız kadar doğal bir başka iş olamaz. Sevdanızın gecesi gündüzü yoktur ki buna da tanığım. 

         Bartın-Güzelcehisar Lav Kayalıkları konusundaki yazılarınız ve çalışmalarınızı bu açıdan da dikkatle ve sevinerek takip ediyorum. Dilerim ki sizin gibi Bartın'ı sevenler, Sizin heyecanınızı paylaşanlar çoğalır.

         Festival düzenleme fikrinize -şimdilik- katılamıyorum. Festival düzenlemek yerine; sizin günlerdir yazdığınız jeolojik oluşumların özellikleri ve yarattığı güzelliklerin anlamını öğrenme, değerlendirme ve sonra o değerin ekonomik olarak kullanılması konusunda izlenecek yol ve yöntemleri belirlemek için çalışmalar yapılmasının öncelikli olduğu kanaatindeyim.

        Böyle bir çalışma, bize "Nasıl bir festival" sorusuna yanıt bulma olanağı da verecektir. 

Sizi anlıyorum: Gözü kadar sevip büyüttüğü "çocuğunun" ayağa kalkıp yürüdüğünü gören bu ana baba sevinciniz karşısında saygı duyuyorum. Acele etmeden güzel günlere ulaşmak ve o çocuğun "mürüvvetini görmek" hepimizin en büyük arzusudur.

         Başarı dileklerimle, sevgi ve saygılar sunuyorum.

         İsa Küçük

METİN YÜCEL:   (Bartın Fatma Hanım Konağı Butik Otel sahibi)  Bartınımıza yakışan bir festival olacağı kesin. Böyle bir Lav kayaları nimeti, ender bir kazanımdır. Vali Beyin, bu işi sıkı tutacağından eminiz. Zira, Bartın için kalıcı çalışmalarına şahit oluyoruz.

SİMAY YAYLALI  ( İzmir SKY TV. Spikeri: ) Türkiye’nin dünyaya anlatılmasında, dünyaya doğru analtılmasında bu festivallerin büyük önemi var…Lav kayalıkları yeni keşfedilmiş. Veya biliniyor, daha üzerine gidilmemiş. Fakat oranın valisi, duruma el koymuş. Bu çok önemli. Yurt çapında bir turizm gelirinin kaynağı olacak Bartın. Bu festivallerle yurt dışına tanıtılmalıdır. Güzelcehisar, bir yıldız gibi daima parlamalı ve parlatılmalıdır…

NİHAT ŞİVET-  ( Bartın eşrafından:)  Siz insanı çıldırtmayın. O kadar turisti, Güzelcehisarın tozu toprağında nerede yatıracaksınız? Bartın'da otelleri çoğaltmak lazIm. Yıllarca uğraşırım, Aladağın en tepesinde 300 dönümlük arazi var. Oraya neden otel yapılmaz? Güzelcehisardan umutluyum. Yeter ki, valimizi değiştirmesinler.

         BURHAN DEMİRKOL:(Bartın Şanver Helva İşl. Sahibi) Hele bir su yüzüne iyice çıksın, bu  lav kayalıklarından milletcek ekmek yeriz biz. Amasra’yı bile geçeriz turizmde. Bartın, 2 nci Amasra olur. Şu valileri zırt pırt tayin etmeseler iyi olur.

         ERKAN AŞCIOĞLU:   (Bartın Gazetesi köşe yazarı) Daha ilk etapta dışarıdan turist beklenemez. Alt yapı sorunu  var .. Onlar halledildikten sora iyi lanse edilirse, turizm kurtulur, Türkiye  dövize doyar. Orası terk edilmiş bir köşemiz. El atmağa geç bile kalındı.

         NEHMET GÖLBUCAKLI:  (Güzelcehisarın Fahri Turizm Elçisi) Şimdi Köyümüz daha çok tanınacak. Yabancılar çoğalacak ve   köyümüz,  yurt dışında da tanınacak. Ama her şey yavaş yavaş olmalı. Birden olmaz. Bunu düşünen büyüklerimize saygılıyız.

         MÜFİT YÜKSEL: (  Fotoğrafçı-Bartın) Sayenizde olacaktır Muzaffer abi sizlerin de memleket adına startını vermiş olduğunuz katma değer olacaktır teşekkürler.

         EDA ERDEN :   ( Has Bartınlı) Tabi ki, bir festival ve organizesi  etkin bir oluşum. Çok  da verimli olur. Yurtdışında de ülkemizin bu önemli değerini birçok yerde tanıtma çabasını, muhakkak gösterip öne çıkarmalıyız.Güzelcehisarımızda, bu kadar güzel ve farklı bir doğa oluşumu enteresan. İlgi ve emek harcanıp özenli bir çalışma ile  Güzelcehisar Festivalini, etkili duyurularla  turizme kazandırabiliriz. Umarım emek verenlerin bu hizmetlere gönül verenlerin çabaları olumlu sonuçlanır. Hazırlıklara ara verilmeyip, bu hız devam etmelidir.

         GÜMAN KIZILTAN:   ( Eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı) Yöre, kültür ve turizm bakımından incelenmeli. Alt yapı tamamlanmalı. Ki ondan sonra dış turizme açılmalı. Şimdilik şenliksi bir hava ile olayı idare etmeli ama, derinden de dışa açılım projeleri üzerinde durulmalı. Uluslar arası temaslar aranmalıdır. Ondan sonra da” arkeolojik hobi merkezlerine”, dünya turizm liderlerine, tur operatörlerine videolu gösterim sunulmalı, kopyalar çoğaltılarak fuarlarda dağıtılmalıdır. Kaliforniya bu işi nasıl kotarmıştır, kopya çekmeliyiz.  Festival ilan etmişsiniz.  Turisti nerede yatıracaksınız. O yöreden turist ayrılmak istemez. Güneşin altında da, lav kayalıklarını önünde cayır cayır yanmak da istemez.. Değil mi ya!

         CENGİZ KESKİNER:  YUKARAIDAKİ TABLONUN RESSAMI-( Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Şube Müdürü)  Bartında yaşamış birisi olarak habere sevindim. UNESCO Doğal Miras Listesine alınmak için çaba gösterilmeli. Ki, UNESCO ya dahil olanların turisti de, ziyaretçisi de eksik olmaz, daima artış gösterir daima.Kula’daki volkanik tepelerdeki oluşumlar, buna güzel bir örnek teşkil ediyor. Uzun vadeli bir  proje bu. Bartının bu lav kayalıklarına dünyanın dikkatini çekmek şart.

         CEMAL AKIN ( Bartın Belediye Bşk)  Memleketimiz için en iyisini yapacağız bu konuda. Kimsenin şüphesi olmasın. Şimdilik sık sık toplantılarımız olacak, sağlıklı kararlar alınacak elbet.

         ONUR ALDATMAZ  ( Bartın- Hotel Astra ) Bartınımızın tarihi ve turistik güzelliklerinden biri olan Güzelcehisar lav kayalıkları  övgüyü ve ilgiyi hakeden ihtişamlı bir doğa harikasıdır. Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması yöremiz açısından çok önemlidir. Etkileyici bir sunumla lav kayalıklarımızın doğa kaşiflerinin ve deniz ,kum, güneş sevdalılarının ilgi odağı olacağı mutlaktır. Buraya yapılacak her türlü yatırıma gönülden destek verilmelidir.                                                                                                                   

         Öncelikle  bu saklı cennete kara ve deniz yoluyla ulaşım kolaylaştırılmalıdır. Işıklandırma yapılarak görselliği artırılmalıdır. Seyir teraslarıyla  bu güzelliklerle buluşma daha keyifli ve konforlu hale getirilmelidir.

          Tanıtım amaçlı broşür,katalog, CD. hazırlanıp dağıtılablir. Görsel ve yazılı medya aracılığıyla tanıtımı yapılabilir. Sezonda özellikle üniversite gençliğini buraya çekebilecek festivaller düzenlenebilir. Bu bölgeye yapılacak  deniz gezileri, su sporları etkinlikleriyle bölge desteklenmelidir.Tabi ki gelenlerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapı çalışmaları önceden yapılmış olup sonrasında talebe göre arz belirlenmelidir.                                                                                

         Toplumumuzda günden güne azalan ve bugünlerde en çok ihtiyacımız olan birlik beraberlik içerisinde böyle bir projeye hep birlikte destek vererek tabiatımızın bize sunduğu bu doğa harikasını dünya mirasına kazandırmanın mutluluğunu ve onurunu  paylaşmak dileğiyle…

         HÜSEYİN AKMAZLAR   (Bartın-BOSCH Bayii-Akmazlar İnş) Şimdi Bartın’ın ve İnkumu’nun alt yapı sorununa kazma vuruldu. Sıra Güzelcehisar’a gelecek. Yazdığın gibi saltanat kayıklarında Türk lokumlu, Türk dansözler oynayacak. Beğenmezsen Venedik  Gondolları sefer yapacak.” Lav kayalıkları” görüye çıkacak. Valimiz başımızda olarak  çok sevinçliyiz ve gururluyuz. Kendisinden beklentilerimiz büyük.

         YAVUZ SAYGINER  (TCDDY. Eski Emekliler Sos.Der ONURSAL Genel Bşk )  Bartın’da çocukluğum geçti. Hep burnumda tütüyor. Güzelcehisar Festivali tam şenlik olacağa benzer. Ne mutlu sizlere ve bizlere.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..