Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Kararsızların kararı

Kararsızların kararı
 

Kararsızları Küçümsemeyin!


Seçim anketlerinde kararsızların oranı %18-25 arasında görünüyor. Hiç de azımsanmayacak bir oran. Önceki yılların seçim sonuçlarına bakıldığında, oy kullanmayan ya da geçersiz oy kullanan seçmen sayısı da %15-30 oranıyla kararsızlarla yarışıyor. Neredeyse dört kişilik her ailede bir kararsız seçmen ya da geçersiz oy mevcut. Merak edip kararsızların yaş aralığını öğreneyim dedim, çoğunluğu 18-28 yaş grubunda. Eğitimden yüzünü yeni kaldırmış gençler, kararını verememiş anlayacağınız. Peki kararsızlıklarının kaynağı ne bu gençlerin?  

Bir kısmı apolitik, diğer bir kısmı kullanacağı oyun seçimleri etkilemeyeceği kanaatinde. Bazısı varolan partilerin kendi ihtiyaçlarına cevap vermediği düşüncesinde hemfikir, kalanı da zaten inanmıyor demokrasiye. 

Bu çocukların böyle düşünmesi bizim suçumuz, sadece bizim. Onların eğitime odaklanmasını isteyip, sosyalleşmesini ya da politikleşmesini engelleyen biz anne babalar değil miyiz? Ya da aile içindeki kararlarda bile çocukların tercihini hiçe sayıp kendilerini değersiz hissettiren? Aile içinde dahi göremedikleri demokrasiye inanmamaları ise kaçınılmaz son.  

Peki oy kullanan kesim kendinden ne kadar emin? Verdiği oydan %100 memmunluk duyan seçmen, neredeyse yok gibi. Oy vediği parti, bireyi ancak %10-30 oranında temsil edebiliyor ki bunlar en iyimser oranlar.  

Çoğu insan kötünün iyisi mantığıyla kendini az buçuk temsil eden, kafasındaki kemikleşmiş partiye oy veriyor. Oy verirken partilerin geçmişteki icraatları ya da gelecekteki planlarıyla ilgilenen yok. Çünkü inanacımızı kaybetmişiz biz de çocuklarımız gibi. Artık oy kullanmanın tek amacı karşıt partinin oy oranını misillemek.  

Bizler misilleyedururken, ülkenin kaderini belirleyenlerse kararsızlar oluyor. Kendilerini önemsemeyen kararsızların, bu konuda belirleyici işlev görmesi mi garip olan, yoksa evimizde hâla ikna edemediğimiz bir kararsızın olması mı? 

Ben işimi sıkı tutup, evdeki tek kararsızı iknaya koyuldum, hiç de zor olmadı kararsızlığını karara dönüştürmek: Biraz duygusal baskı, biraz rüşvet oldu bu iş. Bir oy daha kazandırdım. 

Size tavsiyem, evinizdeki kararsızı ikna edin, kahvehane köşelerinde siyaset yerine…  

Selam ve Sevgilerimle. 

 
Toplam blog
: 26
: 4041
Kayıt tarihi
: 06.10.10
 
 

1974 Tunceli doğumluyum. 1996 Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Folklorik müzik ..