Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '16

 
Kategori
Dünya
 

Karara bak

Mezopotamya’da medeniyetlere ev sahipliği yapmış olsa da Irak hiçbir zaman egemen güçlerin sultası altından kurtulamamış bir garip devlet olarak yaşamaya devam ediyor. Osmanlı’dan sonra uzun yıllar İngiltere’nin uydusuydu. Yakın tarihte, sahip olduğu petrol rezervleri ve stratejik konumu yüzünden ABD’nin “özel ilgisine” mazhar olan Irak’ın Türkiye hakkında aldığı karar en başta kendisi için utanç vericidir.
Hatırlatalım.

Irak Parlamentosu Türk askerinin Musul yakınında bulunan Başika’daki askeri varlığına son verilmesini istedi. Ama asıl üzücü yanı bunu bir “işgal” saydı. El insaf!

Türkiye’nin dış politikasında hiç eleştirilmeyecek bir nokta varsa o da Irak’ın toprak bütünlüğünü savunmasıdır. Bu politikası yıllardan beri hiç değişmedi.

O kadar şuursuz bir parlamento kararı ki Sayın Erdoğan’ı Irak’ın parçalanmasına yönelik bir açıklama yapmakla suçluyor. Oysa Erdoğan’ın söyledikleri bunun tam tersi: “Musul Musulluların, TelaferTelaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul’un kurtarılmasından sonra burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır.”

Irak parlamentosunun en hafif tabiriyle “küstahlık” olarak nitelendirilebilecek kararı bununla da sınırlı kalmıyor ve şu ifadelere de yer veriliyor: “IŞİD sonrası Musul’da oluşacak boşluğu Türkiye’nin doldurmaması için tedbirler alıyoruz”.

Türkiye ne işgal, ne de boşluk doldurma maksadıyla bölgede bulunuyor. Kendi toprağını korumaktan aciz Irak’ın içinde yerleşmiş IŞİD’in terörist eylemlerine engel olmak ve sınırlarının güvenliğini sağlamak için bölgede bulunuyor. Tıpkı Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi Türkiye’nin amacı haklı ve meşru nedenlere dayanıyor.

Irak sınır komşusu Türkiye’ye saldıran bölücü terör örgütüne yataklık etmekten ne zaman vazgeçecek? Eğer bağımsız ve egemen bir ülke ise kendi sınırları içinde Türkiye’yi zora sokan teröristleri barındırmasın.

Türkiye’nin bölgede terörizme karşı mücadele vermek için varlığı 2007 yılından beri devam ederken şimdi mi nereden aklınıza geldi ülkemize küstahlık etmek?

Öte yandan Iraklı Şiilerin başı Ayetullah Şeyh Kasım et-Tai “Kuzey Irak’ta Türk askerine karşı mücadele farzdır” diye fetva verdi.

Saddam kimyasal bombayla katliam yaptığında Türkiye’ye kaçanlar bunlar.

Nedir bu Türk düşmanlığı?

Birinci Dünya Savaşıyla beraber Türklerin bölgeden ayrılması yüzünden İngiliz ve Amerikan emperyalizminin oyuncağı olan, katliamlara uğrayan, fakirlik ve savaşlar yüzünden inim inim inleyen, milyonlar sayısınca ülkelerinizden kaçıp sığınmacı olmak zorunda kalan sizler değil misiniz?

http://www.elazigfirat.com/Ky-610-KARARA-BAK.html

 
Toplam blog
: 26
: 254
Kayıt tarihi
: 24.05.12
 
 

Yüksek öğrenim. Tarih, felsefe ve sosyoloji alanlarına ilgim var. Güncel politikayı takip ediyoru..