Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Karadeniz'in Amazon kadınları

Karadeniz'in Amazon kadınları
 

Karadeniz kıyılarında yaşadığı kabul edilen masal kahramanı Amazonlar, mızraklı, oklu, kalkanlı, savaşçı kadınlar olarak tanınırlar. Amazonlar önce, Yunan kaynaklı mitolojilerde anlatılmıştır.

Altın Postu aramaya çıkan Phiriksos ve arkadaşları maceralı bir yolculuktan sonra Kholhis'e varır ve altın postu alarak geri döner. Bu maceralı seyahat sırasında Amazonlardan da bahsedilmektedir. Altın post masalı , Doğu Karadeniz 'den bahseden ilk sözlü kaynak olsa gerek.Heredot Tarihi, Amazonlara önemli bir bölüm ayrılmıştır.
Heredot' a göre,
Amazonlar, Terme dolaylarında Yunanlılara yenilmişlerdir. Sağ kalanlar üç gemi ile buradan uzaklaştırılmak istenirken, erkeklerden meydana gelen gemi mürettebatı Amazon kadınları tarafından öldürülmüş ve mürettebatsız kalan gemiler de, bunları Azak denizi kıyısına sürüklemişti. Azak denizi kıyısında İskitlere komşu olan Amazonlar, İskit delikanlıları ile evlenmişler ve buradan da ayrılarak Don ırmağının doğusunda bir ülkeye yerleşmişler.
Heredot, bu ülkede yaşayan kadınların büyük annelerine benzer bir şekilde erkekler gibi giyindiklerini, bir düşman öldürmedikçe evlenmediklerini ve İskit dilini konuştuklarını söylemektedir.
Doğu Karadeniz bölgesi hakkında uydurulan bu masal, bu bölgenin çok az bilindiğini, bir masal ülkesi olduğunu gösterir. Fakat bu masaldaki karakterin , hala Karadenizli kadınlarda yaşadığını söylemek mümkündür.

Evet… Karadeniz kadını… Karadeniz kadınının hep ezildiği ve hiç bir özgürlüğünün olmadığı bilinir genelde… Bu tarz konular her yörede vardır… FAKAT, Şu bir gerçektir ki; Karadeniz kadını özgür, kafasına koyduğunu er geç yapan, hiç kimseye muhtaç olmayan, çok çalışan, çocuk yetiştirip büyüttüğü gibi evini her türlü sorumluluğunu üstüne alan. Eşine, çocuklarına, evine sadık bir kadındır…Ataerkil aile düzenini gerçekten de başarabilmiş kadındır.Çalışkan, zeki, sorumluluk sahibi, düşünceli ve anaçtır. Sevecen, konuşmayı sever, sıcak kanlı, vefalıdırlar. Aldatılmaya müsamaasızdırlar, eşleri tarafından "iç işleri bakanı" olarak adlandırılırlar.Çok becerikli ve çalışkan olduklarından kontrol ellerindedir, her şeyi onlar yapmak ister. Otoriterlikleri bu yüzdendir.Doğa en iyi öğreticidir insana, doğayla yaşamak zorunda olan insanları karakterleri zordur elbette… Karadeniz kadının karakterinin zorluğu genler' le ilgili de olsa, doğanın zorluğundandır… Oralarda doğayla uğraşan kadındır. Doğanın zorluğu, imkansızı çözme düşüncesine itmiştir onları…Karadeniz'in azgın dalgaları gibidir kadınlarımız o hırçın, yokuşlu, dik, taşlı topraklı yollarda… Yaylaları gibidir Karadeniz kadınının yemyeşil gözleri… Gökyüzü beyazıdır, yaylalarda al yanaklı yüzü, Ceylan gibidir, özgürdür oradan oraya koşan… Çünkü hayatı kolay değildir. Kaderi zordur, doğası gibi… Kadın olması demek kendini yakıp yıkması, parçalaması anlamına gelir ki; bunu kimse fark etmez, zaman zaman kendisi bile…Evin gerçek reisidir; fakat dışarıya kocam ne derse o olur havasını vermeyi çok iyi başarır. Erkeği de onun için çok önemlidir.İnsanları çeken dış güzelliğinin yanında taşıdığı az rastlanan ruh halleridir, Kıskançlığın, hırsın, sevginin hası ondadır. Bu değerleri tek vücut olarak onda bulabilirsiniz. Onların sayesinde engebeli arazinin, değişken iklimin veya yörenin diğer getirilerinin haricinde onlara bu özellikleri katan başka bir hadise vardır. Fakat bu hadise nedir? Ne değildir? Bilinmez mi, bilinir mi? Bilmem!

İşte ; "AMAZON " gen'i "AMAZON" kadını Karadeniz kadını, İster masal deyin ister hikaye… Bildiğim ve de kendimi, annemi, kız kardeşimi ve etrafımda gördüğüm karadeniz kadınlarını düşündüğümde, Amazon kadını konusu bir masal değil, gerçektir. Benim gerçeğim de bu...

ALINTI

 
Toplam blog
: 53
: 2313
Kayıt tarihi
: 30.01.07
 
 

Hayat herşeye rağmen o kadar güzel ve sevgi doludur ki. Benim için hayat kimi sevdiğim ve kimi in..