Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '10

 
Kategori
Tarih
 

Karahanlı Hükümdarı, bin yıl önce "Et Sorunu"nu nasıl çözmüştü?

Karahanlı Hükümdarı, bin yıl önce "Et Sorunu"nu nasıl çözmüştü?
 

İnsanoğlu var olduğundan beri karın doyurma telaşında olmuş göçebelik döneminde avcılık yapmış yerleşik düzene geçtiğinde ise tarım ve hayvancılık ile uğraşmıştır. Buğday, mısır, pirince ve ete kısacası gıda gerçeğine dayanmayan bir uygarlığın varolduğunu, bugüne dek ne tarih, ne de arkeoloji ortaya koymuş değildir. Aradan geçen binlerce yıldan sonra bile değişen bir şey yoktur yarın da olmayacaktır. İnsanoğlunun var olmak yolunda vermiş olduğu karın doyurma telaşı yaşam sürdüğü müddetçe devam edecektir.

Yeryüzünde gıda açısından kendi kendine yeten ender ülkelerden biri idi yakın geçmişe kadar Türkiye... Bu özelliğimizi yitirdik. Artık yaşamsal önem arz eden veya fiyatı artan her ürünü ithal etmenin gururunu (!) yaşıyoruz. Et fiyatlarının artması üzerine "Angus" isimli büyükbaş hayvanlar ülkemize gelmeye başladı. Ancak et fiyatlarında değişen bir şey olmadı. Fiyatların yüksekliği kemik fiyatlarını da etkiledi. Kasapların ücretsiz büyük marketlerin ise makul fiyatlardan satmış olduğu kemik fiyatları bile ortalama on misli artarak tavan yaptı. Dar gelirli vatandaşın suyuna çorba yapacağı kemik bile artık bir hayal gibi...

Peki ne olacak..? Sorun nasıl çözümlenecek...? Şu an için mantıklı bir yanıt bulamıyoruz.

O zaman tarihin tozlu sayfalarında bir gezinti yapmaktan başka çaremiz yok gibi ;

"Karahanlılar döneminde kasaplar, et fiyatı çok düşük, kazancımız yetmiyor diye, ahali ise fiyatların yüksek olduğundan et alamamaktan şikayet etmektedirler. Kasaplar et fiyatının yükseltilmesini isterler. Karşılığında hazineye bin dinar vermeye hazırdırlar. Han, evet, der, parayı alır; fiyatlar yükseltilir. Ama halka kasaplardan alış-verişi yasaklar. Et alanın asılacağını ilan eder. Halk, ortaklaşa koyun alır; keser ve paylaşır. Kasapların satışları durur. Zarara uğrayan kasaplar, etin eski fiyatının altına indirilmesi için hazineye yeniden para öderler. Et ucuzlar. Han, "Uyruklarımı bin dinara satsam, adalete uygun düşmezdi, " der. "

Evet... Yaklaşık bin yıl önce Karahanlı Hükümdarı et sorununa en uygun ve adil çözümü bulmuş...

Günümüzde ise kirli ve karanlık aracıların pasifize edilmesi, hayvancılıığın teşviklerle desteklenerek canlandırılması sorunu kökünden çözecektir.

Darısı sorunu çözmek için sadece ithal seçeneğine kilitlenen günümüz egemenlerinin başına diyerek noktalayalım satırlarımızı...

Esen kalın...

03.Temmuz.2010 Kargıpınarı / MERSİN

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..