Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

Karanlığa kapı aralamak

Biz millet olarak demokrasinin gereğini yaptık ama karanlığa açılan kapıyı da aralamış olduk. 

İki saat içinde alınan seçim sonucunu iyi okuduğumuz zaman kaybeden yoktu. Partller oylarını artırmışlar, bir parti barajı aşarak meclise girebilmiş, bağımsızlar iki katına çıkmışlar. 

O halde kim kaybetti? Kaybedeni tesbit etmek zor gibi ama bir kaybeden var.Ergenekon ve balyoz sanıkları da meclise girdiğine göre... 

Daha öncede yazdım: Bu seçimler Türkiye Cumhuriyeti' nin geleceğini tayin edecek.Belkide Cumhurbaşkanı' nın "güzel şeyler olacak" dediği günlerin başlangıcı on iki haziran oldu. 

Seçim meydanlarında yeni anayasa sözü verenlerin yakasından yapışacak olanlar "demokratik açılım" mimarlarıyla "demokratik özerklik " isteyenler olacak. Ana muhalefet partisinin batıda oy kaybetmek pahasına kotaya girmesi bu hesabın görülmesini kolaylaştıracak mı? Anlaşılan , zor bir yorum olacak. Yanıldıkları teknik hatayı düzeltemezlerse partinin yeniden dizayn edilmesi gündeme gelebilecek. 

O halde kaybeden yeni anayasanın hışmına uğrayacak olan Atatürk' ün kurduğu laik cumhuriyet olacaktır. Değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kuruluş felsefesini oluşturan ilk üç madde Kemal Unakıtan mantığıyla "ben yaparım, ben satarım" diyerek oluşturulacak mantığı ortaya çıktı. 

Yetmiş dört milyon insanın memnun olacağı anayasa yapmanın mümkün olmadığını herkes görecek. Seçim öncesi bazıları tarafından cicili bicili, sevgi ve barış kokan izlenimleri taşıyacak bir anayasa yapılmayacağı yirmi dört saat geçmeden anlaşıldı. 

Düşünmek dahi istemiyorum ama, rahmetli Erbakanın meşhur bir sözü var: "Kanlı mı olacak, kansız mı olacak?" Güneydoğuda operasyondan dönen askeri birlikler geçerken, seçim kutlamalarında kullanılan bölücü bayrakları ile terörist başının posterleri altından geçmesi ne anlama geliyorsa, bu açıklanmalı. Çünkü; anayasa çalışmaları da bunlara cevap verecek baskıların altında yapılacaktır. 

Kürt sorununu çözmek yeni bir anayasa yaparak sağlanacaksa unutulan tek bir şey var: Yeni bir sorun yaratılacak. 

Türk sorunu. 

Mevcut anayasadan kaldırılacak her "Türk" kelimesi yeni problemlerin kaynağı olacak görülüyor. Bir millet, tarihte ilk defa kendi tercihiyle adını anayasasından çıkarttırılmak isteniyor. Milletin vicdanlarına hitap edenler milletin arkasından dolanmış oldular. 

Sizce de yeni anayasa isteyenlerin arzuları ikinci bir devlet yaratma çabalarına kimleri götürür? Burada oluşacak her istek seçimleri kimin kaybettiğini gösterecek. 

Acıları çekerek yapılan yeni anayasa girişimleri birilerinin dediği gibi "Türkiye değişim geçiriyor" demek olmayacak. Türkiyenin kuruluş felsefesine saygılı her anayasayı ben de istiyorum. Aralanan kapının arkasında karşılaşacağımız karanlığın adı Türkiyenin nereye sürüklenmek istenmesinin bilinmemesi olmamalı. 

 
Toplam blog
: 202
: 306
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

BİR DUAMIZ BİR DUYANIMIZ OLSUN YETER ..