Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

Karasu x Demirtaş

Karasu x Demirtaş
 

google


Oldukça ilginç bir haber:

“HDP'nin parti olarak seçime girmesinde Öcalan’ın ısrarının etkili olduğunu söyleyen Karasu, "Israrla parti amblemi ile seçime girilmesini istedi" dedi.

Demirtaş'ın “Bize inanarak hangi gerekçeyle bize oy vermiş olursa olsunlar, hiç kimseyi mahcup etmeyeceğiz. Bize emaneten oy vererek, HDP’nin demokratik siyasetin önünü açmak isteyenleri de mahcup etmeyeceğiz" sözlerini eleştiren Karasu, şunları söyledi:

"Şunu da söyleyelim emanet oylar falan yoktur. HDP'liler de bunu yanlış değerlendiriyor. Her parti yeni seçmenler kazanabilmek için seslenmiyor mu. Herkes birbirinden oy alabilmek için seçime girmiyor mu? Mesela Alevilerin oyu emanet değildir. Aleviler seçim bildirgesine oy vermiştir. Bu nereden çıktı anlayamadım. Bazıları HDP'nin barajı aşması için oy vermiş olabilir. Bu emanet değildir. Öyle emanet oylardan falan bahsetmemek gerekir. HDP seçime ilkeleriyle girdi ve HDP'nin ilkeleri oy kazandı."”

http://www.radikal.com.tr/politika/mustafa_karasu_hdp_yanlis_degerlendiriyor_emanet_oy_falan_yok-1375753

Yorumlarımız:

Demek ki Öcalan risk almış ve kazanmış.

Ancak, oyunu kaybetmek için oynayıp oynamadığını bilemeyiz. Çünkü HDP barajı geçemeseydi, hemen savaş kesindi. Şimdi savaş yine gelecek ama cicim ayları epeyi sürer. Zaten önümüz yaz tatili ve bir de artı Ramazan ayı.

Emanet oy konusunda gelince:

Karasu’nun da, Demirtaş’ın da ıskaladığı birkaç nokta var:

1961’den bu yanaki seçim tarihçemize baktığımızda, her seçimde seçmenlerin en az % 20’sinin farklı partiye oy verdiğini görürüz. ‘Bir de bunu deneyelim’ olarak dilegetirilir bu durum. Bu bir.

AKP’nin oy almasında rol oynayan, Türk halkının mazlumları sevdiği savını ise, biz şöyle yorumluyoruz:

Bizim sürü, çobanına ihanet etmeyi pek seven bir halktır. Peygamberine bile ihanet etmiş, zorbalıkla İslam olmuş, Cuma namazını bile % 30 oranında yerine getiren bir halktan söz ediyoruz. Bu iki.

2015 seçimlerinde toplam seçmenin % 7’si MHP-HDP arasında seçim yapacaktı. Karasu’nun da, Demirtaş’ın da, bu emanet MHP oylarını dikkate almadığı ve dile getirmediği kanısındayız. Bu üç.

Kendi halkını öldüren korucuların katıldığı HDP’den söz ediyoruz. Bu oylar ne kadar kabul edilebilir, o konu tartışmalı kalır. Bu dört.

68’liler ve 78’liler bu seçimde HDP’yi yeğledi. Ancak, onların 2002’den beridir, AKP’ye de zamanında oy verdiğini çevremden bizzat biliyorum. Bu beş.

HDP, yeni bir parti değildir ama öyle yutturuldu. AKP ve Erdoğan da öyle yutturulmuştu. Bu halk yalanı sever ama daha yeni ve parlak yalana da hemen gider. Bu altı.

Yani HDP, 1,5 milyon tane çarık çuruk lümpenin oyunu aldı. Helal olsun diyoruz ve onlara bu seçmenlerin şimdiye dek gittiği tüm partileri kuruttuğunu anımsatıyoruz.

Çıkış ve asıl konu olan dipnotlar:

2013-2023 arasının bir ara / çöküş / sallanma dönemi olacağını 2 yıldır yazıyoruz. Yeni seçim sonuçları da, bizi oraya iteliyor hala. 2 yılı inişle geçirdik. 2019 yerel / genel / cumhurbaşkanlığısal seçimlerine dek de, başaşağı gideceğe benzeriz. Bu ekonomi 3-4 yılda falan toparlanır ancak.

Sonuçta, 15-20 milyon kişi, bu seçimde oysuz idi. Onlardan gelecek küçük / yeni / farklı / marjinal parti çıkışı, asıl çıkışı yaratır, yapabilirse tabii ki.

Yani HDP, global konjonktürün partisidir: ABD ve AB projesidir. Liberalizm projesidir. TC’nin tasfiyesi projesidir. Geçici bir projedir ama. 1991’den beridir de 3-4 kez tuş edilmiş bir projedir.

Ellerine sağlık, ne diyeyim yani.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..