Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '08

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Karadeniz turu 2. gün

Karadeniz turu 2. gün
 

Gökmedrese - Sivas


Tarih: 10/08/2008

Bugün oldukça uzun otobüs yolcuğu ile geçti turumuz. Sabah kahvaltımızın ardından saat 7:45’te otelimizden ayrılıp gezimize başlıyoruz. Yolda meşhur saat kulesinin tam 8 kez vuruşunu duyup saatin 8 olduğunu anlıyoruz. Saat 12:00’den sonra 13 kez çalmıyormuş, beklemeyin:)

Burada Gök Medrese ve içerisinde yeralan Etnografya ve Arkeoloji Müzesini gezdik. Gök Medrese Muinüddin Pervane Bey tarafından 1277 yılında yaptırılmış. Selçuklu dönemine tarihlenen bu yapı Kırkkızlar Medresesi ismi ile de tanınmış, uzun süre medrese daha sonra da darüşşifa olarak hizmet vermiş. Gökmedrese açık avlulu, iki katlı, iki eyvanlı ve revaklı bir yapı. Medresenin ana eyvanının bulunduğu kuzey mekânda da Pervane Muinüddin Süleyman’a ait mezarlık bulunmakta. Halk arasında Kırkkızlar Türbesi olarak tanınan bu yerde 20 sanduka bulunmakta olup, bunlar müzeye ayrı bir görünüm kazandırmakta. Müzede Eski Tunç Çağı, Hiti Çağı, Frig Çağı, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait eserler sergilenmekte.

Buradan Taşhan gezimize geçtik. Taşhan 4227 metrekare alan üzerine 1614-1630 yılları arasında inşa edilmiş avlulu ve iki katlı Osmanlı Dönemi eseri.İç ve dışta toplam 117 odası bulunan hanın zemin katı servis, üst katı ise konaklama amaçlı. Bu arada küçük bir not; Han şehir merkezine yakın biryerde inşa edilirken kervansaray ise şehirden uzak yerlerde kervanların yaklaşık birer günlük mesafelerine dikkat edilerek inşa edilirmiş.

Taşhan’daki kısa molamızın ardından Tokat Mevlevihane Vakıf Müzesi’ni ziyaret ettik. Mevlevihane hamam ve konak ile birlikte bir külliye olarak 17. yüzyılın ilk yarısında padişah III. Ahmet’in vezirlerinden Sülün Muslu Paşa tarafından yaptırılmış. Eser grupları arasında; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Kırşehir Kayseri ve Tokat yöresinden geç döneme ait halı ve kilim örnekleri yer almakta.
El yazması Kur’an-ı Kerimler, El yazması diğer kitaplar, şamdanlar, Yağıbasan Medresesinin kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan sırlı seramik parçaları, parfüm şişeleri sergilenmekte.


Üst katta sema törenini canlandıran semazen maketleri (ki bu bölüm çok etkileyici), Mevleviliğe ait sikke, tespih, kudüm, sema tahtası gibi eşyalar sergilenmekte.
Binanın arka kısmında Şeyh ailesinin ikametine ayrılmış konak ile Hamuşan denilen mezarlık alanı bulunmakta.


Buradaki ziyaretimizi tamamladıktan sonra otobüsümüze bindik. Rotamız Sivas.


Sivas’taki ilk durağımız 4 Eylül 1919 tarihli Sivas Kongresi’nin yapıldığı Inkılap Müzesi.Tarihi Kongre Salonu ve Mustafa Kemal Paşa’ya ait çalışma ve yatak odası, Kongre’nin yapıldığı günlerdeki hali ile muhafaza edilmekte. Üst katta Sivas Kongresi öncesindeki olayların, Mustafa Kemal Paşa’nın kongre hazırlığı ile ilgili tamimlerinin ve bildirilerinin sergilendiği salon, o zamanki muhaberenin temelini oluşturan telgraf odası, Sivas Kongresi ile ilgili tutanakların yer aldığı salon, merkezi Sivas’ta kurulmuş olan Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyeti’ne ait bildirileri ve haberleri içeren belgeler ile İrade-i Milliye Gazetesi’nin basıldığı matbaa ve gazeteye ait nüshaların sergilendiği salonlar mevcut.
Sivas Kongresi sırasında ve sonrasında Sivas’ta alınan tüm kararlara ait belgelerin; Cumhurbaşkanlığı Köşkü-Atatürk Özel Arşivi, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih Komisyonu ve Ateşe Özel Arşivi, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı arşivlerindeki asıllarından alınan örnekleri müzede sergilenmekte.

Müzeyi gezerken –özellikle kongre odasında- kendimi, o zamanda sıralarda otururken tasavvur ettim bir an.İnanılmaz bir duygu… Bizi bu günlere getirenleri bir kez daha rahmetle andım.


Ardından Bürüciye Medresesinde kısa bir gezinti yaptık. Medrese 1271 yılında Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmış. Medreseyi dönemin zenginlerinden Hamedan (İran)yakınlarındaki Burucird doğumlu Muzaffer Burucerdi;fizik, kimya, astronomi öğretimi amacıyla yaptırmış. Medrese yakınında Muzaffer Burucerdi ve iki çocuğunun türbesi de bulunmakta. 2003 yılında elsanatları kurs ve satış merkezi olarak faaliyet göstermekte. Buradan öğle yemeği için serbest zaman verildi.


Ardından Halen restorasyonda olan Gökmedrese’de fotoğraf molası verdik. Batı yönünde giriş kapısının yer aldığı ana portal üzerindeki kitabesinden anlaşıldığına göre 1271 yılında Sahip AtaFahreddin Ali tarafından yaptırılmış. Taç kapısının yan sütunca başlıkları üzerinde karşılıklı olarak yazılı imzaya göre Gök medresenin mimarı Konyalı Kaluyan.

Gökmedrese’deki fotoğraf molamızın ardından Erzurum’a doğru yola çıktık.

Yol üzerinde Erzincan’da yaklaşık 45 dakikalık mola veriyoruz. Bu sırada bakırı işçiliği ile ünlü olan Erzincan’dan dileyen arkadaşlar alışveriş yapıyor. Ben de birkaç arkadaşımla, çaylarımızı yudumlayıp keyifli bir sohbete daldım. Molamızın ardından otobüsümüze bindik ve yoğun bir günü ardımızda bırakarak Erzurum’da konaklayacağımız Dedeman Otel’deki odalarımıza yerleştik.

 
Toplam blog
: 18
: 734
Kayıt tarihi
: 17.05.07
 
 

Evrenin Samanyolu Galaksisi'nde yeralan Dünya gezegeninde cennet Türkiye ülkesinin İstanbul olarak a..