Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '08

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Karagözün düdüğü

Karagözün düdüğü
 

NAREKE


Uzunca bir süredir yazamadım. Şimdi Kırklareli ilinde görevliyim. Her Vilayetimizin değişik zenginlikleri var burada da değişik gelen kültür ve yaşamlardan bahsedeceğim. Kırklareli’de Mayıs Ay’ı içinde kakava şenlikleri yapılmakta, bu şenliklerde Karagöz Hacivat ön planda tutularak Komşumuz Yunanistan’ın sahiplenmek iştediği hayal kahramanlarımızdan bahsedeceğim. İlimizde Hıdrellez şenlikleri, 1990 yılından günümüze, Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali olarak kutlana gelmektedir. Kırklareli Hıdrellez Şenlikleri’ne Karagöz adının eklenmesi ile şenlikler bir festival havasına bürünmüş ve tüm Türkiye’de adını duyurmayı başarmıştır.

Şenliklere Karagöz isminin ilave edilmesi, Karagöz'ün Ilimizde yaşadığından yola çıkılarak düşünülmüştür. Peki yüzyıllar boyunca orta oyunu olarak oynanan Hacivat ve Karagöz tiplemelerinde kullanılan belli başlı malzemelerden olan “NAREKE” hakkında bir bilginiz var mı? Nareke yaklaşık bir karış uzunluğundaki kamıştan yapılan Karagöz’e özel, Karagöz’ün düdüğüdür. Boyu 16 cm, çapı 2 cm kadardır. Nareke’nin içine parmak girebilmelidir. Bir ucuna naylon kağıt kapatılır ve çıkmaması için etrafına ambalaj lastiği sarılarak bu kapalı ucun bir parmak yanında ve kalem çapında delik açılır.

Nâreke artık hazırdır. Ama bu sazı herkes çalamaz. Kapalı ucundaki zarın gerginliği iyi ayarlanmalıdır. Üflenirse ses vermez ve konuşurken delik ağıza dayanırsa nasıl çalınacağı kolayca anlaşılır.Karagöz “Nareke” yi üfleyerek orta oyununu başlatır Gölge Oyunu'nda perdenin açılışını bildiren sesi vermek için Karagöz tarafından kullanılan Nareke, yaygın olarak Karagöz düdüğü olarak bilinmektedir. Sahne açılır, göstermelik ve nareke'den sonra Hacivat gelerek bir gazel okur ve orta oyunu başlar. Nareke bir anlamda orta oyununun başladığını ve salondaki gürültünün sona ermesi gerektiğini belirten bir müzik aletidir. Kırklareli Kent Konseyi toplantılarında Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’a dileğini ileten Mustafa ERMIŞ, Karagöz’ün kullandığı düdük olan “Nareke” nin, festivale katılanlara hatıra olarak verilmesini istemektedir. Bizde bu konuda şair, gazeteci yazar Mustafa ERMIŞ’i destekleyerek, kültürümüzün yaşatılması adına küçük gibi görünen fakat manevi değeri yüksek olan bu girişimlerin yapılmasını bekliyoruz.Kakava şenliklerine bu yıl bende katılacağım.Tüm meraklıları destek ve katılım için bekliyoruz. Alıntı : önadım gazetesi(Kırklareli)

 
Toplam blog
: 5
: 3096
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

1960 yılında İstanbul'da doğdum. İ.T.Ü.'yü 1986 yılnda bitirdim. Jeo. mühendisiyim. 24 yıldır bir..