Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '15

 
Kategori
Coğrafya
 

Karadeniz’e ve Akdeniz’e neden Karadeniz ve Akdeniz denilmiş?

Karadeniz’e ve Akdeniz’e neden Karadeniz ve Akdeniz denilmiş?
 

Eski Türklerde dört yönün dört hükümdar tarafından yönetildiğini de Orhun Kitabelerinden öğrenmekteyiz.

Doğu; mavi, yeşil

Batı; ak (beyaz)

Kuzey; kara (siyah)

Güney; kızıl (al)

Akdeniz (Batı Denizi), Karadeniz (Kuzey Denizi), Yeşilırmak (Doğu Irmak), Kızıl Deniz (Güney Denizi) anlamına gelmektedir. Batı’yı ifade eden Ak kelimesi Akdeniz isminin, Kuzeyi ifade eden Kara kelimesi de Karadeniz isminin kaynağını teşkil etmektedir.

Bu iki denizimize bu isimlerin verilmesi kaynaklarda böyle anlatılıyor ya özellikle Akdeniz’in “batı denizi” olarak adlandırılması tuhaf. Çünkü Akdeniz batıda değil güneyde. Yalnız sanırım bu bize göre böyle. Orta Asya’dan gelen atalarımıza göre Akdeniz “batı denizi”

Bir de şöyle bir düşünecek olursak kuzey “kış, soğuk, karanlık” güney ise “yaz, sıcak aydınlık” gibi bir algıya ulaşabiliriz.  Keza normal olarak da Karadeniz bulutlu, yağmurlu, fırtınalı Akdeniz ise bazen yağmurlu ve yağmur olmadığı zaman da masmavi açık gökyüzü özelliği gösterir. Karadeniz bulutlu, sisli, puslu ve kuzey olması hesabıyla soğuk ve karanlık, deniz dalgalı bir durum göstermektedir. Denizler izlense Karadeniz’in suyunun da kirli görünümde, Akdeniz’in ise açık berrak olacaktır. Bütün bunlar nedeniyle Karadeniz adı da Akdeniz adı da yerindedir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..