Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '16

 
Kategori
Futbol
 

Karakterli derbi

Derbinin skoru adil bir skor. İlk yarıda Galatasaray, ikinci yarıda Beşiktaş' ın hakim olduğu derbide, 2-2' lik skor, oyunun adaletini yansıtan bir skor oldu. İki takım da son derece karakterli, kimlikli bir futbol sergilediler. Her iki takımın hocası da takımlarından en azından 45' er dakika beklediğini aldı. 

Beşiktaş, geçen sezondan hatırladığımız agresif, istekli, önde basan, iyi yardımlaşan, alan daraltan, hızlı çıkmaya çalışan takımdı. Takım karakterinde hiç bir sorun yok. Ancak Gökhan, Gomez, İsmail ve Sosa' nın yokluğundan sonra takımın yetenek seviyesi ve saha içi hücum aksiyonlarında bir farklılık göze çarpıyor. Kısa sürede orta alanı geçen, topu en hızlı şekilde rakip ceza sahasında Gomez ile buluşturan bir Beşiktaş' tan, daha kontrollü, daha yana oynayan, topu ceza sahasına aktarmada yavaş kalan bir Beşiktaş izledik. Bu belki de ilerleyen günlerde Güneş tarafından düzeltilebilecek bir durum. Ancak Sosa ve Gomez' in takımın hücum planındaki etkisi ve İsmail ve Gökhan' ın etkili kanat bindirmelerini Beşiktaş arayacak gibi. 

İlk yarıda, Galatasaray' ın attığı ilk gol, çalışılmış bir gol. Ancak Galatasaray' ın ikinci golü, tamamen Beşiktaş savunmasının ağır kalması ve birbirleri ile uyumsuzluklarından kaynaklı bir kademe hatası yardımı ile geldi. Tabi Galatasaray' lı Bruma' nın müthiş ivmelenmesini de yabana atmamak gerek

İkinci yarıda, ilk yarının kötüleri Oğuzhan ve Olcay yerine, Talisca ve Aboubakar ile kendi karakterine  daha uygun, daha baskın bir futbola geçen Beşiktaş' ın, takım boyunu da kısaltarak riske girerek oynadığı baskılı ve dikine futbol, 2-2' yi getirdi. Bu yarıda Galatasaray' ın skoru koruma amaçlı çekilmesi, Beşiktaş' ın orta sahasına nefes aldırdı ve savunmayı ileri çıkarmasına imkan verdi. 

Gökhan İnler- Atiba ve önlerinde Oğuzhan' lı üçlü orta saha verimli olamadı. Oğuzhan, sırtı dönük toplar alabilen ve dağıtabilen bir futbolcu değil. Atiba- Oğuzhan ikilisi ve önlerinde Talisca daha doğru bir seçim olabilirdi. İkinci yarıda, Oğuzhan kenara alınıp, Gökhan ile takıma direnç katılabilirdi. Şenol Güneş belli ki Selçuk- Tolga- Sneijder üçlüsünü biraz daha enerjik bir üçlü ile karşılamak istedi. Ancak, Talisca olmadan Beşiktaş ileride Cenk ile tehdit yaratamıyor.

Galatasaray ise geçen seneki takım karakterinden çok farklı. Geçen sezonun kırılgan takımı gitmiş, savunmada iyi alan daraltan, iyi adam paylaşan, hücumda müthiş bir pas takımı gelmiş. Riekerink' i tebrik etmek gerekiyor. Özellikle ilk 45' teki futbol, 65-70 dakikalara çıkar ise, Galatasaray gerçekten seyir zevki yüksek bir takım olacak. Galatasaray' da Tolga müthiş bir transfer. Sahada ayak basmadık yer bırakmadı. Tek başına üç hattı birbirine bağlayan isimdi. Hemen her yerde rakibi karşıladı. Kazandığı topları olumlu kullandı. Hareketliliği ile Sneijder ve Selçuk' un pas opsiyonlarını artırdı.

Sneijder ve Bruma ise formlarını birkaç vites yükseltmiş durumdalar. Carole' ü resmen tanıyamadım. Galatasaray yepyeni bir sol beke kavuşmuş gibi gözüküyor. Carole- Bruma ikilisi ilk 45' te Gökhan ve Olcay' ı resmen sahadan sildiler. İkinci yarıda Bruma' daki düşüş ve Galatasaray' ın temkinli oyun planı nedeniyle, Gökhan Gönül rahat bir nefes alabildi. Carole, Bruma, Sneijder gibi eski isimlerin performanslarını artırmaları Galatasaray için adeta yeni transfer anlamına geliyor. 

Muslera ise bu takımın en büyük güvencesi ve itici gücü. Yine müthiş bir özgüvenle oynadı. Çok iyi toplar çıkardı. 

Galatasaray, Eren yerine ikinci yarıda Sinan Gümüş' ü daha erken oyuna alabilse, Bruma- Sinan ile ciddi bir kontraatak tehdidi oluşturabilirdi. Riekerink bu hamlede bence geç kaldı. Bu da Beşiktaş' ın ağır Eren' den dolayı daha rahat ileri çıkması ve bloklar arası mesafeyi daha kompakt hale getirmesine ve dönen tüm topları almasına imkan verdi.

Galatasaray' ın ilk 45' teki futbolu ve pas başarısı gelecek haftalara ilişkin bir sinyal veriyor. Hiç bir rakibinin hafife almaması gereken bir sinyal bu.  

Beşiktaş' ın kendi sahasında hırslı ve kazanma odaklı oyun karakteri devam ediyor. Bu Beşiktaş' ın en büyük şansı. Beşiktaş açısından risk, Sosa ve Gomez' in boşluğunu Talisca ve Aboubakar' ın doldurmasının zor olduğu gözüküyor. Farklı oyun karakterlerinde oyuncular. Güneş' in de kendi oyun planını buna göre şekillendirmesi gerekecek. 

İki takım da 90 dakika mücadele ve tempo ortaya koydular. Beşiktaş fiziksel olarak daha iyi durumda gözüküyor. Galatasaray ise geçen sene eksikliğini duyduğu organize oyunu bu sene oynayabildiğini gösterdi. İki takım da şu anki görüntüleri itibariyle, şampiyonluğun en büyük iki adayı konumundalar. 

bertan.kaya@yahoo.com

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..