Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '17

 
Kategori
Deneme
 

Karakterli insan duruma göre hareket etmez

Karakterli insan duruma göre hareket etmez
 

Yani bir insanın karakteriyle davrandığını buradan anlarız; duruma göre hareket ediyorsa karakteriyle değil öğrendiklerine göre davranıyordur; çünkü bilgi duruma göre davranmak gerektiğini söyler.

Ama işte karakterli insan pek öyle mantıkla (ya da öğrenilmiş bilgiyle) davranmaz; karakterin başka türlü bir mantığı vardır.

Sadece okuduğu kitaplardan edindiği bilgilere göre hareket eden kimselerin karakterli davrandığını söylemek zor. Bazen bazı kişilerin mantıksız şekilde ters cevap verdiğini ya da direndiğini görürüz; işte bu, karakterdir.

Kişiler bilgi edinmeli ama karakteriyle davranmalıdır. Çünkü bilgi kaypaktır şöyle yerine böyle yapabilirsiniz. Duruma göre hareket edenler bir zorluk karşısında hemen yan çizerler. Durum ne olursa olsun karakteriyle davranmış olsa duruşunu sergileyecektir.

Yoksa karakter niye var ki, gıcıklık ya da huysuzluk yapsın diye mi?

Bu yüzden bana ters gelse de, uyumsuz olsa da (ki öyle olur zaten) normalde yapması gerekenmiş gibi görünen ya da yapmasını beklediğimiz şekilde davranmayan (karakterine bağlı özgün davranış gösteren) kişilere saygı duymuşumdur.

Ama işte insanların kişilikleri büyük ölçüde erozyona uğramış, karakter laf olarak kalmış. Ona buna karaktersiz diyen kitaplardan okuduğu, ondan bundan duyduğu şeylere göre hareket etmekte. Kendi öz kişiliğinden hiçbir şey yok ki sen nasıl karakterli oluyorsun. Farklı göreceğimiz, kendine özgün, bizi şaşırtan bir davranış göster ki karakteri var diyelim. Yüz kişiye nasılsın diyorsun doksan dokuzu iyiyim diyor(kitaplarda bu yazıyor çünkü), birisi popom acıyor diyor (insanın poposu acımaz mı, diğerlerinin de kim bilir neleri var, iyiyim diyorlar; yani karakter yapılarını ortaya koymuyorlar).

Karakter genetik yapımızdan gelen kişiliğimizdir. Herkesin karakteri farklıdır. Durum bu olunca normalde herkesin bir olaya/duruma farklı tepki vermesi gerekir; ama işte yüz kişiden doksan dokuzu nasılsın dediğinde iyiyim der. Çünkü kendi öz karakteriyle davranmamaktadır.

Karakter bu anlattığımız konudan çıkarılmış literatürde etik değerlerin karşılığı olmuştur. Yani yapınıza uysun ya da uymasın beğenilen, takdir edilen davranışlar sergilediğinizde karakterli oluyorsunuz. Tabii ki insanların hoşuna gidiyor ama zorlama bir şey bu. Cinselliğe düşkün birinin ahlaklı davranmaya çalışması gibi mesela.

Ben, kişi karakterinde ne varsa onu ortaya koysun, sonuç ister olumlu isterse olumsuz olsun diyorum. Yaratılan sanal bir karakter yaşıyoruz. Örneğin kahramanlık güzel bir şey ama adamın yapısı buna uygun değilse… Olsun! Her şeyimiz sahte olduğu için karakter konusunda da sahteyiz maalesef. Onun için ikide bir kendin ol diyorlar ya, olamıyoruz haliyle.                                                                  

Duruma göre hareket etmek acemiliktir, karakterli insanın sorunların çözümüyle ilgili zaten oluşmuş doğal bir davranışı düşünce yapısı vardır. Karakterli insan karakterini dış olaylara/durumlara değil, dış olayları/durumları karakterine uydurur. Karakter dediğin iki günde değil yaşayarak oluşur. Kitaplarda okudukları ya da ondan bundan duyduklarıyla hareket eden kimselerin karakterli davrandığı söylenemez; mutlaka kendinizden bir şey katmalısınız. Mesela, kanun bunu diyor uygula gitsin; olmaz tabii ki, kişiliğinizi de yansıtacaksınız.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..