Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '07

 
Kategori
Turizm
 

Karadenizin incisi Bartın

Karadenizin incisi Bartın
 

Bartın Adının Kaynağı

“PARTHENİA”dan Bartın’a dönüşen adın kaynağı “PARTHENİOS”dur. Bartın Irmağının antik çağdaki adı olan Parthenios; Yunan mitolojisinde, Tanrıların Babası OKENAUS’un çocukları olan yüzlerce tanrıdan birisi ve “Sular Tanrısı “ dır.”Sular İlahı veya Muhteşem Akan Su “anlamlarına gelir.Gerçekten de Bartın çok sulak bir alandır ve zaman zaman yeşil Bartın diye de anılmıştır.Bir başka anlamı da Genç Kızlar için Koro Türküleri “...”Genç Bakire” ise, Tanrıça Athena’nın bir sıfatı... Antik çağda Parthenios adı verilen Bartın Irmağının kenarında kurulan Bartın Kentinin PARTHENİA adıyla anıldığı ve zamanla Bartın’a dönüştüğü yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır.

Bartın'ın, Karadeniz'de 59km'lik bir kıyı şeridi bulunmaktadır.Ve bu sahil inanılmaz güzellikteki koyları barındırmaktadır.Yükseklikleri 2000m. yi geçmeyen ormanlarla örtülü dağları, yeşilin her tonunu görebileceğimiz, cennet yeşili kıyıları ve yaylaları vardır.Bartın'ın bol yağışlı iklimi nedeniyle, çevresindeki bütün dağlar ve yamaçlar hemen hemen sık ve yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Yılın dört mevsiminde oldukça bol yağış alan bölgenin, bu özelliğinden dolayı Bartın Irmağının taştığı su miktarı çok, rejimi de düzenlidir.Türkiye'nin en az alüvyon taşıyan ırmaklarından olan Bartın Irmağı; akış hızının çok az oluşu(saatte 720m.) ve çok derin olması nedeniyle kolay ulaşım sağlanabilmektedir.

Her mevsim için düşen yağış miktarı ortalaması birbirine çok yakındır.Bartın çevresinin yağış rejimi düzenli bir grafik çizmektedir.Deniz ve akarsularından çok çeşitli balık tutulur, dağlarında, her mevsim, her türdü hayvan avlanabilmektedir.
Bartın, Kızılkum' dan başlamak üzere Kurucaşile' deki Kapısuyu ırmağı sınırına kadar olan koylarıyla, plajlarıyla, mesire yerleriyle, denizi, güneşi, yeşili seven herkes için, bir turizm cenneti ve vazgeçilmez bir tatil beldesidir.

Çocukluğumuzda resimde görülen çağlayanda ırmak keyfi yaşar, hıdırellez şenlikleri düzenlenirdi. Tabii küresel ısınmanın etkisi ile burada da su miktarı ciddi oranda düşmüş.

Amasra Bartının şirin bir ilçesi. Yazın nüfus 2 katına çıkmaktadır.Özellikle deniz ürünleritadılmaya değer. Muhakkak balık yemeyi öneriririm ve amasraya has salatayıda kaçırmayın...

 
Toplam blog
: 40
: 1056
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Odyometri Bölümünün ilk mezunlarından sayılırım.Daha sonra İktisat Fakültesi,Acil Yardım ve Afet ..