Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '11

 
Kategori
Futbol
 

Karar Ofsayt, gol geçersizdir

Karar Ofsayt, gol geçersizdir
 

Türkiye Futbol Federsyonu Yönetim Kurulu (TFFYK) almış olduğu kararla birlikte yapmış olduğu yeni değişiklikler ile disiplin talimatının ilgili maddelerine uymayan takımlara verilen “seyircisiz maç oynama” cezasını kaldırarak bu cezayı adeta tarihe gömdü. Bu uygulama ile, seyircisiz maç oynama cezası alan takımların oynayacağı karşılaşmalara; kadın izleyiciler ile yanlarında anneleri olmak şartıyla on iki yaş ve altı çocuklar ücretsiz girebilecek ve takımlarını destekleyebilecekler. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde ve denetimindeki sosyal amaçlı çocuk yuvalarında ve yetiştirme yurtlarında kalan, korunmaya muhtaç on iki yaş ve altı çocukların da resmi refakatçileriyle birlikte bu karşılaşmaları tribünden izlemeleri sağlanacaktır. Yapılan yeni değişiklikler ile yapılacak olan karşılaşmalar için hiçbir ücret talep edilmeyecek ve böylelikle eskiden olduğu gibi ceza alan kulüpler yine maç hasılatından mahrum kalacaklardır.

Yapılan bu değişikliklerin olumlu yanları olmakla birlikte olumsuz yanları da vardır. İlk etapta olumlu yanları incelenecek olunursa, karşımıza çıkacak sonuçlar şu şekilde olacaktır:

1. Seyircisiz maç oynama cezasının kaldırılmış olması ve bu açıdan dünyada bir ilke imza atılmış olunması,
2. Futbolun sadece erkeklere hitap eden bir spor olduğu algısının önüne geçilmesi,
Çocukların da –özellikle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde ve denetimindeki sosyal amaçlı çocuk yuvalarında ve yetiştirme yurtlarında kalan, korunmaya muhtaç on iki yaş ve altı çocukların- bu faaliyetlerden yararlanabilmesi,
3. Seyircisiz maç oynama cezasının verilerek boş tribünler önünde, sessizliğe bürünen bir stadyumda, seyir zevki düşük maçların oynanmasının önüne geçilmesi,
Seyirci alınmış olmasına rağmen, kulübün maç hasılatından mahrum bırakılması ile caydırıcı yaptırımların devam etmesi,
4. Seyircisiz oynama cezası alan kulübü cezalandırırken, aynı zamanda seyircilerin de bu cezaya mahkum olmasının önlenmesi gibi olumlu yanları vardır.

Mantıksal çerçevede düşündüğümüzde ise, karşımıza çıkacak olumsuz yanlar da şu şekilde olacaktır:

1. Seyircisiz oynama cezası ile cezalandırılan kulüp ile birlikte erkek taraftarların da cezalandırılmış olması,
2. Erkek seyircilerin dışlanarak bu alanda bir “ayrımcılık” yapılmış olması,
3. Futbolun sadece erkeklere hitap eden bir spor olduğu algısının yıkılmak istenmesi yönünde yapılan değişikliğin sonucunun ileride meydana getireceği sorunların hesap edilmemiş olması, (Burada meydana gelebilecek bir soruna örnek verilmesi gerekirse: Fenerbahçe-Manisaspor karşılaşmasında kadın kılığına giren bir erkeğin stadyuma girmiş olması çarpıcı bir örnektir. İlk etapta sizlere büyük bir sorun olarak görünmeyebilir. Fakat, işin aslı bu kadar basit değildir. Bu gibi uygulamalar sonucunda, dezavantajlı konumda bulunan insanımızın bu şekilde üretmiş olduğu alternatif çözümler ile yasalarda yapılan değişikliklerin aslında hiç bir önemi olmadığı ortaya çıkacaktır ve bu da büyük bir sorundur.)
Yapılan değişikliğin kalıcı olmayıp ileride yine değişime uğrayabilecek geçici bir değişiklik olması ve bu yönde başka sorunların meydana gelmesiyle istikrarsızlığın devam etmesi gibi olumsuz yanları vardır.
Türkiye’de sürekli bir şeyler değiştirilmeye çalışılmakta ve her nedense yapılan değişiklikler kalıcı ol(a)mamaktadır. Kalıcı ol(a)mayan değişiklikler olduğu için de, hangi alanda olursa olsun “istikrar” bir türlü sağlanamamakta ve alt yapısı sağlam temeller üzerine oturtulmamış sistem, en ufak bir sarsıntıda çok kolay bir şekilde yerle bir olmaktadır.

Takvim sayfaları 20 Eylül 2011 Salı gününü gösterdiğinde, bu alanda ilk uygulama, daha öncesinde üç maç seyircisiz oynama cezası alan Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 2011-2012 sezonu Spor Toto Süper Ligi üçüncü haftasında oynanan Fenerbahçe-Manisaspor karşılaşması ile gerçeklesmiş oldu. Bu karsılaşmada, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu kırk altı bin kadın ve çocuğa ev sahipliği yaptı.

TFFYK’nin yapmış olduğu bu değişiklik ile futbolda seyircisiz maç oynamanın önüne geçilmesi açısından gecikmeli de olsa atılmış olan önemli bir adımdır. Fakat, bugün yapılan bir değişiklik yarın yeniden değiştirilmesini gerektiriyorsa bu adım eksik atılmış demektir. Burada sorgulanması gereken yapılmak istenen yeniliklerin günün koşullarına uygun olup olmadığı ve gelecekte ne gibi değişimler olup olmayacağı gibi konulardır. TFFYK’nin yapmış olduğu bu değişiklik göstermektedir ki, bu değişiklikte bu gibi kriterler gözardı edilmiş ve şike ile yıpratılan Fenerbahçe Spor Kulübü ile TFF arasında oluşan olumsuz havanın bu şekilde bir nebze de olsa yumuşatılmaya çalışılmasıdır gözönünde tutulan. TFFYK, yapmış olduğu değişiklik ile bugünü kurtarmış olabilir ama yarınlar kaybedilmiştir bu durumda. Oysa ki, yarınlarımızı kurtarmayan bugünler bizlere pek de yarar sağlamayacaktır. Sürekli bir şeylerin değiştirilmesi gereği duyulacak ve vatandaş olarak, bugün bizlerde kalıplaşmış olan bu algı “karar mercilerinin algısı” değişmediği/düzelmediği sürece bu sistem “Böyle gelmiş, böyle gider.” mantığında önlenemez bir şekilde devam edecektir.

Bu değişikliğin ilk uygulaması olan karşılaşma sonrasında birçok kişi stadyumda oluşan görüntünün tılsımına kapılarak mantıklı düşünme yolunu tıkayıp, daha çok duygusal düşünerekten olayları yorumlama konusunda belki de birçok şeyi gözardı etti. Evet, belki de manzara gerçekten güzeldi. Aslında, manzarayı güzel kılan ilk kez bu şekilde bir durumun yaşanıyor olması idi. İlerleyen zamanlarda bu manzaranın bu şekilde devam etmesi, gözlerimizin önünde canlanan manzaranın belki de o kadar güzel olmadığı sonucunu doğuracaktır. Ya da başka sorunları. Aslında, bizim futboldan beklediğimiz bu değildir. Bizim futboldan beklentimiz, stadyumlarda sadece erkeklerin bulunması ya da sadece kadınların bulunmasının dışında, bu stadlarda hem kadın hem de erkeklerin birarada bulunmasıdır. Emin olun, bu manzara bizleri daha çok mutlu edecektir. Ve bu manzarayı ömür boyu görecek olsak da –ki temennimiz bu yönde- ilk anın heyecanı daima kalbimizin her çarpışında mevcut olacaktır.

Futbol ya da başka bir spor dalı, ne sadece erkekler için ne de sadece kadınlar için var olan bir şeydir. Sporun cinsiyeti ol(a)maz. TFFYK, yapmış olduğu değişikliklerle oyunu futbol kurallarına göre oyna(ya)mamıştır ve gol atıp maçı kazanacak durumda iken, ofsayta düşüp atmış olduğu gölü geçerli kılamamıştır. Karar ofsayt, gol geçersizdir.   

 
Toplam blog
: 102
: 1428
Kayıt tarihi
: 24.06.11
 
 

Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. 8 Nisan 1987 doğumluyum ve Adana'da Seyhan ilçesin..