Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '19

 
Kategori
Deneme
 

Karanlık Işık Yanmayan Yer

Karanlık sadece ışık yanmayan yer ama algı da bilgi de pek öyle değil. İnsanların çoğu karanlığa farklı anlamlar yüklüyor. Karanlık deyince benim aklıma sadece ışık yanmayan (ışık olmayan) yer gelmiyor mesela.

Nasıl olur, karanlık işte aydınlık olmayan yer. Gece mesela, güneş yok neyle aydınlanacak? Mehtap var ama o da esrarlı bir aydınlık. Yani şimdi burada geceyi sadece böyle somut bir karanlıkla izah edebiliyor muyuz? Gece karanlıktır ve o karanlık çok şeyler gizler.

Aslında karanlıkta hiçbir şey yoktur, ışığı yak gündüzün aynısı. Karanlıkla ilgili bu algımız korkularımızla alakalı. Karanlık olursa her şey olur. Ne olacak? Aydınlıkta ne olursa o olur. Hani öğretmişler(görmüşüz, duymuşuz, öyle büyümüşüz)karanlıkta saklanılır; hırsızı, katili, belki başka bir şey… Karanlığı sadece karanlık olarak görmeyişimizde bunların da etkisi var tabi.

Işık söndüğü zaman ortam değişir çünkü etrafı göremiyoruz. Göremeyelim nolacak, kendi evim mesela, hemen ışık yakmaya kalkarız. Hani bir an için ışık hiç olmasaydı ne yapacaktık?

Karanlıkta olduğunu düşündüğümüz şeyler aydınlıkta da olabilir, saklanmak için karanlığı seçerler diyorsunuz. Ne yapsak karanlıkla ilgili algıyı değiştiremiyoruz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..