Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '15

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
337
 

Karalahana yararları ve Diblesi

Karalahana yararları ve Diblesi
 

görsel netten


Karalahana her ne kadar Karadeniz sebzesi olarak bilinse de Akdeniz bölgesinde de yetişir. Fethiye’de komşumun bahçesinde bu sebze bol miktarda var, ara sıra bana da veriyor. İçerisinde C, A, B, E, U vitaminleri bol miktarda bulunduğu için sağlığımız açısından önemli bir sebzedir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, kükürt, selenyum, demir, bakır, magnezyum mineralleri içerir.

Bu mineraller ve vitaminler de sağlığımız açısından çok yararlıdır şöyle ki:  cilt, diş ve kemik dokularını sağlamlaştırır, kalp krizini önler, gözün görme gücünü arttırır, mide ve bağırsak kanserlerini önler, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, astım, romatizma siyatik, sarılık hastalıklarında yararlıdır, kan şekerini düşürür, kabızlığı giderir, iştah açıdır. Yalnız içindeki U vitamini dolayısı ile iyot emilimini azalttığı için haftada 2-3 defadan fazla tüketilmemesi gerekir.

Karalahanadan çeşitli yemekler yapılır örneğin: Dolaması, çorbası, diblesi, musakkası vs.

Bugün sizlere karalahana diblesi tarifini vereceğim:

 

YAPILIŞI

1 kg karalahana ayıklanıp yıkanır, sirkeli suda bekletilir ve ince ince kıyılır. Bir tencere 2 kaşık sıvı yağ konur 1 baş soğan ayıklanır ince, ince kıyılır ve yağda çevrilir. İçine önceden düdüklüde pişirilen tavuk etleri didiklenip koyulur, üzerine karalahanalar eklenir hep birlikte çevrilir ve içine yıkanmış bir avuç pirinç veya bulgur konulur. En son olarak isteye bağlı tuz, 1/2 çay kaşığı kırmızıbiber ve 2 bardak tavuk suyu konulur tencerenin ağzı kapatılır. Piştikten sonra servis tabağına alınır yerken üzerine sarımsaklı yoğurt konulabilir. Afiyet olsun.

 

NAHİDE ÇELEBİ

Erdal Ceyhan, Şahin ÖZŞAHİN bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Kara lahanayı çok severim Nahide hocam deneyeceğim SEVGİLERİMLE.

Şennur Köseli 
 12.09.2015 10:45
Cevap :
CANIM BİR DENEYİN EMİNİM Kİ BENDEN DAHA İYİ YAPARSINIZ.DEĞERLİ YORUMUNUZA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM, ÖPTÜM.NAHİDE  12.09.2015 14:41
 

Kıymetli öğretmenimiz Sayın, Nahide Çelebi,Bolu aşçılar yüksek okuluna Genel Müdür olarak atandınız.Karalahana yararları ve diblisi yemeğini sizden duydum.Bende evin Sultanına tevdi edeyim.Saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 04.09.2015 19:08
Cevap :
Sayın Burakgazi, Değerli Dostum! Günaydın hahh hha beni sabah esprinizle güldürdünüz Allah'ta sizleri daima güldürsün.Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Hanımefendi benden daha iyi yapar bu yemeyi, lütfen kendisine de selam sevgi ve saygılarımı iletiniz. Selam ve sayılar, yaşamınız daima gülücükler içinde geçsin.NAHİDE ÇELEBİ  05.09.2015 7:25
 

Neredeyse, her derde deva... Hocam, bulursam bol bol yiyeceğim. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Selâmlar...

İsmail Hakkı CENGİZ 
 04.09.2015 10:09
Cevap :
Sayın Cengiz! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Karalahana hem vitamin ve hemde mineral bakımından çok yararlı bir sebze, her yerde bulunabilir.Selamlar, sevgiler, sağlık ve mutluluklar.NAHİDE ÇELEBİ  04.09.2015 15:29
 

Ama o dediğiniz vitaminleri almak için bir çuval lahana yememiz gerekiyormuş...

Kerim Korkut 
 03.09.2015 21:55
Cevap :
Yok kardeşim yok, karalahanayı haftada en fazla 2-3 kez tüketmek gerek.Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Selamlar, sağlıklı mutlu kalınız.NAHİDE ÇELEBİ  04.09.2015 15:34
 
 
 
Toplam blog
: 1955
Toplam yorum
: 11955
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1035
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster